Tee laudoista ja klapeista laatikoita
Tee itse
Tee laudoista ja klapeista laatikoita
Mökin monikäyttöiset seinälokerikot ja laatikot valmistuvat laudoista ja klapeista. Pohjallinen lokerikko käy säilytyslaatikoksi tai istuimeksi.
Julkaistu 12.11.2016
Meidän Mökki

Lattialla oleva klapilaatikko on kooltaan 40 × 57 × 32 cm (leveys × pituus × korkeus). Vaalean seinälokerikon koko on 45 × 45 × 15 cm (leveys × korkeus × syvyys) ja harmaan 23 × 85 × 13 cm.

Tarvikkeet:

  • klapeja koivusta tai muusta puusta
  • sahalautaa lattialaatikkoon 22 × 125 mm, 6 m
  • sahalautaa seinälokerikkoon 22 × 150 mm, 2 m
  • vanhaa lautaa kapeaan hyllykköön esim. 25 × 130 mm, 2,20 m
  • ruuveja ja vasara
  • saha, höylä, pora ja ruuvinväännin
  • poranterät 3 ja 7,5 mm
  • puutappeja, 8 mm
  • puuliimaa, hiomapaperi tai -kone
  • tilkka vaaleaa petsivahaa, kuultavaa puuvahaa tai mattalakkaa.

Puutavara yhteensä noin 13 euroa.

Ohjeet laatikoiden nikkarointiin

1. Sahaa laatikkoa varten seuraavat laudat: 35 cm (4 kpl), 57 cm (4 kpl) ja 39,5 cm (4 kpl). Sahaa myös neljä 30 cm:n pituista klapia laatikon kulmatuiksi ja jaloiksi. Sahaa ja höylää klapit siten, että saat niihin 90 asteen kulman. Klapit voivat olla eri paksuisia, kunhan kaikissa on suora kulma. Hio sahareunat. Varaa työhön pora, ruuvinväännin ja toinen pora 7,5 mm:n terällä, jolla teet ruuveille upotukset.
2. Nosta jalat pystyyn ja aseta laatikoiden sivut paikoilleen. Voit tarkistaa kulmien suoruuden suorakulmalla. Kiinnitä klapi kahdella ruuvilla kunkin laudan päästä. Poraa ensin ruuville reikä, tee ruuville sentin syvyinen upotus ja kiinnitä ruuvi ruuvinvääntimellä.
3. Kun alin lautakerros on paikoillaan, kiinnitä toinen kerros edellisen päälle. Mittaa lautojen väliksi yksi sentti tai käytä sopivaa rimaa mittana. Kiinnitä kulman takaiset ruuvit eri korkeudelle, jotta ne eivät osu toisiinsa.
4. Aseta kansilaudat tasaisin välein laatikon päälle. Kiinnitä ensin reunimmaiset ja sitten keskimmäiset. Tee samoin kuin muissakin kiinnityksissä: ensin poraus, sitten upotusten teko ja lopuksi ruuvin kiinnitys.
5. Peitä ruuvinpäät puutapein. Kasta tapin pää puuliimaan ja lyö tappi upoksiin vasaralla. Tapita ensin puolet laatikon ruuvirei’istä.
6. Sahaa tapeista laudan päälle jäävä osa pois. Anna sahan terän kulkea laudan pintaa pitkin, jolloin tappi katkeaa aivan juuresta. Säästät tapeissa, kun käytät nämä sahatut tapinpäät loppujen ruuvien peittämiseen.
7. Hio lopuksi sahatut tapinpäät samaan tasoon laudan kanssa. Käytä hiomakonetta tai puupalikan ympärille kietaistua hiomapaperia. Jos haluat laatikon jäävän luonnollisen vaaleaksi, suojaa se likaa vastaan vaalealla mattalakalla, kalustepetsillä tai kuultavalla puuvahalla. Tee seinälokerikot samoin, mutta yhdellä lautakerroksella ja ilman pohjalautoja.
8. Kiinnitä lokerikot ja laatikot seinälle haluamaasi sommitelmaan. Jos käytät seinälokerikoissa leveähköä lautaa, saat syvyyttä kirjoja varten.

Lue lisää:

Kommentoi »