Tonttutalo vanhasta ulkolyhdystä! Maisa teki tonttu Suhina Sammalkorvalle oman tuvan

Tonttutalo vanhasta ulkolyhdystä! Maisa teki tonttu Suhina Sammalkorvalle oman tuvan
Teijolaisen Maisa Rannikon kotona pelkkä tonttuovi päätyi kissan leluksi, joten tänä vuonna hän päätti tehdä tontulle paremmat oltavat. Hän nikkaroi rikkinäisestä lyhdystä joulutontulle ikioman tuvan. Näin se syntyi!
Julkaistu: 30.10.2018

Mistä sait idean tonttutaloon?

Talomme pihassa on pieni pihasauna. Saunapolkua valaisemassa on ollut jo pidemmän aikaa lyhty, mutta huomasin, että sen pohja oli tippunut pois. Keksin, että voisin tehdä lyhdystä pienen mökin tontulle. Tykkään tehdä joulujuttuja: minulla on kolme lastenlasta ja olen itsekin vähän jouluhöpsö.

Meillä oli viime jouluna tonttuovi, mutta se oli vähän tylsä. Kukaan ei nähnyt sitä lattianrajasta, joten se kiinnosti lähinnä kissaa. Se heitteli tontut menemään jatkuvasti.

Maisan tuunaamassa lyhdyssä on tontun koti ja lahjapaja. Yläkerrassa tonttu säilyttää lahjoja, jotka se vie lapsille jouluna. Maisa teki juuri tontulle muistikirjan ja kynän, jolla se voi kirjata lasten lahjatoiveita. Yläkerrassa liikennematto, keppihevonen ja muut paketit odottavat saajiaan. Jutun kuvat Maisa Rannikko.

Lyhty näyttää ihan aidolta puumökiltä! Miten toteutit talon?

Koska lyhdyn pohja oli irronnut, minä mittasin ja mieheni sahasi vanerista uuden pohjan sekä yläkerran lattian. Lyhdyn seinämät olivat lasia, joten ostin askartelukaupasta hirsiseinän näköistä kartonkia ja kiinnitin siitä palat kaksipuoleisella teipillä lasien molemmin puolin. Ostin Prismasta valmiit askarteluun tarkoitetut ikkunat ja kiinnitin ne paikoilleen. Iso työ oli saada ne kohdilleen ja leikata kartongit oikean kokoisiksi.

Minimaailma laittaa tärisyttämään. Sen puuhaaminen on ihanaa.

Jotta sain mökkiin oviaukon, vein lyhdyn Saloon lasiliikkeeseen. Siellä mukava mies sanoi, että kyllä tähän oviaukko saadaan. Minulla oli viime vuodelta amerikkalaisesta nettikaupasta tilattu tonttuovi, ja se kiinnitettiin lasista leikattuun oviaukkoon kiinni.

Tontun kalusteet ovat nukkekodin tavaroita, joita minulla oli ennestään. Pöydän, takan, rappuset ja hyllyt olen tehnyt itse. Tontun sängyn löysin lasten vanhoista leluista.

Kuinka paljon mökki tuli maksamaan?

Hirsiseinän näköiset askartelukartongit maksoivat alle kaksi euroa kappale. Niitä kului noin 15, sillä välillä mittaukset menivät mönkään. Askarteluikkunoita oli paketissa viisi, ja se maksoi pari euroa. Lasiliikkeessä veloitettiin vitonen oviaukon leikkaamisesta.

Kuinka kauan lyhdyn tekemiseen meni aikaa?

Olen tehnyt sitä tilkun talkun. Jos olisin tehnyt sitä koko ajan, se olisi tullut kuntoon parissa päivässä. Ensimmäisessä menee aina kauiten: jos nyt tekisin uuden, sen tekemiseen menisi vähemmän aikaa.

Kuka tonttutalossa asustaa?

Mökkiin muutti heti tonttu. Tyttärentyttäreni nimi on tonttugeneraattorilla muutettuna Suhina Sammalkorva, joten taidan antaa sen tontulle nimeksi. Ajattelin kaivaa kätköistä toisenkin tontun lahjoja paketoimaan yläkertaan.

Minne tontun mökki nyt muuttaa?

Tonttutaloa on pyydetty lainaan paikallisille joulumarkkinoille. Kunhan se kotiutuu sieltä, se saa paikan eteisen lipaston päältä. Siinä se on kulkuväylällä ja näkyy hyvin.

Harrastatko myös nukkekotien tuunaamista?

Kun odotimme yhdeksän vuotta sitten ensimmäistä lastenlasta syntyväksi, talvi oli pitkä. Aloin rakentaa nukkekotia äidiltäni perimään vitriiniin. Nyt lastenlapsia on kolme, ja aikaa nukkekotiharrastukselle on vähemmän, sillä hoidan lapsia usein. Yhä kuitenkin ostan kalusteita, jos näen kivoja. Minimaailma laittaa tärisyttämään. Sen puuhaaminen on ihanaa. Seitsemänvuotiaan lapsenlapsen kanssa teemme aina jouluksi laskettelurinteen, ja hän on rinnepäällikkönä projektissa.

Entä puuhailetko jo muita joulujuttuja?

Olen aika lailla jouluihminen. Taatelikakku lähti uuniin heti, kun satoi lunta. Olen eläkkeellä, ja tykkään esimerkiksi askarrella. Lastenlapset ovat minulle henki ja elämä, ja tykkään laittaa joulua heidän kanssaan.

2 kommenttia