Tee puulattian korjaus itse
Rakenna ja remontoi
Tee puulattian korjaus itse
Puu on kestävä, mutta kolhuille ja vesivahingoille altis lattiamateriaali. Puulattian korjaus kannattaa, jos vaurioita on vain yhdessä tai muutamassa laudassa.
10.11.2015
 |
Meidän Mökki

Puulattian korjaus alkaa vaurioiden laajuuden selvittämisellä. Piikin tai puukon kärjellä tunnustelemalla saat selville, kuinka laajalle vesi tai laho on päässyt tärvelemään pintalautoja.

Ennen kuin purat lattiaa, varmistu että sinulla on sopivia lautoja paikkatarpeiksi. Usein samoja ja samanikäisiä lautoja löytyy esimerkiksi asunnon komeroiden lattioista, jolloin purettu komeron pohja on helppo korvata vaikka lastulevyllä. Alkuperäisen lattian kaltaista lattiaponttilautaa on myös melko varmasti puutavaraliikkeiden varastoissa. Ota mallipala laudasta mukaan liikkeeseen. Käytä paikkaamiseen vain niin sanottua puusepänkuivaa puutavaraa.

Kaikki kastuneet eristeet pitää poistaa ja alusta kuivata. Jos huomaat, että lattian alla on hometta, kutsu paikalle homevahinkoihin perehtynyt ammattilainen.

Jos uusien ja entisten lautojen välillä on korkeuseroa, höylää ja hio ero tasaiseksi. Paikkalakkaa tai -maalaa lauta. Paras vaihtoehto on, että pintakäsittelet koko lattian tai teetät sen ammattilaisella.

Tarvikkeet:

  • lattiaponttilautaa 28 x 95 mm
  • ruuvit 60 x 80 mm
  • liima, esimerkiksi Kiilto B3, 750 ml
  • puukitti, esimerkiksi Casco, 40 ml
  • maali Betolux, 1 l
  • lakka, esimerkiksi Parketti-Ässä 1 l.

Puulattian kunnostuksen hinnaksi tulee noin 37 euroa/m2. Neliöhinta on laskettu sen mukaan, että kaikki tarvikkeet ostettaisiin uusina.

Arvioi ensin lattiavaurion laajuus. Aivan pienet viat kannattaa korjata puukitillä, isompiin vaurioihin tarvitaan paikkalauta.

Ohjeet puulattian korjaukseen

Ohjeet sopivat kaikenlaisten puisten poikittaisvasojen päälle asennetun ponttilautalattian vahinkojen korjaukseen. Jos kyseessä on kosteusvaurio ja epäilet, että kosteus on päässyt lattian eristeisiin, tee kuvien 1 ja 2 mukaisesti tarkistusaukko tai useampia aukkoja.

1. Aloita korjaaminen tekemällä lattiaan tarkistusaukko. Poraa vaurioituneen osan päihin neljä pientä reikää.
2. Sahaa reikien välit auki pienellä käsisahalla tai pistosahalla. Paljastuneesta aukosta näet ja ehkä haistatkin, onko vesi ehtinyt tehdä tuhojaan eristeissä ja tukirakenteissa.
3. Poraa noin 10 millin alkureiät lautaan ja sahaa lauta poikki. Halkaise lauta tekemällä siihen käsisirkkelillä kaksi vierekkäistä sahausta. Säädä käsisirkkelin terän syvyys siten, että se yltää juuri ja juuri laudan lävitse. Sirkkelillä et pääse aivan laudan päihin, joten sahaa loput käsi- tai kuviosahalla. Jos paikattavaa aluetta on enemmän kuin yhden laudan verran, toimi samoin (toki yksi aloitussahaus pitkittäin riittää silloin). Älä satuta vierekkäisiä poikittaissaumoja samalle kohdin. Jos poikkisahauksesi ei sattunut lattiavasan päälle, pujota laudanpala poikittain lattian alle lankun pään tueksi. Ruuvaa se kiinni.
4. Väännä sahauslinjojen välissä oleva pala pois. Irrota loputkin laudasta varovasti taltalla naputtelemalla. Ota naulat pois tai katkaise ne.
5. Pujota tarvittavat tukilaudat lattialankkujen alle poikittain ja ruuvaa ne kiinni viereisten lankkujen läpi. Tukilautojen tulee olla ainakin lautojen päissä ja niiden välillä vähintään 60 sentin välein. Jos joudut tekemään ponttilautaan reikiä esimerkiksi patteriputkia varten, tee reiät niin väljiksi, että putken ja laudan välille jää vähintään 8 millin rako.
6. Katkaise paikkalauta sopivan pituiseksi. Höylää tai sahaa naaraspontin alaosa pois ja viistoa loput alaosasta. Pursota liimaa pontteihin ja ruuvaa lauta kiinni. Ruuvit on upotettava noin 3–5 milliä lankun pinnan alapuolelle. Täytä ruuvien upotusreiät puukitillä ja paikkalakkaa tai -maalaa lankut. Kun maalaat tai lakkaat koko lattian, paikkaukset jäävät piiloon.

Tee lankun alaosasta viisto, niin saat sovitettua sen helpommin paikoilleen.

Kommentoi »