Viherpiha

"Kukinnot nousevat lehdistön yläpuolelle kuin ilotulitus" – taimistojen ammattilaiset listaavat 9 upeaa syysperennaa

"Kukinnot nousevat lehdistön yläpuolelle kuin ilotulitus" – taimistojen ammattilaiset listaavat 9 upeaa syysperennaa
Näitä kannatti odottaa! Taimistot kertovat, mitkä ovat syksyisen perennapenkin kauneimmat kukkijat ja pakkasiin asti syvänvihreinä hohtavat suosikit.
Julkaistu: 30.9.2022

”Liilakonnanyrtin tummanvihreät lehdet ja liilanpunaiset kukat ovat upea yhdistelmä”

Jari Särkkä, Särkän perennataimisto, Raahe, Vyöhyke V

1. Liilakonnanyrtti

Liilakonnanyrtti.

Mikä? Liilakonnanyrtti kukkii myöhään ja pitkään syksyllä. Se voi olla meillä kukassa vielä lokakuun alussa. Siihen aikaan harva perenna kukkii.

Miksi? Kestävä liilakonnanyrtti on aika vähän käytetty perenna, jota soisi kasvatettavan enemmänkin. Tämä pystykasvuinen ja tanakka kasvi ei kaatuile pitkin pituuttaan. Tummanvihreät lehdet ja liilanpunaiset kukat ovat näyttävä yhdistelmä.

Minne? Chelone obliqua tykkää aurinkoisesta kasvupaikasta ja tuoreesta, multavasta ja ravinteikkaasta maasta, jossa vesi ei kuitenkaan seiso sen juurella. Kasvi leviää hillitysti, ei siemennä eikä tee juurivesoja. Käytä liilakonnanyrttiä perennaistutuksissa 3–5 taimen ryhmänä. Naapureiksi sopivat esimerkiksi aiemmin kukkivat kevätvuohenjuuri ja väriminttu.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon

Korkeus: 80 cm

Kukinta-aika: 8–10

2. Törmäkatkero

Törmäkatkero.

Mikä? Lamoavakasvuinen törmäkatkero on mainio kivikkokasvi. Hidaskasvuinen perenna vaatii kasvattajaltaan hieman kärsivällisyyttä.

Miksi? Voimakkaan siniset kukat ja tummanvihreät lehdet saavat matalakasvuisen Gentiana septemfidan erottumaan syksyllä puutarhassa.

Minne? Istuta törmäkatkero kivikkoryhmään aurinkoiseen paikkaan. Se menestyy melko kuivassakin kasvupaikassa, mutta kasvualustan pitää olla hyvää puutarhamultaa. Ravinteikas hiekkamultamaa on kasville mieluisin. Liian laihassa maassa se jää pieneksi. Kumppaniksi käy harmaa ohotanmaruna, tai kokeile rinnalle keltakukkaista perennaa, kuten miekkahirvenjuurta. Lähelle ei kannata istuttaa korkeita kasveja, ettei törmäkatkero huku niiden alle.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon

Korkeus: 20 cm

Kukinta-aika: 8–9

Miekkahirvenjuuri

Miekkahirvenjuuri.

Mikä? Keltakukkainen miekkahirvenjuuri on tiivis ja matalahko syysperenna. Tätä, kuten muitakaan syyssuosikkejani, eivät öttiäiset eivätkä kasvitaudit vaivaa.

Miksi? Miekkahirvenjuuren syvänvihreät lehdet näyttävät vihreältä peitolta ennen kukintaa, ja lehdistö säilyy kauniina pitkään syksyllä. Lehdistö kestää myös paahdetta ilman, että perenna vaatisi vettä koko ajan.

Minne? Kestävä Inula ensifolia tykkää eniten hiekkamultamaasta, ja se pärjää kuivassakin kasvupaikassa aika hyvin. Parhaimmillaan se on isona ryhmänä. Miekkahirvenjuuren kanssa perennapenkkiin käyvät törmäkatkeron lisäksi muut sinikukkaiset perennat. Hyviä kumppaneita ovat myös peitto- ja tuoksukurjenpolvi sekä alkukesästä kukkiva pihaesikko.

Valon tarve: Aurinko

Korkeus: 20–25 cm

Kukinta-aika: 8–9

”Kallionauhus ’Desdemodan’ kukinnot nousevat lehdistön yläpuolelle kuin ilotulitus”

Mari Tigerstedt, Mustila Puutarha, Elimäki, vyöhyke II/III

1. Syyskimikki 'Pink Spike'

Syyskimikki 'Pink Spike'.

Mikä? Ihastuttava tummalehtinen perenna, jolla on hennon roosat kukat. Ryhdikäs syyskimikki on perennapenkin keskipiste. Se ei välttämättä ehdi pohjoisempana kukkia, mutta istutuksen voi miettiä niin, että kokonaisuutta korostavat syyskimikin lehdet.

Miksi? ’Pink Spike’ on vielä tanakampi ja sen violettiin vivahtavat lehdet ovat syvemmän väriset kuin tutun ’Brunette’-lajikkeen.

Minne? Actaea simplex ’Pink Spike’ tarvitsee kostean ja ravinteikkaan maan. Se lähtee hitaasti vauhtiin keväällä, joten sipulikasvit ovat oivia kavereita. Koristeheinät, varjoyrtti ja syysvuokko ’Robustissima’ sopivat sen seuraksi, ja itselläni samassa penkissä kasvaa kanadanruohokanukka. Tuoksupuutarhaankin vaniljalta tuoksuva pörriäisten suosikki sopii.

Valon tarve: puolivarjo

Korkeus: 100–150 cm

Kukinta-aika: 9–10

2. Kallionauhus 'Desdemona'

Kallionauhus 'Desdemona'.

Mikä? Myös kallionauhus ’Desdemonan’ isojen tummanvihreiden lehtien alapinta ja kukkavarret ovat tumman viininpunaiset. Helppo ja huoleton kallionauhus kestää hyvännäköisenä pakkasiin asti.

Miksi? Pörriäisiä houkuttava Ligularia dentata on syksyn piristävä ylläri: intensiivisen oranssit kukinnot nousevat lehdistön yläpuolelle kuin pieni ilotulitus. Kukinnot loistavat pieninä aurinkoina sadepäivinäkin.

Minne? Istuta kallionauhus varjoisaan ja kosteaan paikkaan. Liiassa valossa lehdet nuupahtavat ja näyttävät päivällä märiltä räteiltä. Kookas perenna on parhaimmillaan yksin siten, että koko kasvin näkee. Erityisen kaunis se on metsäpuutarhassa polkujen reunustajana. Valitettavasti kasvi on lehtokotiloiden herkku.

Valon tarve: puolivarjosta varjoon

Korkeus: 100 cm

Kukinta-aika: 7–9

3. Varjoyrtti

Varjoyrtti.

Mikä? Puuvartisen varjoyrtin koristeellisuus piilee lehdistössä. Varjoyrttimatto on ympäri vuoden kivan näköinen: kasvusto on tiivis ja peittävä mutta ilmava ja kevyt.

Miksi? Tykkään intensiivisen vihreistä kasveista, ja oikealla kasvupaikalla varjoyrtillä on todella vahva ja kiiltävä lehdistö. Myös vaakatasossa ja kerroksittain kasvavien lehtien muoto puhuttelee minua; kasvin olemus on vähän kiehkurainen.

Minne? Ikivihreä varpu kukoistaa nimensä mukaisesti varjossa. Kalkkia karttava Pachysandra terminalis on ihanteellinen kumppani alppiruusuille ja havuille. Se sopii puiden alle tai aidan eteen, samoin paikkaan, joka ei saisi puskea rikkaa, mutta johon ei voi nurmikkoa laittaa. Köynnöshortensian juurella se näyttää ihanalta!

Valon tarve: puolivarjosta varjoon

Korkeus: 15–30 cm

Kukinta-aika: 5

"Tee helppohoitoinen syysistutus alppimehitähdestä sekä koristeheinästä ja -kivistä”

Heidi Eriksson, Harjunpään taimisto, Karijoki, vyöhyke III

1. Isorikko

Isorikko.

Mikä? Isorikko on yksi lemppariperennoistani. Se kutoo lehdillään niin tiiviin maton, että ani harva rikka ääsee väliin itämään.

Miksi? Lehdistön hopeaan vivahtava sävy on hauska ja melko harvinainen. Kukat nousevat matalasta lehdistöstä korkeiksi huiskilotertuiksi, noin 40 senttiin. Isorikossa todella on kukkia!

Minne? Paahdettakin sietävä Saxifraga hostii on hiekkapitoisessa mullassa menestyvä kivikkokasvi. Isorikko on hyvä vaihtoehto myös hankalaan paikkaan, jossa mikään ei meinaa menestyä. Suunnittelen istuttavani sitä myös pionien etualalle, koska isorikon juuret eivät ulotu syvälle. Toisten kivikkokasvien kaverina se toimii mainiosti, samoin pienen runkopuun tai katajien ja tuijien katveessa.

Valon tarve: auringosta puolivarjoon

Korkeus: 10/40 cm

Kukinta-aika: 6–8

2. Alppimehitähti

Alppimehitähti.

Mikä? Vehmaanvihreä alppimehitähti tekee tiivistä ruusukemattoa. Kivikkokasvi näyttää hienolta myös syksyn ruukkuistutuksissa.

Miksi? Koko kasvukauden rauhoittavan vaaleanvihreänä pysyvä alppimehitähti erottuu syyspuutarhassa. Sempervivum montanum tasapainottaa kivikkoistutusta, jossa monet kasvit hohtavat upeissa syysväreissään.

Minne? Alppimehitähti sopii aurinkoiseen ja kuivaan paikkaan läpäisevään hiekkamaahan. Se näyttää kivalta patja- ja hopearikon ja muiden kivikkokasvien sekä toisten mehikasvien kanssa. Helppohoitoinen syysistutus syntyy mehitähdestä sekä koristeheinästä ja -kivistä. Punainen hurmesilkkiheinä ’Red Baron’ näyttää erityisen upealta sen parina. Nostat vain ruukun aurinkoon hehkumaan!

Valon tarve: aurinko

Korkeus: 5 cm

Kukinta-aika: 7–8

3. Pikkutalvio

Pikkutalvio.

Mikä? Varjoisten ja puolivarjoisten paikkojen ainavihanta somistus, pikkutalvio, on oikeasti varpu, mutta se luetaan perennoihin. Tästä nopeasti leviävästä maanpeittokasvista syntyy näppärästi isoa vihreää pintaa.

Miksi? Havujen kumppanina pikkutalvio tuo syksyisin niitä kivasti esiin. Se sopii tummanvihreine lehtineen erityisen hyvin vaaleampien havujen, kuten erilaisten tuijien, kanssa.

Minne? Vinca minor ei ole ronkeli kasvualustan suhteen, mutta mieluisin sille on tuore maa. Se sietää myös hapanta maata. Pensaiden ja puiden alla se on lempipaikassaan. Lehdet ruskettuvat, jos kasvupaikka on liian kuiva tai aurinkoinen. Keväällä pikkutalvion päälle kannattaa heittää havunoksia, jos sillä ei ole puiden tai pensaiden suojaa auringolta.

Valon tarve: puolivarjosta varjoon

Korkeus: 15 cm

Kukinta-aika: 5–6

Kommentoi »