Atriumtalo asuntomessuilla sai terapeutti Tommy Hellstenin pyörtämään päätöksensä – ”Uusi koti on rakkauslahja”
Asuntomessut
Atriumtalo asuntomessuilla sai terapeutti Tommy Hellstenin pyörtämään päätöksensä – ”Uusi koti on rakkauslahja”
Tommy Hellsten oli päättänyt, ettei enää ikinä muuttaisi omakotitaloon, mutta toisin kävi. Atriumpiha ja merinäköala tuovat luonnon sisään Loviisan asuntomessuille valmistuneeseen kotiin.
Julkaistu 2.6.2023
Meillä kotona

Kun ulko-ovesta astuu sisään, edessä avautuu näkymä merenlahdelle saakka. Teologi ja terapeutti Tommy Hellstenin mielestä näkymä on kaikkein onnistuneinta hänen tulevassa, Loviisan asuntomessuille rakennetussa atriumtalossaan.

– Ihmiset haukkovat henkeään, kun näkevät sen. Kun näkee meren kimaltelevan, tuntuu kuin kimallus olisikin talon sisällä, Tommy sanoo.

Luonnonläheisyys on yksi niistä ominaisuuksista, joita Tommy halusi uuden kotinsa henkivän. Modernin hirsitalon tuli olla myös levollinen, yksinkertainen, vaatimattoman tyylikäs ja hengittävä. Tällaisia adjektiiveja hän antoi projektin alkuvaiheessa suuntaviivoiksi sisustussuunnittelija Heli Virtaselle.

Tommyn uusi koti on rakennettu CLT-materiaalista eli ristiinlaminoidusta puulevystä. Kun projekti oli vaiheessa, terapeuttia jännitti, antaisiko talon mustuus liian synkän vaikutelman. Hän on kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen.
Talon läpi avautuva näkymä sai Tommyn itsensäkin aluksi haukkomaan henkeään. Atriumpihan, sen takana olevan lasitetun terassin ja peräseinän suurten ikkunoiden ansiosta heti sisään astuessa näkee meren.

Tommy osallistui suunnitteluun aktiivisesti itsekin. Hänen ja suunnittelijan maut tuntuivat sopivan yhteen, ja ratkaisut löytyivät vaivattomasti. Esimerkiksi kylpytiloihin molemmat visioivat tummia, eläviä pintoja. Läpi kodin toistuvia tummia materiaaleja on kuitenkin tasapainotettu vaaleilla yksityiskohdilla.

– Kun mustat seinät alkoivat hahmottua, eikä missään ollut vielä valoja tai kalusteita, mietin, että hemmetti, mikä ihmeen kummituslinna tästä tulee, Tommy tunnustaa.

– Kun tiloja nyt katsoo, ei tunnu yhtään synkältä.

Talon keskiössä oleva japanilaishenkinen atriumpiha saa Tommyn kokemaan, että hän olisi yhtä aikaa ulkona ja sisällä. Se on Tommyn sanoin talon sydän.

– Se, että luonto tulee sisälle, saa minut tuntemaan levollisuutta ja rauhaa.

Lisäksi atriumpiha ja sen takana oleva iso lasitettu terassi lisäävät avaruuden tuntua. Rakenteellisen hengittävyyden takaa rakennusmateriaali. Tommyn CLT-talossa kulkiessa voi aistia hennon puun tuoksun.

Tommy uskoo, että vähemmän on enemmän -periaate tukee mielen hyvinvointia. Hänen mielestään liian täyteen ahdettu koti ei jättäisi tilaa ajatella ja tuntea.

– Kun uskaltaa riisua ja jättää jäljelle yksinkertaisia pintoja, tilasta huokuu seesteisyys, jonka voi tuntea myös sisällään.

”Tuntuu kuin meren kimallus olisi talon sisällä.”

Tommy Hellstenin atriumtalo Finnlog WisdomHouse

  • Teologi, terapeutti ja kirjailija Tommy Hellstenin, 71, koti. Talossa tulee toimimaan myös Tommyn yritys WisdomHouse.
  • 161 m2, 4 h + toimisto +avokeittiö + 2 kph + s +autokatos/varasto
  • Kotiin voi tutustua Loviisan asuntomessuilla 7.7.–6.8.2023. Kohdenumero on 16.
Tommy on viihtynyt kotikaupungissaan Porvoossa, mutta hänen oli mahdoton ohittaa tilaisuutta omaan atriumtaloon. Kuvassa Tommy istuu uuteen taloonsa rakennetussa vastaanottotilassa.
Vastaanottohuone sijaitsee ensimmäisenä sisäänkäynnin jälkeen. Suurin osa talon kalusteista on tuotu Tommyn Porvoon-kodista, niin myös vastaanottohuoneen. Vanha kirjoituspöytä on alun perin Pietarista.
Tommy halusi nimenomaan yhteisen avoimen tilan keittiölle, ruokailu- ja oleskelutilalle. Hänen olemassa oleva ruokapöytänsä sävytettiin tummaksi uutta kotia varten.
Keittiön kuparinen hana on Tapwellin ja mineraalisekoituksesta valmistetut kivitasot Cosentinon Dekton-tuotemerkiltä.

Päätös, joka oli pyörrettävä

Tommy ei ollut suunnitellut muuttavansa nykyisestä Porvoon-kodistaan – päinvastoin: hän oli vannonut, ettei enää ikinä asuisi omakotitalossa. Ennen empire-tyylistä rivitaloa Porvoossa Tommy oli ehtinyt asua isossa omakotitalossa Sipoossa yli 30 vuotta.

– Työni vie valtavasti energiaa ja vaatii huomiota, ja omakotiasuminen oli alkanut rasittaa minua. Siinä oli liikaa vaivaa ja hoitamista, Tommy sanoo.

”Kun missään ei vielä ollut valoja tai kalusteita, mietin, mikä ihmeen kummituslinna tästä tulee. Nyt ei tunnu yhtään synkältä.”

Ajatus uudesta kodista alkoi itää kolme vuotta sitten. Tommyn naisystävä Sari Rimali oli huomannut silloisten Tuusulan asuntomessujen esitteessä talon, joka oli tehnyt häneen vaikutuksen. Hän näytti kuvaa Tommylle, ja pari päätti käydä katsomassa taloa paikan päällä.

– Kun menimme sinne, talo valitsi minut, minä en valinnut taloa. Sanoin sen nähtyäni, ettei minulla ole tarvetta katsoa enää mitään muuta messuilla.

Erityisen vaikutuksen Tommyyn teki atriumpiha, luonto keskellä taloa. Hän ei ollut nähnyt vastaavaa aiemmin.

Tommy ei silti päättänyt ryhtyä rakennuttamaan taloa siltä seisomalta.

– Mitään sellaista, mikä ei tahdo tapahtua, ei pitäisi panna tapahtumaan. Jäin tutkailemaan, tahtooko taloasia tapahtua. Onko se tulossa elämääni helposti ja luonnollisesti? Tunsin, että niin on, ja ajattelin, että minun täytyy tehdä oma osuuteni.

Atriumpihan istutukset saattavat vielä muuttua, mutta Tommyn mielestä siellä pitää ehdottomasti olla jokin puu. Nyt istutettu kirsikkapuu vaikuttaa sopivan kokoiselta. Peräkulman ruukut Tommy on hankkinut edesmenneen vaimonsa Caritan kanssa niin kauan sitten, ettei enää muista mistä.
Kun Tommy näki kuvan kuparikuorisesta Witka Wood Piccolon takasta, hän tiesi heti haluavansa sen. Lasitetulla terassilla on samanlainen takka mustana. Tommyn mielestä tulisijat tuovat kotiin läsnäolon tuntua: ”Tuli on meditatiivinen elementti, joka rauhoittaa samaan tapaan kuin meri tai tuuli.”
Taiteilija Noora Kämppi tarjoutui tekemään taloon taulun Tommyn toiveiden pohjalta. Tommy toivoi abstraktia teosta, jossa olisi hämyisyyttä ja häivähdys kultaa.

Tommy aloitti selvittämällä, mistä asuntomessuissa on kyse. Hän osallistui Loviisan messujen infopäivään, jossa esiteltiin myyntiin tulevia tontteja ja ihastui yhteen niistä.

– Tonttiin kohdistui yksitoista muutakin hakemusta. En pitänyt todennäköisenä, että tontti tulisi minulle, mutta niin kävi. Se oli merkittävä signaali siitä, että tämä asia halusi tapahtua.

Uusi talo on Tommyn tarpeiden ja tontin mukaan suunniteltu muunnelma Tuusulan messutalosta. Toive vaivattomasta ylläpidosta on huomioitu esimerkiksi pihasuunnittelussa. Tontille on tulossa helppohoitoinen kuntta eli metsänpohja.

”Kun uskaltaa jättää jäljelle yksinkertaisia pintoja, tilasta huokuu seesteisyys.”
Tommy toivoi kylpyhuoneesta samantyylistä kuin oli nähnyt Naantalin asuntomessuilla vuosi sitten. Tapwellin kuparin sävyiset suihkut luovat hienon kontrastin mustaa epoksilaastiseinää vasten.
Makuuhuoneen katseenvangitsija on Tommyn ystävän vanhasta ikkunasta tuunaama näyttävä peili.
Tommyn makuuhuoneen yhteydessä on toinen kylpytila ja sen perällä vaatehuone. Eläväpintaiset ja jättikokoiset seinälaatat ovat Dektonin.
Makuuhuoneen yhteydessä olevassa kylpytilassa on kaksi pesuallasta, mustat yksityiskohdat ja Svedbergsin soikeat peilit.

Ihmeiden aikaansaama talo

Talo tulee olemaan paitsi Tommyn koti, myös hänen työpaikkansa. Porvoossa hänen yrityksensä toimitilat sijaitsevat kotitalon toisessa päädyssä. Loviisassa terapeutin vastaanottotila tulee sijaitsemaan samassa asunnossa, heti ensimmäisessä huoneessa sisäänkäynnin jälkeen. Tommya se, että työt tulevat kirjaimellisesti kotiin, ei kuitenkaan huoleta.

– Työ on minulle elämäntapa ja osa persoonaani, hän toteaa.

Naisystävä Sari ei ainakaan tässä vaiheessa muuta saman katon alle.

Tommy kertoo olevansa yllättynyt siitä, kuinka hyvin kaikki hänen toiveensa ovat toteutuneet talossa.

– Kun talo alkoi nousta ja hahmottua, en heti tiennyt, millainen lopputuloksesta tulisi. Kun rakennuksen luonne alkoi pikkuhiljaa toteutua, se synnytti valtavan kiitollisuuden ja ihmetyksen tunteen. Talo on rakkauslahja: sarja ihmeitä johti siihen, että se tuli minulle.

Yksi huoneista on omistettu hiljentymiselle: Tommy meditoi joka aamu.

Asuntomessut 2023 järjestetään Loviisassa 7.7.–6.8. Tutustu myös muihin messusisältöihimme!

2 kommenttia