Viherpiha

Japanilaisen puutarhan lumoissa! Torstin puutarha on ruska-aikaan kuin postikortista – ”Odotan syksyä jo kesällä”

Japanilaisen puutarhan lumoissa! Torstin puutarha on ruska-aikaan kuin postikortista – ”Odotan syksyä jo kesällä”
Kun Torsti Kylämaa alkoi rakentaa japanilaista puutarhaa, tärkeintä oli löytää mahdollisimman paljon aitoja japanilaisen puutarhan lajeja. Sitten hän huomasi, miten poikkeuksellinen syysväri niillä on, ja lumoutui täysin.
Julkaistu 30.9.2020

Syysaamuna Torsti Kylämaan karkkilalaispuutarhan tunnelma on kuin japanilaisesta haiku-runosta. Ilma on kirpeää ja kosteaa, taivasta peittää hento sumuverho.

Shishi-odoshin ontto kolahdus kuuluu puolen minuutin välein. Perinteisen japanilaisen vesikeinun ylössuin aseteltuun, toisesta päästään umpinaiseen bambuputkeen virtaa vettä tasaisesti ylhäällä olevasta kourusta. Kun putki lopulta täyttyy vedestä, sen painopiste muuttuu niin, että avoin pää painuu alas ja vesi solisee pieneen puutarhalampeen. Veden valuttua tyhjiin putki keikahtaa taas alkuperäiseen asentoonsa. Samalla putken umpipää kalahtaa tarkoituksella sen alle aseteltuun kiveen.

– Alun perin shishi-odoshin tehtävä oli karkottaa puutarhasta peuroja ja villisikoja, mutta se kertoo myös ajan kulusta. Minulle sen kumea, tasainen kalahtelu on meditatiivinen. Aloin aikoinaan rakentaa puutarhaani japanilaistyyliseksi juuri siksi, että japanilaispuutarhat tuntuivat minusta niin terapeuttisilta ja rauhoittavilta, Torsti kertoo.

Torsti on rakentanut altaan shishi-odoshin itse. Altaassa asuu sammakko, jonka pulahdukset tuovat Torstin mieleen runoilija Matsuo Bashon kuuluisan haikun: vanha lampi!/ sammakon sukeltaessa/ veden ääni.
Matsuo Bashon runot ovat Torstille tärkeitä. 1600-luvulla eläneen runoilijan katoksella suojattu nimikirjoitus on puutarhassa kunniapaikalla, rusokirsikan alla oleva pieni penkki on varattu runojen lukemiseen ja mietiskelyyn. Makedonian­mänty pysyy pienikokoisena säännöllisellä leikkauksella.
’Deshojo’ on Torstin mielestä hienoin japaninvaahteralajike. Keväällä sen lehdet ovat ennen vihertymistään vaalean­punaiset, syksyn lopuksi ne muuttuvat kokonaan syvän punaisiksi.

Sumuverhon raoista pilkahteleva aurinko nostaa esiin puutarhan puiden, pensaiden ja perennojen leiskuvia syysvärejä – kirkasta keltaista ja kirkuvan punaista, syvää viininpunaista sekä pronssin ja messingin tummaa hehkua.

– Puutarhaa perustaessani en ajatellut lehtivärejä, vaan yritin vain hankkia mahdollisimman paljon aitoja japanilaisen puutarhan lajeja, kuten hokkaidon- ja japaninvaahteroita, neidonhiuspuuta, japaninsiipipähkinää ja ­mantšurianjalopähkinää, rusokirsikkaa, bambuja ja katsuraa. Vasta myöhemmin tajusin, että ne kaikki saavat poikkeuksellisen hienon syysasun.

Monet japanilaisen puutarhan tunnuslajit, kuten japaninvaahterat, ovat Suomen oloissa niin arkoja, että Torsti kasvattaa ne suosiolla ruukussa. Syksyllä hän odottaa, että vaahterat ovat pudottaneet lehtensä ja nostaa ne sitten viileään varastoon.

Kevään kukinnan lisäksi rusokirsikat ovat näyttäviä myös syysväreissään.
Kun yöpakkaset alkavat, yhden vuorokaudenkin aikana voi tapahtua paljon. Värit syttyvät ja sammuvat aika hurjaa vauhtia.
Rusokirsikoiden kasvutapa on luonnostaan kauniisti ylöspäin levenevä.
Koreanvaahterat muuttuvat syksyllä upean keltaisiksi. Pikkupuut selviävät Torstin kokemusten mukaan ongelmitta talvista.
’Deshojo’-japaninvaahteran vasemmalla puolella kasvava puksipuu on menestynyt puutarhassa jo vuosia, mutta taustalla oikealla näkyvät kookkaat käpypalmut Torsti nostaa ensimmäisten pakkasten aikaan 10-asteiseen autotalliin.

Nykyään Torsti tunnustaa odottavansa syksyä jo kesällä. Hän pitää sen haikeudesta ja siitä tietystä surumielisyydestä, kun kasvukausi vääjäämättä päättyy.

Kesän taittumisessa talveksi on vahvaa symboliikkaa koko elämälle. Yksi aikakausi päättyy ja toinen alkaa. Se kutsuu mietiskelyyn ja meditointiin. Siihen kannustaa myös ympäristön hiljeneminen, kun linnut tekevät lähtöä etelään ja naapuruston pihaleikit, trimmerit ja ruohonleikkurit vaimenevat.

Ensimmäisten yöpakkasten jälkeen Torsti korjaa pois puutarhan vesiaiheiden pumput. Sen jälkeen puutarhaan laskeutuu entistäkin rikkumattomampi hiljaisuus.

Japanilaistyylinen kauhalla varustettu vesiastia on alun perin tarkoitettu käsien ja suun huuhteluun, mutta tässä puutarhassa se on lintujen juoma-allas. Torstilla on neljä erilaista bambua. Kiiltoruokobambu talvehtii ruukussaan autotallissa.
Kotkansiipien lisäksi Torstin puutarhassa kasvaa myös luonnon saniaisia.
Nykyään Torsti tunnustaa odottavansa syksyä jo kesällä. Hän pitää sen haikeudesta ja tietystä surumielisyydestä, kun kasvukausi vääjäämättä päättyy.

Suurin syy Torstin syysrakkauteen ovat kuitenkin värit. Syyskuun kuluessa pääväritykseltään vihreä puutarha muuttuu ennennäkemättömän värikkääksi. Kasvit valmistautuvat talveen ilmojen viilentyessä ja päivien lyhentyessä. Ne varastoivat lehdissään olevan lehtivihreän runkoon, jolloin lehdissä olevat muut värit tulevat näkyville.

Kostea ja kylmenevä syyssää raikastaa myös puutarhan ikivihreiden sammalpintojen ja pallomaisiksi leikattujen kuusten ja mäntyjen värit mehevän vihreiksi.

Sammalalue vaatii paljon hoitoa, jotta se säilyy vihreänä läpi kesän. Torsti suojaa sen varjostusverkolla ja kastelee joka ilta. Pilvimäiseksi leikatun mongolianvaahteran lisäksi hän leikkelee myös tuijia ja pihlajaa niin, että niiden rungot tulevat näkyviin.
Kivilyhtyä ympäröivän sammalpedin vasemmalla puolella kasvaa ruukkuun istutettu japaninvaahtera ’Deshojo’ ja siilikuusia.
Buddha-patsaan takana näkyvä ’Crimson Queen’ -japaninvaahtera on selvinnyt ulkona jo monta talvea. Nykyään Torsti peittää sen pakkaspeitteellä, sillä suojaamattomana siitä paleltui aina muutama oksa.

Parhaimmillaan puutarha on Torstista sadesäällä. Kostuneiden lehtien värit hehkuvat silloin kiiltävinä kuin vastalakattuina. Kastuneet kivipinnat nousevat uudella tavalla näkyville, kun niiden kaikki syyt ja sävyerot erottuvat tavallista selkeämmin.

Sade nostaa esiin myös puutarhan tuoksut. Sammal ja havupuut tuoksuvat mehevän metsäisiltä. Torsti istuu katselemassa ja tuoksuttelemassa maisemaa terassillaan tai pienellä katoksella varustetulla penkillä katsuran vieressä. Soman pikkupuun ympärillä leijuu syksyllä makeita hattaran ja piparkakun aromeja.

– Tämä aika on täynnä nopeita käänteitä. Maisema muuttuu koko ajan pelkistetymmäksi ja alastomammaksi. Kun yöpakkaset alkavat, yhden vuorokaudenkin aikana voi tapahtua paljon. Värit syttyvät ja sammuvat aika hurjaa vauhtia. Jonakin kylmänä aamuna japaninvaahteroiden lehdet ovat kuin sokerihuurrettuja, sitten ne sulavat ja putoavat saman tien maahan. Toisaalta nautin siitä, kuinka näkymät vaihtelevat, kun joku kasvi pudottaa lehtensä ja sen takaa paljastuu jotakin uutta.

Torstin vinkit syyspuutarhaan

Lisää muotoja

Valitse syyskasveiksi myös sellaisia pensaita ja puita, jotka kestävät leikkausta. Esimerkiksi mongolianvaahteran voi saksia kauniiksi pilveksi. Leikatut havupuut tuovat ryhtiä ja kontrastia syysväriseen puutarhaan.

Nauti rauhasta

Puutarhaan laskeutuu syksyllä levollinen hiljaisuus. Asettaudu mukavasti aloillesi ja anna korvien levätä. Huomaa, että syksy hellii näköaistin lisäksi myös hajuaistia. Tuoksuttele lehtiä, sammalta ja neulasia.

Muista perennat

Myös ruohovartisissa kasveissa on hienoja syysvärejä. Esimerkiksi kuunliljat kellastuvat kauniisti ja kurjenpolvet värittyvät hienon punertaviksi. Saniaisten lehdet taas saavat upeita metallisävyjä. Muista myös heinät, jotka ovat koristeellisia vielä pakkastenkin aikaan.

Satsaa lehti-imuriin

Se on kätevä apuväline esimerkiksi sora- ja sammalpintojen siistimiseen varisseista lehdistä.

Sytytä valoja

Hämärtyvät illat saavat mahtavan tunnelmalisän, kun asennat sopiviin kohtiin puutarhaa kasvien lehtivärejä esiin nostavia halogeenivalaisimia. Kivilyhtyjen tuike sopii myös japanilaistyyliseen puutarhaan.

2 kommenttia