Nuuh, mikä narsissi! Nämä 13 lajiketta hurmaavat suloisen ulkomuodon lisäksi tuoksullaan
Piha ja puutarha
Nuuh, mikä narsissi! Nämä 13 lajiketta hurmaavat suloisen ulkomuodon lisäksi tuoksullaan
Leikkokukiksi kasvatettavat narsissit ihastuttavat sekä lumoavalla kauneudellaan että vastustamattomalla tuoksullaan. Pellonreunan puutarhan Susanna Jääsaari jakaa vinkkinsä lajikkeiden valintaan sekä kasvatukseen ja poimintaan.
Julkaistu 16.4.2021
Viherpiha
Susanna Jääsaari viljelee narsisseja Pellonreunan puutarha -nimisellä leikkokukkatilallaan Klaukkalassa. Monikukkaiset vihkotasetit kuuluvat hänen lempilajikkeisiinsa.

13 suloisesti tuoksuvaa narsissia Susannan puutarhasta

 1. 'Cum Laude', kaulusnarsissi, joka kukkii aikaisin–keskiaikaisin. Tuoksu mieto ja mausteinen. Kukka erikoinen, torvi jakautunut liuskoiksi. Korkeus yli 35 cm. Jalostaja hollantilainen J. Gerritsen and Son, rekisteröity 1984.
 2. 'Geranium', tasetti, joka kukkii keskiaikaisin–myöhään. Tuoksu voimakas, makea ja parfyymimainen. Varressa useita yksinkertaisia kukkia. Korkeus yli 67,5 cm. Jalostaja hollantilainen J.B van der Schoot, rekisteröity ennen 1930. Erityisluokka: ADS Historics.
 3. 'Dear Love', kaulusnarsissi, joka kukkii keskiaikaisin–myöhään. Tuoksu mieto ja mausteinen. Kukan torven väri on avautuessaan voimakkaan keltainen, mutta muuttuu kukan vanhetessa persikan väriseksi. Kukka on isohko ja näyttävä. Korkeus yli 35 cm. Jalostaja uusiseelantilainen David S. Bell, rekisteröity 1980.
 4. 'Snow Frills', isotorvinen narsissi, joka kukkii keskiaikaisin. Tuoksu hyvin mieto. Korkeus yli 67,5 cm. Jalostaja yhdysvaltalainen Grant E. Mitsch, rekisteröity 1977
 5. 'Pink Blend' Tuoksu kevyt ja pehmeä.
 6. Löytönarsissi, pienitorvinen lajike, joka kukkii aikaisin. Tuoksu hyvin mieto. Korkeus yli 35 cm. Mahdollisesti 'April Queen' tai 'Flower Record', jotka molemmat on jalostettu Hollannissa.
 7. 'Replete', kerrannainen narsissi, joka kukkii keskiaikaisin. Tuoksu kevyt, mausteinen ja kanelinen. Korkeus yli 35 cm. Jalostaja yhdysvaltalainen Murray Evans, rekisteröity 1975.
 8. 'Sir Winston Churchill', kerrannainen narsissi, joka kukkii myöhään. Tuoksu voimakas, makea ja hunajainen. Varressa useita pieniä kerrannaisia kukkia. Korkeus yli 67,5 cm. Rekisteröity 1966. Erityisluokka ADS Classics
 9. 'Fragrant Rose', isotorvinen narsissi, joka kukkii keskiaikaisin–myöhään. Tuoksu kevyt ja pehmeä. Korkeus yli 35 cm. Jalostaja pohjoisirlantilainen Brian S. Duncan, rekisteröity 1978.
 10. 'Texas', kerrannainen narsissi, joka kukkii keskiaikaisin. Tuoksu pehmeä. Korkeus yli 35 cm. Jalostaja englantilainen Sarah Backhouse, rekisteröity ennen 1921. Erityisluokka: ADS Historics.
 11. 'Yellow Cheerfulness', kerrannainen narsissi, joka kukkii myöhään. Tuoksu voimakas, kukkainen. Varressa useita pieniä kerrannaisia vaaleankeltaisia kukkia. Korkeus yli 35 cm. Jalostaja hollantilainen Eggink Bros., rekisteröity ennen 1937. Erityisluokka: ADS Historics.
 12. 'Ice King', kerrannainen narsissi, joka kukkii keskiaikaisin. Tuoksu mieto ja mausteinen. Kukan väri ja kerrannaisuus muuttuu kukan vanhetessa. Korkeus yli 67,5 cm. Jalostaja hollantilainen A.P. van den Berg-Hytuna, rekisteröity 1984.
 13. 'Delnashaugh', kerrannainen narsissi, joka kukkii keskiaikaisin. Tuoksu kevyt ja kanelinen. Korkeus yli 35 cm. Jalostaja englantilainen John S.B. Lea, rekisteröity 1978.

Lajikekuvailut Susanna Jääsaari

Erilaiset narsissit ovat kauniita kimpuissa myös ilman lisättyä vihreää tai muita kukkia.
Poimi narsissi siinä vaiheessa, kun sen nuppu muistuttaa ulkonäöltään taipuisaa hanhen kaulaa.

Susannan leikkonarsissivinkit

1. Päivitä mielikuvasi

Narsissit ovat kevätkukkina jääneet suotta tulppaanien varjoon. Ne ovat paljon muutakin kuin kirkkaankeltaisia pitkätorvisia pääsiäiskukkia. Narsissit ovat myös tulppaaneja viljelyvarmempia, ja niiden lajikevalikoima on kasvanut viime vuosina. Myynnissä on joskus myös eri lajikkeita yksittäisinä sipuleina, jolloin voit helposti kokeilla jotain uutta.

2. Istuta vakoon

Kun kasvatat narsisseja leikkokukaksi, niin istuta sipulit pitkiin, suoriin riveihin suorakaiteen muotoiseen penkkiin. Kaiva penkkiin pitkä, jatkuva vako ja aseta sipulit jonoon yksi kerrallaan. Jätä aina yhden sipulin verran tyhjää tilaa. Voit istuttaa narsisseja syksyllä niin kauan kuin maa on sula.

3. Jaa tiheät sipuliryppäät

Kun narsissien kukinta alkaa hiipua, on aika jakaa sipulit. Nosta sipulit ylös kesällä juuri ennen kuin lehdet kuihtuvat, jaa suuret sipuliryppäät ja istuta sipulit saman tien takaisin maahan.

4. Kastele ja lannoita

Kastele uudelleen istutettuja narsisseja, jotta ne lähtevät juurtumaan hyvin. Lannoita kaikkia narsisseja kasvukauden ja kukinnan aikana kastelulannoitteella.

5. Poimi nuppuja

Narsissit kukkivat keväällä eri aikaan, ja niistä löytyy niin varhaisia kuin myöhäisiäkin lajikkeita. Poimi kukka siinä vaiheessa, kun sen nuppu muistuttaa ulkonäöltään taipuisaa hanhen kaulaa. Laita leikatut kukkavarret seisomaan viileällä vedellä täytettyyn astiaan noin 2–4 tunniksi, koska varren leikkuupinnasta valuu limaa, joka on haitallista muille kukille ja kasveille. Seisotuksen aikana leikkuupinta sulkeutuu ja liman eritys lakkaa.

Jos käytät narsisseja asetelmassa, johon tulee myös muita kukkia, älä leikkaa narsissien varsiin uusia imupintoja. Kun kukinta penkissä on ohi, nypi kuihtuneet kukat pois ennen kuin ne alkavat kehittää siemenkotaa. Jätä lehdet kuitenkin lakastumaan, jotta narsissit jaksavat jatkaa kukintaansa seuraavanakin vuonna.

6. Tuoksu tuo kevään

Kevät ja alkukesä tuoksuvat eri vaiheissa erilaisilta. Narsisseilla on hyvin omaleimainen tuoksu. Esimerkiksi vihkotasetit tuoksuvat voimakkaasti. Huomioi, että narsissin tuoksu voimistuu sisällä eikä sitä ulkona välttämättä havaitse yhtä hyvin.

Kommentoi »