Kotivinkki

Tiskikone puhtaaksi

Tiskikone puhtaaksi

Onko teidänkin perheessänne vain yksi, joka osaa latoa tiskikoneen oikein? Näillä vinkeillä säästätte hermojen lisäksi konetta, sähköä ja luontoa.
Teksti Mari Jäntti
Kuvat Johanna Myllymäki
Mainos

✔ Älä lado astioita päällekkäin. Vesi ei pääse kiertämään ja astiat eivät puhdistu, jos ne ovat toistensa päällä. Laita lasit ja kulhot ylätasolle ja lautaset sekä muut laakeat astiat alatasolle.

✔ Älä huuhtele astioita ennen kuin panet ne astianpesukoneeseen vaan kaavi ruoan­tähteet pois haarukalla. Säästät siten paljon vettä. Astiat kyllä puhdistuvat reilusti likaisinakin.

✔ Puhdista tiskikoneen suodattimet ja tiivisteet säännöllisin väliajoin. Suodattimet voit puhdistaa miedolla tiskiaineella ja -harjalla. Tiivisteet puhdistuvat pyyhkimällä.

✔ Tee pari kertaa vuodessa kalkkia irrottava sitruunahappopesu. Laita 2–3 ruokalusikallista sitruunahappoa pesuainelokeroon ja pane kone käymään 60–65 asteessa. Pyöritä kone sitten tyhjänä, tavallisella pesuaineella. Se irrottaa loput kalkit.

✔ Älä pese astioita turhaan kuumalla ohjelmalla. Arkisin riittää 40–50 asteen pesu. Sähkönkulutus laskee 25–55 prosenttia, kun lasket lämpötilaa 65 asteesta 55 asteeseen.

✔ Pyöritä vain täysiä koneellisia. Hanki mieluummin vaikka pienempi astianpesukone. Säästät huomattavasti energiaa.

Asiantuntijana kotitalousopettaja Elina Ovaskainen. 

Julkaistu: 5.9.2016