Näin onnistut talvivalkosipulin kasvatuksessa
Maa
Vettä pidättävä, kuohkea, syvältä muokattu ja vahvasti lannoitettu. Sopiva pH 6–7. Sirottele istutusvakoon lehtipuun tuhkaa tai kalkkia.
Paikka ja valo
Lämmin, aurinkoinen ja tuulinen paikka, joka sulaa nopeasti keväällä.
Istutus
Istuta maan viilennyttyä. Pohjois-Suomessa syyskuun lopulla, Etelä-Suomessa lokakuun loppupuolella. Irrota kynnet emosipulista vasta istuttaessasi. Käytä vain isoja kynsiä. Kierittele lehtipuun tuhkassa, jos mahdollista.
Lannoitus
Lannoita kolmeen kertaan kanankakkarakeilla tai hyvin palaneella lantakompostilla: syyskuussa vakoon mullan joukkoon, keväällä maan sulettua maan pinnalle ja kesäkuun puolivälissä maan pinnalle.
Kastelu
Kastele reilusti, kuivina aikoina 2–3 kymppikannullista/m2 kerran viikossa. Peitä rivit ruohosilpulla kosteuden säilyttämiseksi.
Kitkeminen
Kitke niin, että rivit pysyvät puhtaina. Valkosipuli on huono kilpailija. Haraa varovasti, jotta et vahingoita pinnassa olevia juuria.
Katkaise kukkavarret, jos haluat suurempia sipuleja. Jätä muutama kukkija, jos haluat kasvattaa sipuleja itusilmuista.
Sadonkorjuu ja säilytys
Korjaa sato, kun alimmat lehdet kellastuvat. Näin sipuli pysyy koossa. Nosta sipulit talikon avulla ja varsia katkomatta. Suihkuta tai huljuttele vedessä mullasta. Kuivata huoneenlämmössä noin kuukausi, kunnes varret ovat rutikuivat. Katkaise juuret, typistä jäykät varret 3 cm:n pituiseksi tai letitä, jos pystyt.
Paras paikka on kuiva ja ilmava tila, jonka lämpötila +2 astetta. Sato säilyy kuukausia hyvänä myös huoneenlämmössä verkko- tai paperipussissa.
Talvivalkosipulilajikkeita
Suomessa kannattaa käyttää pohjoisiin oloihin sopeutuneita kantoja ja lajikkeita, koska valkosipuli tarvitsee pitkän kasvukauden.
- ’Aleksandra’/’Giant Russian’: Kotimainen kanta. Isot ja paksut kynnet, punertavahäiväiset kuoret. Kynnet on helppo kuoria. Satovarma, valmistuu elokuussa. Kasvattaa jäykän varren, ei voi letittää. Maku vahva, mutta ei polttava.
- Haminalainen kanta: Ohutkuorinen. Kynnet mehevät ja melko isot. Hyvin taudinkestävä ja satoisa. Makoisa.
- Kovader: Virolainen kanta. Suuri sipuli, kynnet aromikkaita. Uloimmassa kerroksessa on violetteja raitoja.
- Voronesch: Venäläinen kanta. Hyvin ohutkuorinen. Valmistuu pari viikkoa aikaisemmin kuin muut tunnetut Suomessa viljeltävät valkosipulit. Kynnet melko isot ja solakat. Maku vahva, lempeä jälkimaku.
- 'Music': Kanadalainen lajike. Pitää lämpimästä kesästä, mutta selviää viileämmässäkin.
- 'Sortavala': Muistuttaa 'Alexandraa'. Tekee suuria sipuleita, jos kasvukausi on häiriötön.
- 'Irkutsk': Ruotsalaisen valkosipuliguru Åke Truedssonin Siperiasta tuoma lajike. Viljelyvarma.
- 'Ävrö': Sipuleiden koko vaihtelee suuresti.
- 'Red Russian': Kauniin muotoiset sipulit, jotka jakautuvat mukavan kokoisiksi kynsiksi. Viljelyvarma lajike.
- 'New Siperian': Åke Truedssonin Siperiasta tuoma viljelyvarma lajike. Sipuli jakautuu suuriksi kynsiksi.
Lue lisää:
Hyväksy evästeet
YouTuben videosoitin käyttää evästeitä. Hyväksy evästeet katsoaksesi videon.
