Ulkotakka haaveissa? Moni haluaa nyt pihalle tulipaikan, mutta ennen ostopäätöstä kannattaa selvittää muutama tärkeä seikka
Piha ja puutarha
Ulkotakka haaveissa? Moni haluaa nyt pihalle tulipaikan, mutta ennen ostopäätöstä kannattaa selvittää muutama tärkeä seikka
Ulkotulisijat ovat nyt suosittuja. Ennen ostopäätöstä kannattaa selvittää kunnan määräykset ja oikea asennuspaikka, takkamyyjä Eetu Kemppainen sanoo.
28.9.2022
 |
Unelmien Talo&Koti

Takkamyyjä Eetu Kemppainen, ovatko pihalle sijoitettavat tulipaikat nyt suosittuja?

Ulkotulisijojen suosio on kasvanut parin viime vuoden aikana, ja niitä kysellään lähes päivittäin aina alkukeväästä myöhäiseen syksyyn. Koronaviruspandemian myötä ihmiset panostavat kotoiluun, ja tulipaikka halutaan nyt mökin lisäksi myös kotipihaan.

Mitä ominaisuuksia ihmiset arvostavat tulisijoissa?

Ostopäätökseen vaikuttaa lämmitysominaisuutta enemmän tulisijan ulkonäkö. Ruoanlaittomahdollisuus eli tulisijaan asennettava grilliritilä on myös toivottu juttu.

”Suosittua on sijoittaa takka lasitetulle terassille, sillä sen antama lämpö pidentää terassikautta.”

Millaisia ulkokäyttöön soveltuvia tulisijoja on olemassa?

Ulkotulisijoja löytyy niin suljetulla kuin avoimella tulisijalla, ja materiaalina käytetään joko kevytbetonia tai corten-terästä, jonka pinnalla on säänkestävä ruosteenkaltainen patinakerros. Halvin vaihtoehto on muutaman satasen maksava avotulipata metallialustalla, kallein taas paikalleen muurattava ulkotakka suljetulla tulisijalla. Hyvän ulkotakan saa jo 1 000–2 000 eurolla.

Mihin ulkotulisijan voi asentaa?

Ulkotakan paikka tulee suunnitella huolellisesti ennen hankintaa. Takka saattaa painaa tuhansia kiloja, ja maan tai terassin on kestettävä sen paino painumatta, eikä maa saa routia. Ulkoterassille sijoitettava takka vaatii ainakin kipinäsuojan ja usein myös takan alle palamatonta materiaalia. Jos tulipaikka tulee lähelle metsää, valitaan siihen tavallista pidempi piippu ja piippuun kipinäverkko.

Todella suosittua on sijoittaa takka lasitetulle terassille, sillä sen antama lämpö pidentää terassikautta. Asennus vaatii takalta lisäominaisuuksia, kuten savupiipun, kipinäsuojan ja asianmukaisen alustan ja vaatii aina myös rakennusluvan, koska savupiippu tuo muutoksen julkisivuun.

”Metsäpalovaroituksen aikana avotulentekokielto koskee myös pihojen ulkotulisijoja.”

Mitä asioita kannattaa huomioida, kun suunnittelee ulkotuli­paikkaa omalle pihalle?

Usein ajatellaan, että jos tulipaikka tulee omalle pihalle, sen paikasta tai käytöstä saisi päättää itse. Kunnilla on kuitenkin vaihtelevat käytännöt liittyen avotulipaikkoihin pientalojen pihoilla, joten oman kunnan rakennusvalvonnasta pitää selvittää ulkotulisijaa koskevat määräykset. Myös taloyhtiön säännöt saattavat rajoittaa tai kieltää ulkotulipaikkojen asennuksen. Ja naapurisovun vuoksi ulkotulisijassa poltetaan aina vain puhdasta puuta mahdollisten käryhaittojen takia. Tulipaikka olisi hyvä sijoittaa niin, ettei savu kulkeudu sisään naapurin tai omasta tuuletusikkunasta. Metsäpalovaroituksen aikana avotulentekokielto koskee myös pihojen ulkotulisijoja.

Entä talvikäyttö, kestävätkö ne pakkasta?

Tottakai! Ulkotakat luovat talvipihaan mukavan tunnelman. Talvisin, kun takka ei ole käytössä, se kannattaa huputtaa, sillä lämpötilan vaihtelut kuluttavat luonnollisesti myös takkaa.

Voiko ulkotulisijan tehdä itse?

Tee se itse -henkinen ihminen tekee tulipaikan itsekin. Silloin on hyvä varmistaa ammattilaiselta, että tulisija vastaa määräyksiä ja on paloturvallinen.

Kommentoi »