Unelmien Talo&Koti

Tee tyylikäs betonijakkara ja kukkapöytä sen kaveriksi – katso ohje!

Tee tyylikäs betonijakkara ja kukkapöytä sen kaveriksi – katso ohje!
Betonitöihin hurahtaa heti ensikokeilulla. Kun kulhot ja pihalaatat on jo valettu, tehdään kotiin kukkapöytiä ja pitsikuvioinen betonijakkara.
Julkaistu 9.6.2017

Betonijakkara – tarvikkeet:

 • betonia ja valmistajan nimeämät tarvikkeet sen työstämiseen (kukkajakkaroihin sopii myös askartelubetoni, esim. Weber HobbyConcrete)
 • muoteiksi muovisia ämpäreitä ja laatikoita (ohjeen pitsipöytä tehtiin pesuvadissa)
 • tilkka ruokaöljyä
 • pieniä nauloja ja vahvaa teippiä, esimerkiksi ilmastointiteippiä
 • pitsijakkaran kuviointiin virkattu pitsiliina
 • harjanvartta tai neljä kappaletta vanhoja kalustejalkoja
 • maalia.
Valuhommiin tarvitaan astioita. Jakkaramuoteiksi kannattaa valikoida hieman korkeampia purkeja, jotta jalat saa upotettua riittäävän syvälle betoniin. Pitsikuviot tehdään oikeilla pitsiliinoilla.
Jotta pikkupöydän jalat eivät painu liian syvälle pehmeään betoniin, niihin voi naputtaa kuivumisen ajaksi pienet naulat. Ne kannattelevat jalkoja purkin yläreunaa vasten. Lisäksi jalat kannattaa teipata kiinni purkin reunoihin.
Painavaan pitsijakkaraa laitettiin jalat pystysuoraan, jotta ne kestävät painoa paremmin. Rakennetta voi vahvistaa myös verkotuksilla. Verkotusta kannattaa käyttää erityisesti silloin, jos jakkaralle tai kukkapöydälle aikoo varata paljon painoa.

Tee betonijakkara ja kukkapöytä näin

 1. Varaa purkit ja purnukat valmiiksi. Öljyä niiden sisäpinnat.
 2. Valmista betoni ja laita sitä astioihin noin neljän sentin kerros. Jos teet pitsikuvioisen jakkaran, aseta pitsiliina astian pohjalle ennen betonia.
 3. Aseta harjanvarresta sahatut jalat tai valmisjalat paikoilleen. Naputa jalkojen kylkeen pienet naulat niin että ne lepäävät astian yläreunaa vasten eivätkä pääse valumaan syvemmälle kuivumisen aikana. Varmista jalkojen pysyvyys vielä teippaamalla ne kiinni purkkiin ilmastointiteipillä.
 4. Lisää betonia toinen neljän sentin paksuinen kerros.
 5. Anna kuivua ja irrota muotti. Poista jaloissa olevat naulat.
Betonitöitä tehdessä kannattaa aina varata mukaan pari varamuottia. Niihin voit valaa vaikka mehikasviruukut, jos betonia jääkin yli. Tarvitset ruukkuja varten lisäksi pienemmät muovipurnukat kuopan muodoksi.
Kommentoi »