Maku

Suppilovahvero

Suppilovahvero

Suppilovahvero saattaa olla vaikea löytää, mutta piilon löydyttyä sato on sitäkin runsaampi!
Teksti Marita Joutjärvi
Kuvat Mika Haaranen
Mainos
  • Kellanrusehtava lakki on reunoiltaan mutkainen, ohut ja suppilomainen, alapinnalla helttamaisia poimuja, jotka yltävät johteisesti hoikan, ohuen ja usein litteän, keltaisen tai rusehtavan jalan yläosaan. Tuoksu ja maku mieto, herkullinen. Löytyy paikkauskollisestisuurina ryppäinä syyskuusta lumen tuloon saakka (käyttökelpoinen jäätyneenäkin) sammaleisista havumetsistä, rinnekuusikoista, yleisesti Etelä- ja Keski-Suomesta aina Kuusamoon asti.
  • Sopii ruokiin sellaisenaan, etikkasäilöttäväksi, kuivattavaksi ja pakastettavaksi. Oiva keitto-, muhennos-, kastike-, piirassieni, todellinen joka-paikan-herkku.
  • Hyvän, mutta harvinaisemman kosteikkovahveron tuntomerkit ovat muuten samat, mutta lakin väri on syvemmän tummanruskea ja jalka oranssi.
Julkaistu: 9.8.2010
Katso myös nämä