Talkkuna: suomalainen superaarre
Ruoka
Talkkuna: suomalainen superaarre
Talkkuna on osin unohtunut käytöstä. Suotta, sillä pelkästään talkkunan korkea kuitupitoisuus ja ravintosisältö tekevät siitä todellisen voimaraaka-aineen.
26.6.2013
 |
Maku

Talkkuna on vanha suomalainen jauhovalmiste, johon on maakunnasta ja paikkakunnasta riippuen käytetty joko kauraa, ohraa, ruista, vehnää, herneitä ja/tai papuja. Talkkuna valmistetaan keittämällä jyvät ensin vesihöyryssä, jonka jälkeen ne paahdetaan kypsiksi. Lopuksi jyvät jauhetaan hienoksi jauhoksi. Sekä paahtoaste että jauhon karkeus vaihtelevat talkkunalajeittain. Karjalassa ja Savossa talkkuna on pääasiassa ohraa. Etelä-Pohjanmaalla talkkuna on valmistettu kaura-, ohra- ja ruisjauhoista. Hämeessä kauraan ja ohraan lisätään hernettä tai papuja, minkä vuoksi hämäläisen talkkunan kuitupitoisuus on suurempi kuin muiden perinteisten talkkunoiden.

Talkkuna on varsin runsaskuituista. Jo pari ruokalusikallista riittää turvaamaan päivittäisen kuidunsaannin. Perinteinen tapa syödä talkkunaa on sekoittaa se piimään tai viiliin. Myös nopeasti valmistuvat talkkunapuurot ja -vellit ovat kokeilemisen arvoisia. Osa talkkunoista on gluteenittomia.

Talkkunasanoja: piapo parvi- ja riihitalkkuna puurotalkkuna pepu vilutalkkuna kama (viro)

1 kommentti