Melkein kuin betonia, marmoria tai suurkaupungin patinoituneita seiniä – teräslastatekniikka huijaa silmää

Melkein kuin betonia, marmoria tai suurkaupungin patinoituneita seiniä – teräslastatekniikka huijaa silmää
Teräslastatekniikalla saa aikaan rouhean näköistä pintaa seiniin tai vaikkapa keittiön välitilaan. Porin asuntomessuilla rouhean näköiset seinät hurmaavat useassa talossa. Maalausalan taiteilija Marru Jokela kertoo, miten pinta maalataan teräslastatekniikalla.
Julkaistu: 24.7.2018

Teräslastatekniikalla maalatut seinät ovat Porin asuntomessujen hitti! Tikkurilan Tunto Hieno -struktuurimaalilla toteututut pinnat näyttävät marmorilta, betonilta tai revittyjen mainosjulisteiden kuvioimalta seinältä suurkaupungin vilinässä.

Messuilla tekniikalla toteutettuja, rouheita pintoja on makuuhuoneissa, olohuoneissa, vessoissa ja jopa keittiön välitilassa.

Marmoria muistuttava seinäpinta syntyy leveillä teräslastoilla maalaamalla. Marru Jokelalla on teräslastatekniikasta vuosikymmenten kokemus.

Teräslastatekniikka vaatii nopeutta

Miten upean pinnan voi tehdä? Siitä osaa parhaiten kertoa maalausalan taiteilija Marru Jokela, jonka maalaamia seiniä ja kankaalle tehtyjä taideteoksia on messuilla kohteissa 10 Porin Energia Valovoima ja 11 Talo Luvia.

– Otan Tikkurilan Tunto Hienoa teräslastaan ämpäristä ja levitän sen pintaan. Kun työssä on kahta tai useampaa väriä, levitän esimerkiksi valkoista telalla seinään ja otan heti sen päälle harmaata. Kun molemmat maalit ovat märkiä, ne sekoittuvat pintaa työstäessä ja niistä syntyy lisää sävyjä.

Tunto hieno on vesiohenteinen tuote, joten se kuivuu nopeasti.

– Yhden kohdan muokkaamiseen ei jää paljoa aikaa. Tekeminen täytyy myös rytmittää siten, ettei siihen tule työstämissaumoja, vaan että se etenee ilman pysähdyksiä reunasta toiseen. Kotona lastatekniikkaa kannattaakin kokeilla ensin levylle ja vasta harjoittelun jälkeen alkaa työstää seinää, Marru neuvoo.

Porin asuntomessuilla teräslastoilla maalatut seinät ihastatuttavat erityisesti makuuhuoneissa. Kohde 10 Pori Energia Valovoima.

Väreillä voisi leikkiäkin

Eniten Marrulta tilataan harmaan ja valkoisen sävyisiä töitä, mutta Tunto Hienoon voi sävyttään minkä tahansa Tikkurilan värikartan sävyn.

– Olen itse väri-ihminen, joten henkilökohtaisesti tykkäisin käyttää voimakkaitakin värejä. Ymmärrän kuitenkin, että niukat värit sopivat skandinaaviseen tyyliin hienosti.

Miksi teräslastatekniikka nousi juuri nyt suosioon? Tunto Hienohan on ollut markkinoilla jo 14 vuotta.

– Se liittyy varmasti betoniseinien ja muiden karheiden pintojen muodikkuuteen. Toisaalta suosion kasvua on varmasti hidastanut teräslastatekniikan osaajien vähyys. Rautakaupoissa pitäisi myös olla malliseiniä, jotta ihmiset näkisivät sen mahdollisuudet.

Teräslastatekniikalla maalattu pinta sopii keittiön välitilaankin, jos maalipinta suojataan lasilla. Kohde 10 Pori Energia Valovoima.
Marrun komea, teräslastatekniikalla toteutettu seinämaalaus elävöittää ruokailutilaa. Kohde 11 Talo Luvia.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa HEMPEAn laadukkaat tekstiilit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »