Taimikasvatuksen alkeet
Piha ja puutarha
Taimikasvatuksen alkeet
Sujauta siemeniä multaan ja kasvata taimia koti-ikkunalla.
2.3.2015
 |
Kotivinkki

Koska ja mitä

Monen innokkaan kotipuutarhurin sesonki alkaa jo hyvissä ajoin talvella, kun ensimmäiset taimikuvastot kolahtavat postilaatikkoon. Innostuksissaan voi siemeniä hamstrata liiaksikin, joten kannattaa tutkailla ensin siemenlaatikon sisältöä. Monien siemenien itäminen heikkenee ajan myötä. 

Helppoja esikasvatettavia ovat muun muassa tomaatti, basilika, kurkku ja kurpitsa. Jos haluat kylvää kukkia, saat samettikukasta, krassista ja tuoksuherneestä kelpo taimet parvekkeen tai puutarhan iloksi. Hitaasti itävät yrtit, kuten laventeli ja rosmariini, on helpointa hankkia valmiina taimina. Jos kärsivällisyyttä ja intoa riittää, saa niitäkin kasvatettua siemenistä.

Laventelin ja orvokin siemenet kaipaavat kylmäkäsittelyä. Multa-astian voi laittaa muutamaksi viikoksi muovipussissa jääkaappiin, se herättelee siemenet. Tarkista säännöllisesti, että kylvös on kostea.

Tarkemmat kylvöohjeet ja -ajat löytyvät siemenpussista. Pidemmän kasvatusajan vaativat lajit, kuten purjo, munakoiso ja kelloköynnös, pitäisi kylvää jo helmikuussa. Tällöin on syytä turvautua kasvivalon tarjoamaan lisävaloon. 

Maaliskuussa valon määrä on jo runsaampi, joten tomaatilla, paprikalla ja chilillä on paremmat edellytykset kehittyä tukeviksi taimiksi. Vähässä valossa taimet kurottelevat kohti valoa ja kasvavat honteloiksi.  Huhti-toukokuussa esikasvatetaan monia yrttejä, krasseja, kurpitsaa ja kurkkua. 

Kylvö ja kastelu

Kylvöruukuiksi tarvitset taimiruukkuja, kuitupaperi- tai turveruukkuja, elintarvikerasioita tai tyhjiä purkkeja. Viili-, jogurtti-, maito- ja mehupurkit sopivat ekologiselle tarhurille. Voit myös kääräistä taimipotin sanomalehden sivusta. 

Tee kylvöastian pohjaan reikä, jotta vesi ei jää seisomaan taimen juurelle. Herkät juurenalut mätänevät helposti liiallisessa kosteudessa. Käytä kylvöalustaa, aluslautasta tai tarjotinta, jolloin voit taimien kasvaessa kastella myös altakasteluna. 

Kastele turve- ja kuituruukut kunnolla, jotta multa ja ruukku kastuvat läpikotaisin. Turve- ja kuituruukut kuivahtavat helposti, joten tarkkaile, että ruukut eivät pääse kuivumaan auringossa. Älä kuitenkaan käytä vettä ylenpalttisesti, sillä liian kosteat ruukut homehtuvat.

Taimien kasvattamiseen tarvitset siementen lisäksi kylvömultaa ja sopivia astioita. Käytä aina puhdasta, vähäravinteista taimi- tai kylvömultaa. Myös kaktus- ja yrttimullan nimellä myytävät multatuotteet sopivat taimikasvatukseen, sillä ne ovat hiekkapitoisia ja vähäravinteisia. Huonekasveille tarkoitettu multa on liian ravinteikasta eivätkä siemenet idä siinä.  Mullan joukkoon voi lisätä perliittiä, joka on vulkaanista kiviainesta. Se tekee mullan ilmavaksi ja kuohkeaksi, jotta taimien juuret saavat helpommin happea.

Täytä taimiruukku mullalla ja tiivistä multa kevyesti. Sujauta siemenet ruukkuihin ja peitä ne tarvittaessa 1–2 cm kerroksella hiekkapitoista multaa tai vermikuliittia, joka imee kosteutta ja tasaa kotitaimiston puutteellisia kasvuoloja.  Pikkuriikkiset siemenet on hankala kylvää yksittäin, joten ne voi sekoittaa hienon hiekan kanssa ja sirotella mullan pinnalle vanhalla suolasirottimella. 

Suuremmat siemenet voi työntää suoraan mullan uumeniin. Kovapintaiset siemenet, kuten pavut ja tuoksuherneet, kannattaa liottaa vedessä ennen kylvöä. Liota siemeniä muutama tunti tai yön yli. Osa siemenistä tarvitsee valoa itääkseen, jolloin ne jätetään peittämättä. Yleensä suuremmat siemenet peitetään, pienimmät jätetään peittämättä. Tarkemmat kylvöohjeet löytyvät siemenpussista.  Sumuttele kylvös kosteaksi. Laita astian päälle kosteutta tasaava tuorekelmu, ja pistele siihen reikiä. 

Eri siemenet itävät eri lämpötiloissa. Osa kasveista itää paremmin, jos lämpötila on hieman huoneenlämpöä matalampi, osa kaipaa lämmintä itämispaikkaa. Lämpimässä itävien siementen kylvöruukut voi viedä esimerkiksi kylpyhuoneen lattialämmityksen lämpöön.  Kun mullan uumenista nousee pientä versonalkua, on aika viedä kylvökset valoisalle ja mielellään viileähkölle paikalle kasvamaan. 

Jos aurinko pääsee paistamaan ikkunalaudalle voimakkaasti, taimiruukkujen kosteutta on syytä tarkkailla tiuhaan tahtiin. Pienissä ruukuissa multa kuivahtaa nopeasti. Kastele kylvöksiä ja pieniä taimia aluksi sumuttamalla. Kun taimet kasvavat, ne tarvitsevat enemmän vettä, jolloin voit siirtyä käyttämään kastelukannua. 

Liika märkyys tukahduttaa herkkien taimien juuret, joten kastele maltilla. Yrityksen ja erehdyksen kautta oppii taimikasvatuksen periaatteita ja arvioimaan sopivan kylvöajan. 

Koulinta ja karaisu

Kun multatila alkaa jäädä ruukussa pieneksi, taimet koulitaan suurempaan ruukkuun. Koulimisajankohta riippuu kasvista ja kylvöruukun koosta. 

Koulinta tehdään, kun ensimmäiset varsinaiset lehdet kasvavat sirkkalehtien kehittymisen jälkeen. Kuitu- tai sanomalehtiruukun läpi työntyvät juuret ovat myös merkki koulimisen tai istuttamisen ajankohdasta. Koulittaessa juurten kasvu vauhdittuu, ja taimi istutetaan lannoitettuun puutarha- tai kukkamultaan. 

Kun sää lämpenee eikä hallanvaara ole uhkana, lähenee ulos istuttamisen aika. Taimille ei tarjota sokkihoitona suoraan siirtoa ulos viileään, vaan niitä karaistaan eli taimet totutetaan vähitellen ulkoilmaan. Liikkeelle lähdetään puolesta tunnista. Aikaa pidennetään päivä päivältä. 

Taimet voi siirtää kasvihuoneen suojiin säiden salliessa, mutta ulos istuttamistasuositellaan vasta hallanvaaran väistyessä.

Liota kovia siemeniä, kuten papuja, ennen kylvöä vedessä. Nopeasti kasvavia papuja voi kylvää myös lämmenneeseen maahan ulos, mutta papu on suorakylvönä arvaamaton. Lyhyellä esikasvatuksella saadaan siemenet varmemmin itämään. Kylvä pavut vasta toukokuussa.  Näistä kasvaa omia taimia. Osa siemenistä on kuin pölyä tai pieniä hiekanjyväsiä. Isompia siemeniä on helppo käsitellä, mutta pienten siementen kanssa saa olla näppäräsorminen. Pieniä siemeniä voi kylvää lyijykynän päässä olevan kumin avulla.   

Persiljansiemeniä kylvetään ruukkuun useita, jolloin siitä kasvaa komea mätäs. Persiljan voi kylvää varhain keväällä suoraan avomaallekin, mutta esikasvatuksella sato aikaistuu.

Järjestä taimikasvatukselle oma paikka. Laudoista ja köydestä voi nikkaroida hyllyjä, joihin mahtuu paljon taimia. 

Taimikasvatuksen ABC

• Tarkista siemenpussista kylvöohjeet ja -ajat ja kylvä pussin ohjeiden mukaan • Käytä aina puhdasta kylvömultaa ja puhtaita astioita • Kirjoita taimikylttiin laji ja lajike  • Kylvöistä on mukava pitää päiväkirjaa. Näin pysyt selvillä kasvatuksesta ja tiedot ovat tallella tuleville vuosille • Peitä kylvös aluksi rei’itetyllä muovikelmulla  • Tarkista ruukkujen kosteus ja pidä multa tasaisen kosteana • Varaa taimikasvatukseen mahdollisimman valoisa ja viileä ikkuna  • Kouli taimet tilanteen mukaan suurempiin astioihin  • Karaise ja totuta taimet ulkoilmaan ennen lopullista istutusta.

Kommentoi »