Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Kolumni

Teen joka päivä arkena salaattia, johon ei tarvitse pilkkoa yhtään mitään

On tärkeämpää, että syö maukasta ja terveellistä ruokaa, kuin että pilkkoo, hauduttaa ja hämmentää kaikki ainesosat itse, kirjoittaa päätoimittaja Tytti Kontula.

6.8.2025

Myönnän, olen ollut laiska tekemään salaatteja. Varsinkin väsyneenä ja nälkäisenä kello 17 paikkeilla, kun olen tullut töistä kotiin ja vatsa kurnii. Etenkin pilkkomisen tarve on saanut minut karttamaan salaatteja – liian hidasta. Myös salaatinkastikkeen hölskyttely on tuntunut vievän liikaa aikaa.

Nykyisin on kuitenkin toisin: valmistan ruokaisan salaatin töiden jälkeen ateriaksi lähes joka päivä. Jaksan tehdä sen, koska salaatissani ei ole yhtään pilkottavaa ainesosaa ja kastikekin valmistuu kuin itsestään.

”Olen ymmärtänyt, ettei keittiöuurastusmitalia ole tulossa.”

Kun olin nuori perheenäiti, minulle oli kunnia-asia tehdä kaikki ruoat alusta loppuun asti itse. En tuntenut oikoteitä, kun halusin tarjota pilteille varmasti terveellistä ravintoa. Nyt, reilut 20 vuotta myöhemmin, olen ymmärtänyt, ettei keittiöuurastusmitalia ole tulossa. On tärkeämpää, että syö maukasta ja terveellistä ruokaa, kuin että pilkkoo, hauduttaa ja hämmentää kaikki ainesosat itse.

Ensimmäinen askel helppoon salaattiini on kaupan valmis salaattisekoituspussi. Ei tarvitse edes huuhdella! Sitten heitän sekaan kirsikkatomaatit. Isoista valkoisista pahvitölkkipavuista otan proteiinin. Jos haluan salaattiini juustoa, valitsen mozzarellan pieninä palloina tai vuohenjuuston tai fetan kuutioina. Pilkottuja ovat myös esimerkiksi ananaspalat, suikaloidut aurinkokuivatut tomaatit, oliivit ja niin edelleen. Tuoretta kaaliakin saa hakkeluksena, ja purutuntumaa nakkaan sekaan mistä tahansa pähkinöistä tai valmiista krutongeista. Näin helposti syntyy runsas salaatti – eikä veistä tarvitse kertaakaan.

Salaatinkastikkeen valmistan ennen kuin alan tiputella salaatin aineksia vadille. Sen annostelen kulhon pohjalle: oliiviöljy, sitruunamehu, dijoninsinappi, mustapippuri, suola ja ripaus sokeria sekoitetaan vispilällä. Valmista tulee nopsaan ja tiski on minimoitu.

Salaattini työläin osuus onkin nykyisin kaupassa käyminen. Kukahan sen hoitaisi?

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt