Mikä ihmeen galleriakorkeus? Sisustussuunnittelija kertoo, miten ylös taulut kannattaa ripustaa – lue vinkit!
Sisustus
Mikä ihmeen galleriakorkeus? Sisustussuunnittelija kertoo, miten ylös taulut kannattaa ripustaa – lue vinkit!
Kuinka paljon sohvan ja taulujen väliin kannattaa jättää tilaa? Miten vaikuttaa huonekorkeus? Sisustussuunnittelija Suvi Malkki vinkkaa!

Kuinka korkealle taulut kannattaa ripustaa?

1. Nyrkkisääntö: Sijoita taulun tai kollaasin keskikohta 145 senttin korkeudelle lattiasta

Sisustussuunnittelija Suvi Malkki Kehysliike Malkista selventää taulun asettelujen ohjeistuksia:

Galleriakorkeus on 145 senttiä lattiasta, ja tämä tarkoittaa taulun keskikohtaa. Usein Malkki ohjeistaa, että keskikohta tulisi laittaa silmien korkeudelle. Hänen mukaansa tämä asia usein pohdituttaa asiakkaita, varsinkin jos katselijoista yhdellä on pituutta 155 senttiä ja toisella 195. Tässä tapauksessa tuo ohjeellinen galleriakorkeus on hyvä. Galleriakorkeus pätee hyvin keskikokoisia tauluja asetellessa, mutta suurien taulujen kanssa on hyvä huomioida tilan muitakin seikkoja.

2. Taulu sohvan ylle? Älä nosta sitä liian korkealle

Jos ripustat taulun sohvan yläpuolelle, jätä väliin tilaa noin 10–30 senttiä, ei enempää. Yleinen virhe taulujen sijoittelussa kalusteiden ylle on ripustaa ne liian korkealle, jopa puoli metriä sohvan yläpuolelle.

3. Huomioi sohvan tai sängyn leveys

Sohvan tai sängyn yläpuolella olevien taulujen ei kannata olla huonekalun kanssa yhtä leveitä. Tavallisesti näyttää parhaalta, kun taulun leveys on kaksi kolmasosaa huonekalun leveydestä.

4. Entä sitten taulut ruokapöydän yllä? Huomioi istumakorkeus

Ruokailutilassa on Suvi Malkin mukaan hyvä huomioida katsojan istumakorkeus, jolloin taulujen ohjeellinen asennuskorkeus voi hyvin olla mainittua galleriakorkeutta matalampi. Tällöin taulu sijoittuu sopivammalle korkeudelle katsojaansa nähden.

Huomioi taulukollaasia tehdessäsi myös huoneen muut elementit. Tässä tilassa esimerkiksi kollaasin eteen asettuu sininen valaisin. Kuva Stilleben.
Erilaiset ja innovatiiviset ideat ovat persoonallisia ja yhtä sopivia kuin niin kutsuttu oikea tapa.

Mitoita riittävästi väliä, kun sijoitat taulut tason ylle, jotta kalusteen päälle asetellut esineet ja kirjat mahtuvat kauniisti kaapin päälle. Älä kuitenkaan liioittele. Kuva Ikea.

5. Myös huoneen korkeus vaikuttaa

Nyrkkisäännöstä huolimatta ripustuskorkeudet eivät aina ole aivan niin yksiselitteisiä. Tilan korkeus ja olemassa olevat kalusteet ja valaisimet mittoineen vaikuttavat taulujen sopivimpaan asetteluun. Hyvä ohjenuora kuitenkin on, että taulun keskilinja on noin kahden kolmasosan etäisyydellä lattiasta, kun kolmasosat vastaavat lattian ja katon välistä kokonaisetäisyyttä.

6. Säännöistä (tietenkin!) saa poiketa

Suvi Malkki muistuttaa, että nykyään näkee villejäkin ripustuksia ja koko seinän täyttäviä kollaaseja, lattiasta kattoon. Nämä erilaiset ja innovatiiviset ideat ovat persoonallisia ja yhtä sopivia kuin niin kutsuttu oikea tapa.

Kiinnitä arvotaulut aina seinämateriaalin mukaisin propuin ja ruuvein. Teippaa porauskohdan alapuolelle kirjekuori läppäosastaan, niin purut putoavat talteen.
Suurten, pystymallisten taulujen ympärillä on oltava riittävästi tilaa teokselle. Värikkäät maalaukset tarjoavat mahdollisuuden poimia teoksesta sävyjä sisustukseen. Kuva Hay.
Muista, että taulun voi myös vuokrata taidelainaamosta tai lunastaa maksamalla sen kuukausierissä.

Taulujen ripustus – 3 tavallista pulmaa

Milloin taulu tulisi viedä ammattikehystäjälle?

Mikä tahansa taideteos on arvokkaampi ja pitkäikäisempi, kun panostat ammattikehystäjän palveluihin. Silloin työ saa mittojen mukaan sopivat kehykset ja kuvaan tarvittaessa leikatut, työhön sommitellut kehyskartongit. Hyvä UV-lasi säilyttää teoksen värit halvempaa ratkaisua paremmin.

Karhealle tiiliseinälle sopii väritön ja kehyksetön taulu, joka erottuu hyvin taustastaan ja toistaa oven valkoista sävyä raikastaen yleisilmettä. Kuva Carl Hansen & Søn.

Pitääkö taide ripustaa aina valkoiselle seinälle?

Taulun voi ripustaa yhtä lailla värikkäälle ja kuvioidullekin seinälle. Silloin täytyy vain katsoa, että taulun tyyli sitoutuu tilan muuhun sisustukseen ja erottuu seinäpinnasta. Kehyskartonki eriyttää työn kauniisti taustaseinästä.

Voinko ripustaa taulun taulutelevision lähelle?

Hyvin litteä ja kaunis taulutelevisio voi hyvin olla jopa osa taulukollaasia, ja markkinoilla on myös tv-malleja, joihin on valittavissa mieleiset kehykset ja sopiva taidekuva laitteen ollessa valvetilassa.

Tiesitkö? Kuvaa kehystävä kartonki tunnetaan nimellä paspartuuri, joka tulee sanasta passepartout.

3 syytä hankkia kotiin oikeaa taidetta

1. Yksilöllisyys

Ostaessasi taidetta saat kotiisi teoksen, joka on ainutlaatuinen ja aito taiteilijan näkemys ja toteutus. Taiteilijan teos tuo kotiin persoonallisen ja yksilöllisen tyylin. Useimmat taiteilijat tekevät myös tilaustöitä, jolloin voit itse vaikuttaa työn kokoon, värimaailmaan ja teoksen sisältöön. Silloin työ sopii parhaiten juuri sinun kotiisi.

2. Vastuullisuus

Kun hankit aitoa taidetta, tuet kestävyyttä. Parhaimmillaan arvokas taideteos säilyy sukupolvelta toiselle, jos ei muuten niin persoonallisena ajankuvana alkuperästään. Jos hinta hirvittää, laske taideteokselle vuosihinta sen oletetun elinkaaren mukaan. Mieti, mihin muuhun asiaan käyttäisit sellaisen summan vuodessa?

3. Taiteilijan tukeminen

Kun hankit suomalaisen ammattitaiteilijan työn kotiisi, tuet ja ylläpidät suoraan suomalaista kulttuuria ja taidetta.

Lähteet: Suvi Malkki, Kehysliike Malkki ja Frida Ramstedt: Tyylikäs koti (Tammi, 2019)

Kommentoi »