
Pähkinöitä, mulperinmarjoja ja syötäviä neulasia omalta pihalta – metsäpuutarhuri Joel Rosenberg vinkkaa parhaat pihapuut herkutteluun
Pihapuista voi syödä muutakin kuin hedelmiä! Metsäpuutarhuri Joel Rosenberg esittelee kuusi suosikkipuutaan, joiden marjat, kukat, mahla tai lehdet sopivat ruoanlaittoon.
1. Saksanpähkinä

Ilmaston lämpenemisen mahdollistama satopuu menestyy eteläisimmässä Suomessa, joskin Jyväskylässä saakka kasvaa satoa tekeviä yksilöitä. Saksanpähkinä (Juglans regia) tarvitsee lämpimän ja syvämultaisen kasvupaikan. I–II?-vyöhykkeille.
2. Metsävaahtera

Mitä jos keittäisit puuroa metsävaahteran (Acer platanoides) mahlaan maalis-huhtikuussa? Voit myös maistaa puun kukkia äitienpäivän tienoilla. Korkeus 10–20(–30) m. I–V(VI)-vyöhykkeille.
3. Euroopanpähkinäpensas

Kokeile kasvattaa euroopanpähkinäpensas (Corylus avellana) yksirunkoisena puuna ja maista kotimaisia hasselpähkinöitä. Sato kypsyy elo-syyskuun vaihteessa. I–V-vyöhykkeille.
4. Metsälehmus

Metsälehmus (Tilia cordata) ilahduttaa heinäkuisella kukinnallaan paitsi teenjuojia (kukista saa erinomaisen haudukkeen) myös kimalaisia. Alkukesän nuoret lehdet ovat mitä parhain salaattipohja. I–V-vyöhykkeille.
5. Valkomulperi

Valkomulperi (Morus alba) tekee nykyään satoa eteläisimmässä Suomessa. Lajikkeiden marjat ovat suurempia kuin kantalajin. Mahtuu pieneenkin pihaan, aurinkoiselle ja lämpimälle paikalle. I–II-vyöhykkeille.
6. Lännendouglaskuusi

Lännendouglaskuusen (Pseudotsuga menziesii) greippiseltä maistuvat neulaset sopivat pieniksi hakattuina salaattiin vaikkapa talvella. Havu on hyvä suojapuu pienilmaston luomiseksi esimerkiksi saksanpähkinälle. I–VI-vyöhykkeille.