
Etätyön lisääntyminen on muokannut monien ruokailutottumuksia – nykyisin yhä useampi syö lounaansakin työpaikkaravintolan sijaan kotona. Ruokaa tehdään kotona päivittäin, mutta ideat sen suhteen saattavat jäädä monella vähiin. Miten syödä itse tehtyä ruokaa ilman, että siihen kuluu tolkuttomasti aikaa tai raaka-ainekustannukset karkaavat pilviin?
Yhtälö on haasteellinen, mutta keittiömestari Henrik Rehbinderin mukaan ratkaistavissa.
− Kannustan suunnittelemaan ruokalistan viikoksi kerrallaan. Kun karsit turhat kauppareissut, säästyy sekä aikaa että rahaa. Hyödynnä tarjoukset ja keskitä mahdollisimman paljon ostoja yhteen kauppareissuun.
Rehbinder vinkkaa, että valmiit pussiruoat, pakasteet ja säilykkeet ovat hyviä vaihtoehtoja. Ne säilyvät pitkään ja ovat heti käyttövalmiita.
− En pidä kaupassa käymisestä, joten ostan mahdollisimman paljon kaikkea kerralla. Meillä on kotona kaapissa aina tomaattimurskaa, kookosmaitoa, erilaisia kotimaisia kalasäilykkeitä, kikherneitä, oliiveja ja suolakurkkua.
Mitä muuta kaapissa sitten kannattaisi pitää, jos haluaa esimerkiksi tuunata valmisruokia?
− Maustekastikkeet kuten soija, kalakastike, tulinen Sriracha-kastike sekä sinapit ja etikat ovat hyvä apu. Itse käytän tuunaamisessa paljon sitrushedelmiä ja juureksia. Ne ovat kiitollisia raaka-aineita, sillä ne säilyvät ja käyvät monipuolisesti ruoanvalmistukseen.
Hae vaihtelua mausteilla, kasviksilla ja proteiinilähteitä vaihtamalla
Rehbinder muistuttaa, että valmisruoat tehdään aina mahdollisimman monen makuun sopivaksi. Tämän takia maustaminen ja muu viimeistely kannattaakin tehdä kotikeittiössä, jolloin makumaailma on juuri omaan suuhun sopiva.
− Blå Bandin tuotteissa tämä on tuotu hyvin esiin, sillä pakkauksista löytyy hyviä tuunausideoita. Kannattaa katsoa vinkkejä myös nettisivuilta, sillä muiden Blå Band -tuotteiden tarjoiluehdotuksia voi hyvin hyödyntää ristiin ja vaihtoehtoja on näin vielä enemmän.
Keittiömestari itse lisää patoihin muun muassa kasviksia. Pakkauksessa annettu haudutusaika riittää juureksille ja kaalillekin, jos ne pilkkoo tarpeeksi pieneksi ja lisää heti ruoanvalmistuksen alussa. Myös pakastevihanneksia voi hyödyntää monipuolisesti, ja niitä voi lisäillä hauduttamisen loppuvaiheessakin.
− Kasviksia ja proteiinin lähdettä vaihtamalla ruokiin saa kivaa vaihtelua. Kokeile siis rohkeasti kalaa ja erilaisia kasvipohjaisia proteiineja perinteisen broilerin tai jauhelihan sijaan.
Kuten yleensäkin pataruokien ja keittojen kohdalla, myös Blå Bandin patojen kannattaa antaa seisahtaa hetki ennen tarjoilua. Näin maut tasoittuvat ja kokonaisuus on vielä parempi. Padat eivät myöskään ole moksiskaan seuraavan päivän lämmityksestä, joten ruokaa voi tehdä kerralla isomman satsin.
Hienosäädä aterian maut kohdilleen
Rehbinder vertaa ruoan maustamista stereoiden säätämiseen: tarvitaan keskiääniä, diskanttia ja bassoa, jotta musiikki toimii. Hapot ovat kuin diskantti, makeus basso ja suola, karvas ja umami keskiääniä. Näitä säädetään sen mukaan, minkä tyyppistä ruokaa ollaan tekemässä.
− Svengiä muutetaan sen mukaan, mitä soundilta haetaan. Esimerkiksi pataruokiin kaivataan usein täyteläisyyttä, eli bassoa, jota saa lisäämällä makeutta. Erilaisten sokereiden lisäksi hyviä makeuttajia ovat esimerkiksi hillot ja hunaja.
Keittiömestari itse käyttää maustamiseen usein sitrushedelmiä, sipuleita ja tuoreyrttejä. Timjami on hänen mukaansa yksi harvoista yrteistä, joka toimii myös kuivattuna. Tilli, basilika ja muut lehtiyrtit kannattaa sen sijaan käyttää tuoreena.
− Ruokiin saa helposti yrttien makua, kun käyttää itsetehtyä yrttiöljyä. Se syntyy näppärästi sauvasekoittimella esimerkiksi rapsiöljystä, timjamista, persiljasta, valkosipulista ja sitruunasta. Yrttejä voi vaihdella oman maun mukaan ja lisätä vaikka chiliä, jos tykkää tulisemmasta.
Rehbinder kehottaa unohtamaan reseptiikan liian tarkan tuijottamisen, ottamaan rennosti ja kokeilemaan ennakkoluulottomasti. Tuunaaminen kannattaa aloittaa katsomalla, mitä kaapeista löytyy ja rakentaa kokonaisuutta saatavilla olevista raaka-aineista.
− Kannattaa myös muistaa, että vaikka pakkauksessa lukisi pata, niin tuote voi toimia myös keittona tai täytteenä − esimerkiksi Mexicanista saa hyvän täytteen tortilloihin ja Italian-pata muuntuu nestettä ja mausteita lisäämällä minestronekeitoksi, hän vinkkaa.
Vinkkejä maustamiseen
- Sipuleilla saat helposti makua ruokaan. Perinteisen keltasipulin lisäksi kannattaa testata esimerkiksi puna-, shalotti-, kevät- ja purjosipulia. Lämpimiin ruokiin sipuli on hyvä laittaa pannun kautta, jolloin maku ja struktuuri miellyttävät useampia.
- Sienet ovat luonnon oma umamilähde, jonka avulla saa ruokaan täyteläistä makua. Sienet kannattaa hakata mahdollisimman pieneksi, jos et tykkää niiden suutuntumasta.
- Kuivamausteet, kuten curry, kannattaa herätellä pannulla öljyssä ja lisätä ruokaan melko varhaisessa vaiheessa.
- Jos käytät patojen maustamisessa happona etikkaa, lisää se alussa, jolloin terävin kärki pyöristyy.
- Muista, että valkosipuli on aivan eri tuote riippuen siitä, missä muodossa ja vaiheessa sitä käytetään. Jos haluat vahvan valkosipulin aromin, se onnistuu lisäämällä murskaa loppuvaiheessa. Lempeämpää makua kaipaavien kannattaa suosia kokonaisia kynsiä haudutuksen aikana.
- Chilin kohdalla pätee sama eli ruoanlaiton alkuvaiheessa lisäys tuo lämpöä, loppuvaiheessa ruokaan saadaan potkua. Lopputulokseen vaikuttaa myös se, käyttääkö chilistä siemenet vai ei. Valmiit chilitahnat ovat tasalaatuisia, joten sopivan annostelun oppii nopeasti.