Jouluhulluksi tunnustautuva Tommi omistaa kymmeniä jouluvillapaitoja: ”Saan hymyn tuntemattomienkin huulille”
jouluttajan kotona
Jouluhulluksi tunnustautuva Tommi omistaa kymmeniä jouluvillapaitoja: ”Saan hymyn tuntemattomienkin huulille”
Iloiset terveiset jouluttajien syvästä päädystä! Tommi Haapaniemi, 50, Helsingistä omistaa kymmeniä joulupaitoja ja pitää sosiaalisessa mediassa joulupaitajoulukalenteria. Hänelle joulumieli syntyy muiden ilosta.
17.11.2023
 | Päivitetty 24.11.2023
 |
Kaikkien aikojen Joulu

Innostuin hauskoista jouluneuleista noin kymmenen vuotta sitten. Näin kaupungilla eräällä vastaantulijalla hienon lumiukkoneuleen. Ajattelin, että minulla pitäisi olla tuollainen pusero. Aloin etsiä, mistä vastaavan neuleen saisi. Seuraavaksi jouluksi löysinkin, miltä vaatemerkiltä vaatemerkiltä ohikulkijan lumiukkoneule oli ja tilasin samalta merkiltä poroneuleen. Se oli ensimmäinen jouluneuleeni.

Innostuin jouluneuleista ­kovasti ja ­ostin joka vuosi pari uutta paitaa. ­Eräänä vuonna kaverini heitti pikkujouluissa vitsillä, että hän oikein odottaa ­näkevänsä minulla aina eri ­joulupaidan. Siitä syntyi idea ­joulukalenterista, jossa kuvautan ­itseni joka päivä eri ­joulupaidassa. ­Ensimmäisen ­kalenterin ­toteutin Instagramissa ­ja Facebookissa vuonna 2017. Käytin siinä kaikkia aiempina vuosina hankkimiani neuleita. Kalenteri on nyt pyörinyt useita vuosia ja joka vuosi siinä on uudet paidat.

Joulukalenterin ansiosta Tommi saa fiilistellä juhlaa koko joulukuun.

Ensimmäisenä jouluna kalenteri kesti ­aattoon saakka. Nykyään se jatkuu tapanin­päivään asti. Otan seuraavaan joulukalenteriin kuvia usein jo alkuvuodesta, sillä silloin saa kuviin lunta. Sekin pitkittää joulufiilistelyä. Palaute kalenterista ja jouluneuleistani on ollut pääasiassa positiivista.

En ole laskenut, kuinka monta joulupaitaa omistan, mutta niitä täytyy olla kymmeniä. Joulupaidoissa viehättää se, että ne ovat hyvällä tavalla kitschiä. Moni muistaa samanlaisia paitoja esimerkiksi 1980-luvun joulu­leffoista. Kun aloitin joulupaitojen keräämisen, markkinoilla oli pääasiassa niin kutsuttuja rumia jouluneuleita eli ugly christmas sweater -tyylisiä paitoja. Nyt neuleita on tarjolla laajemmin.

”Jouluiset one piece -haalarit ovat mukavat päällä aattona ja saunaa varten minulla on joulusaunatakki.”

Omia suosikkineuleitani ovat varsinkin sellaiset, joissa yhdistyvät joulu ja ­Mikki ­Hiiri. Olen nimittäin aina ollut myös kova Mikki Hiiri -fani. Neuleiden lisäksi omistan muitakin jouluvaatteita, kuten joulupukuja, yöpukuja ja t-paitoja. Jouluiset one piece -haalarit ovat mukavat päällä aattona ja saunaa varten minulla on joulusaunatakki.

Jouluneuleista on tullut jo niin vahvasti oma juttuni, että saan niitä lahjaksi koti­väeltä ja kavereilta. Nykyään koetan myös joka vuosi lahjoittaa pari paitaa pois ja joitain olen raaskinut myydäkin. Lahjaksi saaduista paidoista en kuitenkaan pysty luopumaan.

Olen jouluhullu ja ylpeä siitä. Syntymäpäivänikin on joulukuussa. Joulupaidoilla saa hymyn tuntemattomienkin huulille. Kun saa jonkun iloiseksi, se tuo joulumieltä itsellekin.

Osa kaupoissa tarjolla olevaista joulupaidoista on ­todella hauskoja, osa taas hyvin kauniita: ”Jokaiselle löytyy jotakin, kun on sekä hillittyjä että övereitä vaihtoehtoja”, Tommi kertoo.

Kommentoi »