Taimet kasvamaan
Piha ja puutarha
Taimet kasvamaan
Askeleet vievät kuin itsestään taimikaupan ovelle. Mitä ihanaa tällä kertaa upottaisi multaan? Käytä hetki aikaa suunnitteluun ja valitse lajeja, jotka menestyvät juuri sinun puutarhasi kasvuoloissa.
11.5.2010
 |
Kotivinkki

Monet hyötykasvit rakastavat lämpöä ja valoa. Kylvä tomaatit, purjot, paprikat, munakoisot ja kasvihuonekurkut jo maaliskuussa. Myös mintut ja timjamit tarvitsevat pitkän kasvuajan. Huhtikuussa on kaalien ja papujen vuoro. Toukokuussa kylvetään kurpitsan siemenet.

Aikainen kylvö on tarpeen myös monille yksi- ja monivuotisille koristekasveille. Kun esikasvatat taimet tuuheiksi kodin ikkunalla tai kasvihuoneessa, ne ehtivät kesäksi kukkaan. Luonnonvalo ei riitä vielä alkukeväällä taimien kasvatukseen. Varhain keväällä kylvetyt taimet kasvattavat topakat varret, kun valaiset niitä. Kasvi- ja loisteputkivalaisimet sopivat taimivaloiksi. Hehkulamppujen valo on hyödytöntä, sillä kasvit eivät kykene käyttämään sitä.

Vihannekset, juurikkaat, yrtit ja nopeasti kasvavat koristelajit voi kylvää suoraan avomaalle. Muun muassa krassit ja kehäkukat ehtivät kukkaan, vaikka kylvötyöt tehdään vasta kesäkuussa. Jos teet kylvöjä ensimmäistä kertaa, valitse aloittelijan lajeja, joiden siemenet itävät helposti. Kimppakylvöt kannattavat. Yhdessä siemenpussissa voi olla ainekset kymmeneen, jopa kymmeniin, pikkutaimiin.

Latvo

Sievät sirkkalehdet ovat kasvin ensimmäiset lehdet. Jos taimi latvotaan, se  typistetään näiden alimpien lehtien yläpuolelta siten, että varteen jää myös muutamia lehtipareja. Muun muassa tuoksuherneestä tulee tuuhea, kun latvus leikataan.

Kouli

Kouli taimet tarvittaessa, harvenna kasvustoa ja karaise. Koulinta tarkoittaa, että taimi siirretään kylvösastiastaan uuteen multaan ja astiaan. Kaikki lajit eivät kestä siirtoa. Älä kouli maissia, kurkkuja ja kurpitsoita.

Harvenna

Valitse vahvimmat ja harvenna pois heikoimmat. Jokaisen taimen juuristolla pitää olla tilaa kasvaa. Jos et harvenna, taimesta tulee hento, se kukkii huonosti ja tuottaa heikon sadon.

Karaise

Totuta taimet tuuleen ja sään vaihteluihin. Siirrä ne ulos päiväksi ja sisälle yöksi. Karaise maltillisesti. Pieni taimi on arka kylmälle ja suurille lämmönvaihteluille. Suojaa ja hemmottele taimia 6–8 viikkoa. Istuta ne ulos vasta, kun on varmasti kesä.

Teksti: Stina Pyrrö

Kuva: Ullamaija Hänninen

Kommentoi »