Kotivinkki

Tiskikone puhtaaksi

Tiskikone puhtaaksi
Onko teidänkin perheessänne vain yksi, joka osaa latoa tiskikoneen oikein? Näillä vinkeillä säästätte hermojen lisäksi konetta, sähköä ja luontoa.
Julkaistu: 5.9.2016
✔ Älä lado astioita päällekkäin. Vesi ei pääse kiertämään ja astiat eivät puhdistu, jos ne ovat toistensa päällä. Laita lasit ja kulhot ylätasolle ja lautaset sekä muut laakeat astiat alatasolle.
✔ Älä huuhtele astioita ennen kuin panet ne astianpesukoneeseen vaan kaavi ruoan­tähteet pois haarukalla. Säästät siten paljon vettä. Astiat kyllä puhdistuvat reilusti likaisinakin.
✔ Puhdista tiskikoneen suodattimet ja tiivisteet säännöllisin väliajoin. Suodattimet voit puhdistaa miedolla tiskiaineella ja -harjalla. Tiivisteet puhdistuvat pyyhkimällä.
✔ Tee pari kertaa vuodessa kalkkia irrottava sitruunahappopesu. Laita 2–3 ruokalusikallista sitruunahappoa pesuainelokeroon ja pane kone käymään 60–65 asteessa. Pyöritä kone sitten tyhjänä, tavallisella pesuaineella. Se irrottaa loput kalkit.
✔ Älä pese astioita turhaan kuumalla ohjelmalla. Arkisin riittää 40–50 asteen pesu. Sähkönkulutus laskee 25–55 prosenttia, kun lasket lämpötilaa 65 asteesta 55 asteeseen.
✔ Pyöritä vain täysiä koneellisia. Hanki mieluummin vaikka pienempi astianpesukone. Säästät huomattavasti energiaa.
Asiantuntijana kotitalousopettaja Elina Ovaskainen. 
Kommentoi »