Tee tavaroille leikkisä seinälokerikko
Tee itse
Tee tavaroille leikkisä seinälokerikko
Seinälokerikossa kirjat ja koriste-esineet ovat kauniisti esillä. Lokerikot sopivat yhtä hyvin makuuhuoneen seinälle, lastenhuoneeseen kuin keittiöönkin.
16.6.2015
 |
Meidän Mökki

Seinälokerikot valmistetaan tukevasta vanerista, jota rautakaupat myyvät yleensä kokonaisin levyin. Yhdestä levystä voit tehdä kuusi taustallista lokerikkoa. Jos haluat tehdä vain yhden lokerikkohyllykön, saatat löytää siihen tarvittavan vanerin puutavaraliikkeen palahyllystä. Ellet omista sirkkeliä, sahauta tarvitsemasi vanerinpalaset mittoihin heti ostopaikassa tai kysy sahauspalvelua puusepältä. Mittatarkasti sahatut vaneriosat on helppo koota ruuvein siisteiksi lokerikoiksi.

Hyllykön koko vaakalokerikolla on 35 × 45 × 16,2 cm (leveys × korkeus × syvyys).

Tarvikkeet 6 seinälokerikkoon:

  • koivuvaneri 12 mm, 1 220 × 2 440 mm
  • uppokantaruuveja 48 kpl 3 × 30 mm, 36 kpl 3 × 40 mm
  • Zen Petsivahaa sävy Sake (väritön) ja sävy Samurai (harmaa) tai himmeää Kiva Kalustelakkaa väritön ja sävytetty
  • sirkkeli, jos et käytä kaupan sahauspalvelua
  • pora ja ruuvinväännin
  • poranteriä 3, 7, 8 ja 2,5 mm
  • keinokuitusivellin tai vaahtomuovisieni
  • suorakulma, rullamitta ja 2 puristinta
  • lyijykynä, kumi ja hiomapaperi nro 120
  • suojakäsineet, hengityssuoja ja suojalasit.

Tarvikkeet yhteensä 95–120 euroa.

Näin teet seinälokerikot

1. Tarvitset viisi vanerinpalaa: taustaksi 35 × 45 cm (1 kpl), lokerikon päädyiksi 15 × 15 cm (2 kpl) ja pitkiksi sivuiksi 15 × 32,5 cm (2 kpl). Sahaa kappaleet siististi sirkkelillä tai sahauta ne vanerin ostopaikassa. Suojaa hengitystiet, silmät ja kädet ja hio sahatut kappaleet hienolla hiomapaperilla. Pyyhi hiontapöly pois. Käsittele lokerikon osat vaahtomuovisienellä ja värittömällä petsivahalla tai kalustelakalla. Tee samoin taustalevyn reunoille ja takapuolelle.
2. Kun taustalevyn reunat ovat kuivuneet, käsittele etupuoli tummalla petsivahalla tai kalustelakalla. Vedä siveltimellä tai vaahtomuovipalalla keskeltä kohti reunoja ja reunojen yli, niin maali ei valu reunoille. Anna vaneripinnan kuivua ja toista käsittely, jotta saat tasaisen peittävän sävyn.
3. Harjoittele reikien poraamista ja upotuksen tekoa ylimääräisellä vanerinpalalla. Merkitse sitten taustalevyyn kulmareikien paikat 2 cm:n päähän reunoista. Laita levyn alle tukilevy ja poraa reilut reiät esimerkiksi 8 mm:n poranterällä. Saat siistin reiän, kun käännät väripinnan alaspäin ja poraat takapuolelta. Harjaa lopuksi puupurut pois levyltä.
4. Aseta lokerikon kappaleet siten, että päätypalat tulevat uloimmaisiksi. Aseta levyt paikoilleen suorakulman avulla. Varmista rullamitalla, että ristikkäisten kulmien välit ovat samat. Lukitse palaset kahdella puristimella. Jätä suorakulma paikoilleen, voit siitä varmistaa kulmien suoruuden lokerikon kasausvaiheessa.
5. Kiinnitä sivut toisiinsa ruuvein. Poraa ruuville ensin reikä 2,5 mm:n poranterällä ja tee pieni upotus 7 mm:n poranterällä. Kiinnitä sitten 30 mm:n pituinen ruuvi ruuvinvääntimellä. Kiinnitä ensin yhdet ruuvit kustakin kulmasta ja lisää sitten toiset.
6. Aseta seinälokerikko haluamallesi korkeudelle taustalevyn päälle. Käännä lokerikko taustalevyineen ylösalaisin. Poraa ensimmäiselle ruuville reikä 3 mm:n terällä, tee upotus 8 mm:n poranterällä ja kiinnitä taustalevy lokerikkoon 40 mm:n pituisella ruuvilla. Käännä sitten lokerikko oikein päin ja varmista silmin ja mittaamalla, että lokerikko on suorassa. Kiinnitä loput ruuvit, siten että pitkille sivuille tulee kolme ruuvia.
7. Siisti pyyhekumilla mahdolliset lyijykynämerkit. Voit kiinnittää lokerikon seinälle lyömällä naulat tai ruuvaamalla ruuvit yläkulmien reikiin. Voit myös solmia tukevasta luonnonnarusta lenkit, joilla nostat lokerikot rei’istä roikkumaan.
8. Valmista tuli! Lokerikkojen juju on taustalevyn kulmiin poratut reiät, joista hyllykön voi ripustaa narulenkein seinälle. Kiinnitystavan ansioista voit kääntää lokerikon pystyyn tai vaakaan, vaikka ylösalaisin.

Lue lisää:

Kommentoi »