
Kuinka korkealle taulut kannattaa ripustaa?
1. Nyrkkisääntö: Sijoita taulun tai kollaasin keskikohta 145 senttin korkeudelle lattiasta
Sisustussuunnittelija Suvi Malkki Kehysliike Malkista selventää taulun asettelujen ohjeistuksia:
Galleriakorkeus on 145 senttiä lattiasta, ja tämä tarkoittaa taulun keskikohtaa. Usein Malkki ohjeistaa, että keskikohta tulisi laittaa silmien korkeudelle. Hänen mukaansa tämä asia usein pohdituttaa asiakkaita, varsinkin jos katselijoista yhdellä on pituutta 155 senttiä ja toisella 195. Tässä tapauksessa tuo ohjeellinen galleriakorkeus on hyvä. Galleriakorkeus pätee hyvin keskikokoisia tauluja asetellessa, mutta suurien taulujen kanssa on hyvä huomioida tilan muitakin seikkoja.
2. Taulu sohvan ylle? Älä nosta sitä liian korkealle
Jos ripustat taulun sohvan yläpuolelle, jätä väliin tilaa noin 10–30 senttiä, ei enempää. Yleinen virhe taulujen sijoittelussa kalusteiden ylle on ripustaa ne liian korkealle, jopa puoli metriä sohvan yläpuolelle.
3. Huomioi sohvan tai sängyn leveys
Sohvan tai sängyn yläpuolella olevien taulujen ei kannata olla huonekalun kanssa yhtä leveitä. Tavallisesti näyttää parhaalta, kun taulun leveys on kaksi kolmasosaa huonekalun leveydestä.
4. Entä sitten taulut ruokapöydän yllä? Huomioi istumakorkeus
Ruokailutilassa on Suvi Malkin mukaan hyvä huomioida katsojan istumakorkeus, jolloin taulujen ohjeellinen asennuskorkeus voi hyvin olla mainittua galleriakorkeutta matalampi. Tällöin taulu sijoittuu sopivammalle korkeudelle katsojaansa nähden.
5. Myös huoneen korkeus vaikuttaa
Nyrkkisäännöstä huolimatta ripustuskorkeudet eivät aina ole aivan niin yksiselitteisiä. Tilan korkeus ja olemassa olevat kalusteet ja valaisimet mittoineen vaikuttavat taulujen sopivimpaan asetteluun. Hyvä ohjenuora kuitenkin on, että taulun keskilinja on noin kahden kolmasosan etäisyydellä lattiasta, kun kolmasosat vastaavat lattian ja katon välistä kokonaisetäisyyttä.
6. Säännöistä (tietenkin!) saa poiketa
Suvi Malkki muistuttaa, että nykyään näkee villejäkin ripustuksia ja koko seinän täyttäviä kollaaseja, lattiasta kattoon. Nämä erilaiset ja innovatiiviset ideat ovat persoonallisia ja yhtä sopivia kuin niin kutsuttu oikea tapa.
Taulujen ripustus – 3 tavallista pulmaa
Milloin taulu tulisi viedä ammattikehystäjälle?
Mikä tahansa taideteos on arvokkaampi ja pitkäikäisempi, kun panostat ammattikehystäjän palveluihin. Silloin työ saa mittojen mukaan sopivat kehykset ja kuvaan tarvittaessa leikatut, työhön sommitellut kehyskartongit. Hyvä UV-lasi säilyttää teoksen värit halvempaa ratkaisua paremmin.
Pitääkö taide ripustaa aina valkoiselle seinälle?
Taulun voi ripustaa yhtä lailla värikkäälle ja kuvioidullekin seinälle. Silloin täytyy vain katsoa, että taulun tyyli sitoutuu tilan muuhun sisustukseen ja erottuu seinäpinnasta. Kehyskartonki eriyttää työn kauniisti taustaseinästä.
Voinko ripustaa taulun taulutelevision lähelle?
Hyvin litteä ja kaunis taulutelevisio voi hyvin olla jopa osa taulukollaasia, ja markkinoilla on myös tv-malleja, joihin on valittavissa mieleiset kehykset ja sopiva taidekuva laitteen ollessa valvetilassa.
3 syytä hankkia kotiin oikeaa taidetta
1. Yksilöllisyys
Ostaessasi taidetta saat kotiisi teoksen, joka on ainutlaatuinen ja aito taiteilijan näkemys ja toteutus. Taiteilijan teos tuo kotiin persoonallisen ja yksilöllisen tyylin. Useimmat taiteilijat tekevät myös tilaustöitä, jolloin voit itse vaikuttaa työn kokoon, värimaailmaan ja teoksen sisältöön. Silloin työ sopii parhaiten juuri sinun kotiisi.
2. Vastuullisuus
Kun hankit aitoa taidetta, tuet kestävyyttä. Parhaimmillaan arvokas taideteos säilyy sukupolvelta toiselle, jos ei muuten niin persoonallisena ajankuvana alkuperästään. Jos hinta hirvittää, laske taideteokselle vuosihinta sen oletetun elinkaaren mukaan. Mieti, mihin muuhun asiaan käyttäisit sellaisen summan vuodessa?
3. Taiteilijan tukeminen
Kun hankit suomalaisen ammattitaiteilijan työn kotiisi, tuet ja ylläpidät suoraan suomalaista kulttuuria ja taidetta.
Lähteet: Suvi Malkki, Kehysliike Malkki ja Frida Ramstedt: Tyylikäs koti (Tammi, 2019)