Suomen suosituimmat kakkukahvilat
Ruoka
Suomen suosituimmat kakkukahvilat
Saisiko olla kakkua tv-sarjan kulisseissa tai kirsikkatorttua Twin Peaksin tyyliin? Testaa Suomen suosituimmat kakkukahvilat.
15.6.2016
 |
Kotivinkki

Karoliinan Kahvimylly & Kestikievari, Joutsa: Järjettömiä jättipaloja

Legendaarinen kesäautoilijan välietappi Joutsassa, Karoliinan kahvimylly, on talven aikana muuttanut. Mitä tapahtui punaiselle tuvalle ja idylliselle ympäristölle?

– Jouduimme sumppuun liikennejärjestelyiden vuoksi. Mutta ei hätää, olemme nykyään kymmenen kilometrin päässä, omistaja Pirjo Soilu lohduttaa. Leivonmäkeen siirtyneen herkkutaivaan uusi tila on ulkoa valkoinen laatikko, mutta sisustus on sekoitus maalaishenkeä ja railakasta retroilua. Mikä tärkeintä, kakkupalat ovat edelleen jättiläisiä. Eniten menee suklaatryffelikakkua.

– Se on ihanaa, vaikka ihan järjettömän makeaa, Soilu sanoo.

➽➽ Avoinna päivittäin 9-18. Kakkupalat 5,40 e. karoliinan.fi

Café Herkkuhetki, Orivesi: Suolaa sydämessä

Café Herkkuhetkellä on vain yksi ongelma: kun kahvila osallistui Suomen paras leipomo-tv-kisaan, siitä on tullut sen jälkeen niin suosittu, että pian pitäisi saada isommat tilat.

–Ihmisiä on tullut satojen kilometrien päästä vain ohjelmassa näkyneiden tuotteiden vuoksi, kertoo Johanna Luiro-Ojanen, toinen oriveteläisen kahvilan omistajista. Suosituin tuote on todellinen makuyllätys: crème brûlée -kakku, jossa on suolainen sydän. Sen reseptin ovat perustajat laatineet itse. Luiro-Ojanen kertoo, että kahvilassa kehitellään koko ajan uutuuksia, koska pitää pysyä ajassa.

–Meille voi poiketa, jos haluaa muutakin kuin huoltoaseman dallaspullaa!

➽➽ Avoinna ma–pe 7–20, la 9–15. Leivokset alkaen 3,50 e. cafeherkkuhetki.fi

Tee- ja kahvihuone Helmi, Porvoo: 1800-luvun kodin tuntua

Kahvila Kariranta on perustettu 20 vuotta sitten Lahden paraatipaikalle, Vesijärven rantaan entiselle rautatieasemalle. Historiallisessa miljöössä voi kahvitella kiireettömästi ja nautiskella herkkuja, jotka on leivottu paikan päällä.

– Käytämme kakuissa aitoa kermaa sekä marjoja, kananmunia ja jauhoja paikallisilta tuottajilta, omistaja Katri Kulovuori kertoo. Ikisuosikkeja ovat suklaa-banaanikakku, rahkatortut, juustokakut, marjapiiraat ja porkkanakakku. Myös suolaista löytyy.

–Juustosarvissamme ei sitten juustoa säästellä!

➽➽ Avoinna päivittäin 9–20. Kakkupalat 4,80 e. kariranta.fi

Tee- ja kahvihuone Helmi, Porvoo: 1800-luvun kodin tuntua

Tee- ja kahvihuone Helmi on ollut porvoolainen klassikko jo 32 vuotta.

–Kyllä tästä on nykyään romanttinen kotirouvan näpertely kaukana, sillä kesällä meillä voi olla jopa 400 asiakasta päivässä, emäntä Airi Kallio kertoo. Ideana on, että kahvilaan saa tulla kuin tulisi kylään 1800-luvun kotiin. Hittituote on runebergintorttu, jota syödään niin jouluna kuin juhannuksena – runoilijan kotikaupungissa kun ollaan.

–Se on erilainen kuin kaupan torttu, sillä siinä on omenahillosydän. Olemme kehittäneet reseptin itse, Kallio kertoo.

➽➽ Avoinna ma-pe 11-17, la 10-18, su 11-17. Herkut alkaen 2 e. teehelmi.fi

PetriS Chocolate Room, Fiskars: Moussesta moneksi

Vesi herahtaa kielelle jo tuijottaessa PetriSputiikin kakkutiskiä. Kolmen suklaan moussea, mansikka-samppanjaa, passio-vaniljapannacottaa… Petri ja Nina Sirénin konditoriayrityksellä on valikoimissaan yli 60 kakkua.

–Kaikki reseptit ovat Petrin omia tuotoksia, ja lisää ideoita olisi koko ajan tulossa, Nina Sirén kertoo.

Kakut tehdään käsityönä kuvankauniissa Fiskarsin ruukissa, jossa on myös kahvilapuoti. Toukokuussa PetriS avaa kakkukahvilan Porvooseen.

Erityisen ylpeitä Sirénit ovat monen kakun luontaisesta gluteenittomuudesta. Se onnistuu, kun ei tee perinteistä vehnäjauhopohjaa, vaan käyttää vaikkapa mantelia.

–Makukin voi olla heti parempi.

➽➽ Avoinna toukokuussa päivittäin 11.30–16.30. Leivokset alkaen 2,80 e, kaikki kakkupalat 6,20 e. petris.fi

Konditoria Café Vaherkylä, Loviisa: Sukupolvelta toiselle

Loviisan keskustassa esitellään leipomotaitoja jo neljännessä polvessa. Juuret johtavat vuoteen 1898, jolloin Otto Fridolf Lönnberg, nykyisen omistajan Pirjo Vaherkylä- Ekin isoisoisä, perusti leipomon. Suvun herkut ovat keränneet kehuja: porkkanakakku on esimerkiksi valittu Suomen parhaaksi Radio Novassa.

Toinen klassikko, josta ollaan erityisen ylpeitä, on kirsikkatorttu Twin Peaksin tyyliin. Sitä on tarjottu jo 24 vuotta.

– Kun sarjaa esitettiin ensi kertaa Suomessa, aloimme valmistaa torttua, koska se oli agentti Dale Cooperin suosikki. Hyvin se on näköjään suomalaisillekin maistunut, kun sitä on edelleen myynnissä, Vaherkylä-Ek kertoo.

➽➽ Avoinna ma–pe 8–17, la 8–14. Kakkupalat alkaen 4,20 e. vaherkyla.fi

Muruseni, Helsinki: Missä muruseni on?

No Helsingin Malmilla! Lähiökahvilaan liittyy jänniä yksityiskohtia: se on avattu 12.12.12, ja paikka esiintyy näyttämönä tv-sarjassa Roba.

– On se toisessakin tv-sarjassa, mutta siitä ei saa puhua vielä, vaimonsa kanssa kahvilan omistava Bengt Jacobsson myhäilee.

Vaimo leipoo, mies tekee kaiken muun. Kovin kuhina on tilauskakkupuolella, joka alkaa Jacobssonin mukaan käydä jo pieneksi.

– Persoonallisia kakkujamme haetaan ympäri Uuttamaata. Mutta mistä nimi?

– Mietimme sitä yhtenä iltana vaimoni kanssa. Liittyyhän se tietenkin kakkuihin, mutta vaimo on minun muruseni.

➽➽ Avoinna ma–pe 9-18, la–su 10-18. Kakkupalat alkaen 2,30 e (20 hengen kakku). muruseni.fi

Aroma Bageri & Konditori, Koivulahti: Palkittua bageritaitoa

Vaasan kupeessa Koivulahdessa sijaitsevan Aroman hittituote on kehuttu hapanjuurileipä, mutta myös makeat leivonnaiset ovat herkkuja.

Kahvila voitti viime vuonna Suomen parhaan leipomon tittelin.

– Erityisen haluttu on voittajakakkumme, joka sisältää valkosuklaamoussea, mustikkapannacottaa ja vadelmahilloa, omistaja Maria Vestergård kehuu.

– Sitä saa nyt myös leivospaloina.

Tittelin myötä asiakaskunta on kasvanut valtavasti. Helsinkiläisiäkin piipahtaa sisään joka viikko, kun he pysähtyvät Vaasassa ajomatkallaan Lappiin.

➽➽ Avoinna ma–pe 8-17, la 9–14. Kakkupalat alkaen 3,50 e. aroma.fi

Juttu on julkaistu Kotivinkissä keväällä 2015

Kommentoi »