Tee havukranssi oveen
Tee itse
Tee havukranssi oveen
Vehreät havutyöt antavat talven juhlakauteen pehmeyttä ja kauneutta. Tee itse havukranssi tai havukolmio oveen.
1.11.2017
 |
Meidän Talo

Ikivihreät havut kestävät pätkittyinä varsin pitkään. Havutöitä voi tehdä kotimaisesta kuusesta tai männystä, jalokuusista ja pihdoista.

Kotimainen kuusi on lyhytneulainen, joten sen menekki on huomattavasti suurempi kuin pitkä- ja leveäneulaisen pihdan. Pihta on myös kuusta helpompi työstää, sillä se on peittävä eikä pistele ja pihkaa tekijäänsä. Männyssä neulaset ovat pidempiä ja harvemmassa kuin kuusessa ja pihdoissa, ja myös oksat ovat verrattain hauraita.

Havukranssi – tarvikkeet:

  • havuja
  • sanomalehtiä
  • rautalankaa
  • oksasakset
  • koristenauhaa
  • pieniä joulukoristeita.

Havukranssi askarrellaan näin

  1. Havukranssin pohjana käytetään sanomalehdistä tehtyä rengasta, joka on puolattu rautalangalla. Avaa muutama sanomalehden aukeama ja laita ne hieman lomittain päällekkäin. Rullaa sivut ja puolaa ne renkaaksi. Limitä liitoskohdissa sivut noin 10–15 senttimetriä toistensa päälle.
  2. Pilko sekatööreillä eli oksasaksilla havusta pieniä pätkiä. Asettele niitä lehtikehikon päälle ja puolaa kiinni (kuva). Mallikranssimme on tehty kiinnittämällä havut ensin vasemmalle puolelle ylhäältä alas puoliväliin kranssipohjaa. Sitten oikea puoli on tehty samalla tavalla. Liitoskohdassa on käytetty hieman lyhyempiä havuja. Toinen vaihtoehto on puolata havut kokonaan pohjarenkaan ympärille, jolloin havutupsut etenevät ympyrän muodossa.
  3. Tee rusetti ja kiinnitä se keskeltä yhteen rautalangalla. Lisää kranssin taakse ripustuslenkki.

Näin teet havukolmion

1. Valitse kolme päätytupsuiltaan kaunista, vahvaa oksaa. Kiinnitä oksat kolmioksi haarukkalangoituksella koristeen takapuolelle (kuva). Haarukkalangoituksen saat taivuttamalla rautalangan U-muotoon ja pujottamalla sen oksien takaa ja kiertämällä langan päät yhteen. Katkaise ylimääräiset päät pois.
2. Lisää pienempiä havutupsuja kolmion päihin ja keskelle rautalankaa apuna käyttäen. Tee rusetit ja kiinnitä ne sekä riippuvat joulukoristeet rautalangalla työhön.

Muokattu 25.11.2020 klo 8.00: Selvennetty kohtaa, jossa kerrotaan männynoksien ominaisuuksista.

2 kommenttia