Viherpiha

Talvivalkosipulin kasvatus ja istutus

Talvivalkosipulin kasvatus ja istutus
Isokyntisen ja aromikkaan talvivalkosipulin kasvatus onnistuu lämpimässä kasvupaikassa, jota kastellaan reippaasti. Loppukesästä valmistuva sato vaatii lannoitusta syksystä kesään.
Julkaistu 3.10.2016

Näin onnistut talvivalkosipulin kasvatuksessa

Maa

Vettä pidättävä, kuohkea, syvältä muokattu ja vahvasti lannoitettu. Sopiva pH 6–7. Sirottele istutusvakoon lehtipuun tuhkaa tai kalkkia.

Paikka ja valo

Lämmin, aurinkoinen ja tuulinen paikka, joka sulaa nopeasti keväällä.

Istutus

Istuta maan viilennyttyä. Pohjois-Suomessa syyskuun lopulla, Etelä-Suomessa lokakuun loppupuolella. Irrota kynnet emosipulista vasta istuttaessasi. Käytä vain isoja kynsiä. Kierittele lehtipuun tuhkassa, jos mahdollista.

Irrota kynnet toisistaan, kun istutat ne maahan. Näin kynnet säilyttävät kosteutensa ja juurtumiskykynsä. Mitä komeampi kynsi, sitä suurempi sipuli.
Työnnä kynnet kantapuoli maahan päin 10 sentin välein. Sopiva istutussyvyys on 5–7 cm ja istutusväli 10 cm. Sopiva riviväli on 30–50 cm. Valmistele istutusvako ennen istutusta sekoittamalla maahan lannoitetta. Istuta kynnet maahan syys–lokakuussa.

Lannoitus

Lannoita kolmeen kertaan kanankakkarakeilla tai hyvin palaneella lantakompostilla: syyskuussa vakoon mullan joukkoon, keväällä maan sulettua maan pinnalle ja kesäkuun puolivälissä maan pinnalle.

Kastelu

Kastele reilusti, kuivina aikoina 2–3 kymppikannullista/m2 kerran viikossa. Peitä rivit ruohosilpulla kosteuden säilyttämiseksi.

Kitkeminen

Kitke niin, että rivit pysyvät puhtaina. Valkosipuli on huono kilpailija. Haraa varovasti, jotta et vahingoita pinnassa olevia juuria.

Katkaise kukkavarret, jos haluat suurempia sipuleja. Jätä muutama kukkija, jos haluat kasvattaa sipuleja itusilmuista.

Sadonkorjuu ja säilytys

Korjaa sato, kun alimmat lehdet kellastuvat. Näin sipuli pysyy koossa. Nosta sipulit talikon avulla ja varsia katkomatta. Suihkuta tai huljuttele vedessä mullasta. Kuivata huoneenlämmössä noin kuukausi, kunnes varret ovat rutikuivat. Katkaise juuret, typistä jäykät varret 3 cm:n pituiseksi tai letitä, jos pystyt.

Paras paikka on kuiva ja ilmava tila, jonka lämpötila +2 astetta. Sato säilyy kuukausia hyvänä myös huoneenlämmössä verkko- tai paperipussissa.

Talvivalkosipulilajikkeita

Suomessa kannattaa käyttää pohjoisiin oloihin sopeutuneita kantoja ja lajikkeita, koska valkosipuli tarvitsee pitkän kasvukauden.

  • ’Aleksandra’/’Giant Russian’: Kotimainen kanta. Isot ja paksut kynnet, punertavahäiväiset kuoret. Kynnet on helppo kuoria. Satovarma, valmistuu elokuussa. Kasvattaa jäykän varren, ei voi letittää. Maku vahva, mutta ei polttava.
  • Haminalainen kanta: Ohutkuorinen. Kynnet mehevät ja melko isot. Hyvin taudinkestävä ja satoisa. Makoisa.
  • Kovader: Virolainen kanta. Suuri sipuli, kynnet aromikkaita. Uloimmassa kerroksessa on violetteja raitoja.
  • Voronesch: Venäläinen kanta. Hyvin ohutkuorinen. Valmistuu pari viikkoa aikaisemmin kuin muut tunnetut Suomessa viljeltävät valkosipulit. Kynnet melko isot ja solakat. Maku vahva, lempeä jälkimaku.
  • 'Music': Kanadalainen lajike. Pitää lämpimästä kesästä, mutta selviää viileämmässäkin.
  • 'Sortavala': Muistuttaa 'Alexandraa'. Tekee suuria sipuleita, jos kasvukausi on häiriötön.
  • 'Irkutsk': Ruotsalaisen valkosipuliguru Åke Truedssonin Siperiasta tuoma lajike. Viljelyvarma.
  • 'Ävrö': Sipuleiden koko vaihtelee suuresti.
  • 'Red Russian': Kauniin muotoiset sipulit, jotka jakautuvat mukavan kokoisiksi kynsiksi. Viljelyvarma lajike.
  • 'New Siperian': Åke Truedssonin Siperiasta tuoma viljelyvarma lajike. Sipuli jakautuu suuriksi kynsiksi.

Lue lisää:

Hyväksy evästeet

YouTuben videosoitin käyttää evästeitä. Hyväksy evästeet katsoaksesi videon.

Youtube video placeholder
Kommentoi »