
"Tuntisin itseni valtavan yksinäiseksi, jos ympärilläni ei olisi kirjoja. Kustantajan tyttärenä kasvoin kirjojen keskellä, kirjakodissa. Vanhempani kasvattivat meidät niin, että saimme aina kaikki kirjat, joita toivoimme.
Kerran vuodessa pyyhimme sisarusteni kanssa pölyt kaikista lapsuudenkotimme tuhansista kirjoista. Samalla tutustuimme kotikirjastoomme ja innostuimme lukemaan kauno- ja tietokirjallisuutta.
Vaikka kasvoin kirjojen ympärillä, en tahtonut millään oppia lukemaan. Minua oltiin jo 7-vuotiaana siirtämässä apukouluun, kun itse totesin, että en ehkä vain näe kirjaimia. Kun sitten sain silmälasit, kävelin heti kirjahyllylle. Jokamiehen maailmanhistoria, vuodelta 1946, oli pienen tiiliskiven kokoinen katsaus historiaan ja ensimmäinen kirja, jonka luin. Ahmin tuhatsivuisen opuksen kevään aikana kannesta kanteen.
Olen kerännyt jokaiselle lapselleni perinnöksi oman tuotantoni.
Suomalaisen kodin kauneusihanne on ollut pitkään äärimmäisen pelkistetty. Kirjoja on ollut hyllyssä vain muutama, ja niiden sijaan on arvostettu ilmavaa tyyliä, valkoisia seiniä ja vaaleita värejä.
Uskon, etteivät kirjat ole konmarituksen aikakaudellakaan katoamassa. Tarinankerronta on ihmiskunnan vanhin taiteenmuoto. Se saattaa kuitenkin muuttaa muotoaan. Pojanpoikani kuunteli Taru sormusten herrasta -sarjan kokonaan äänikirjana. Kuuntelen itsekin äänikirjoja usein kotona puuhaillessani.
Olen kerännyt jokaiselle lapselleni perinnöksi oman tuotantoni. Toiveenani on, ettei jälkipolveni tarvitsisi koskaan surra sitä, ettei heillä ole isoäitinsä kirjoittamia kirjoja.
Kodissani on sekä minun että edesmenneen mieheni kulttuurikotien perintökirjat, joista arvokkaimpia säilytän kassakaapissa. Alakerran oleskelutiloissa, kodin puolella, sijaitsevat kaunokirjallisuus, olennaiset hakuteokset ja kustantamoni kustantamat suurteokset. Yhteen hyllyyn olen koonnut koko oman tuotantoni.
Tietokirjallisuus sijaitsee firman puolella, ja yläkerrassa työhuoneessani säilytän ammattikirjallisuutta. Makuuhuoneen seinät ovat täynnä pokkareita ja lyriikkaa. Kaikki kirjat ovat aakkosjärjestyksessä tekijänsä mukaan, sillä muuten niiden löytäminen olisi mahdotonta.
Kun muutimme mieheni kanssa Somerolle 1970-luvulla, muuttokuormassamme oli noin sata hyllymetriä kirjoja, eikä paljon muuta. Tulimme itse bussilla perässä, mukanamme vain lintuhäkki, jossa asusti kaksi undulaattia.
Mieheni rakasti kirjoja erityisesti kauniina esineinä. Kirvesmies rakensi jokaiselle kirjatyypille sopivat kirjahyllyt. Makuuhuoneeseen pokkareille sopivat pienet hyllyt ja oleskelutiloihimme hyllyt, joihin kaikenkokoiset ja -levyiset kirjat varmasti mahtuisivat kauniisti esille.
Luimme mieheni kanssa hyvin erilaisia kirjoja, mutta meitä yhdisti rakkaus aivan kaikenlaiseen tietokirjallisuuteen."
Kaarin kirjat
Montako kirjaa kodissasi on?
Kotini oleskelutiloissa on 8 000 kirjaa. Kun mukaan laskee työhuoneeni ja kotini yhteydessä sijaitsevan kustantamon kirjamäärät, niitä on yhteensä noin 30 000. Tiedän kirjojen tarkan lukumäärän, sillä palkkasin eräänä kesänä työharjoittelijan pyyhkimään pölyt kirjoista. Hän laski tylsän työn lomassa kaikki kirjat.
Mikä on viimeisin hankkimasi kirja?
Rakastan lukea brittidekkareita ja uutta amerikkalaista proosaa. Viimeksi ostin Anni Kytömäen teoksia, sillä en ollut lukenut häntä vielä.
Kaarin vinkit siistiin kirjahyllyyn
1. Karsi kirjahyllyäsi säännöllisesti, jos ostat uusia kirjoja. Hyödynnä kirjastojen ja bussiasemien kirjakierrätyspisteitä jättämällä ylimääräiset muiden napattaviksi.
2. Rakenna kotisi kirjojen ympärille. Mieti, millaisia kirjoja haluaisit missäkin osassa kotiasi säilyttää ja millaiseen säilytysratkaisuun ne sopisivat parhaiten. Itse rakennettu kirjahylly auttaa, kun haluat järjestää kirjasi kauniisti.
3. Järjestä kirjat aakkosjärjestykseen tekijän mukaan, kauno- ja tietokirjallisuus erikseen. Siten löydät helposti etsimäsi kirjan.