Tuivio (Microbiota decussata) on sukunsa ainut laji ja kotoisin Venäjän kaukoidästä. Se on vähään tyytyvä ja sitkeä kasvi, joka selviää jopa 40 pakkasasteen talvista.
Tuivio kasvatta noin 30 senttimetriä korkean, tiheän kasvuston. Se leviää muutamassa vuodessa jopa neliömetrin kokoiselle alueelle.
Tuivion kasvatus
Valo-olot
Tuivio on ihanteellinen havukasvi, sillä se ei ole vaativa valo-olojen suhteen. Tuivio viihtyy parhaiten aurinkoisella paikalla mutta menestyy hyvin myös varjossa.
Kasvupaikka
Tuivio viihtyy niin kuivahkossa ja vähäravinteisessa hiekkamaassa kuin tuoreessa ja ravinteikkaassa multa-savimaassakin. Tuivio ei myöskään ole erityisesti kalkkipitoisen tai happaman maan suosija, vaan kasville sopivat molemmat.
Tuivion luvataan menestyvät Suomessa kasvuvyöhykkeillä I–VI. Lumen suojissa se voi menestyä pohjoisempanakin.
Tuivion istutus
Tuivioita myydään yleensä astiataimina eli muoviruukuissa kasvatettuina. Astiataimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan niin kauan kuin maa on sulaa.
Kastele juuripaakku hyvin ennen istutusta. Kaiva taimelle noin puoli metriä syvä ja leveä istutuskuoppa. Kuoppa voi olla jopa vähän leveämpi kuin mitä se on syvyydeltään, jotta kasvi pääsee levittämään juurensa laajalle alueelle.
Lapioi kuoppaan rodoille tai havukasveille tarkoitettua multaa, niin saat taimen lähtemään nopeaan kasvuun. Tiivistä multa siten, että juuripaakku tulee sopivalle korkeudelle. Pensaan juurenniskan tulisi olla samassa tasossa kuin sitä ympäröivä maanpinta. Tiivistä multaa käsin juuripaakun ympäriltä.
Kastele taimi huolellisesti, jotta multa kastuu koko juuripaakun syvyydeltä. Syksyllä tai varhain keväällä istutettu taimi lähtee yleensä hyvin kasvuun, koska maassa on luonnostaan kosteutta. Keskellä kesää istutettavan taimen kastelusta on huolehdittava viikoittain, jotta taimi juurtuu ja lähtee kunnolla kasvuun.
Kata maanpinta kuorikatteella tai koristesoralla, jotta taimen tyvi säilyy rikkaruohottomana. Samalla kate auttaa säilyttämään maan kosteuden.
Tuivion hoito
Suojaa ainakin parina ensimmäisenä vuonna taimi kevätauringolta. Kun maa on vielä jäässä eikä kasvi saa imettyä maasta vettä, voimakas paahde saattaa kuivattaa tuivion versoja. Käytä taimen varjostukseen havunoksia tai varjostusverkkoa. Suojat voi poistaa, kun maa on sulanut.
Keväisin voit lannoittaa tuiviota kevätlannoitteella. Voit myös levittää maahan kalkkia, jos taimen ympärillä kasvaa kalkinsuosijakasveja. Syksyisin vahvistat tainta, jos annat sille syyslannoitetta.
Jos kasvissa on kuivuneita ja ruskettuneita oksia talven jäljiltä, voit leikata ne pois terveeseen oksaan asti. Jos kasvi leviää liikaa esimerkiksi kulkuväylälle, voit leikata oksia aina seuraavaan oksanhaaraan asti. Näin pensas näyttää luonnolliselta eikä leikkuu tuhoa kasvin luontaista muotoa.
Tuivio puutarhassa – 6 ideaa havukasvin käyttöön
1. Istuta rinteeseen
Tuivio on mainio kasvi rinteisiin. Istuta sen seuraksi pirteän pinkkiä sammalleimua, joka peittää tuivion tapaan maanpintaa tehokkasti.
2. Piristä puutarhan ilmettä
Harmaat laattakäytävät saavat kummasti eloa, kun istutat käytävän reunaan tuiviota.
3. Lisää pihaan metsän tunnelmaa
Tuivio sulautuu hienosti luonnonläheiseen kalliomaisemaan. Istuta sitä pienten mäntyjen ja katajien sekaan.
4. Yhdistele eri havukasveja
Isossa havukasviryhmässä tuivio toimii mainiosti maata peittävänä kasvina nurmikäytävän reunassa. Kun yhdistelet erivärisiä havukasveja keskenään, ei tuivion syksyisin saama kuparinsävykään haittaa. Sinikuuset, tuijat ja muut havut luovat kauniin, monivärisen kokonaisuuden.
5. Tuo vehreyttä veden äärelle
Havukasvit sopivat hienosti myös vesialtaiden reunaa peittämään. Tuivion pitkälle levittäytyvät versot kätkevät altaan muovireunuksen.
6. Kasvata perennojen kanssa
Kivikkorinteessä tuivio näyttää upealta erilaisten perennojen seurassa. Sirolehtinen elefanttiheinä ja maksaruohon tanakat kukkatertut antavat hyvän vastapainon tuivion tuuheille oksille. Kokonaisuuteen saa vaihtelua myös purppuran värisillä kasveilla.