
Tulipalo
Palovaroittimet
Talossa pitää olla yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden. Sijoita vähintään yksi varoitin jokaiseen asuinkerrokseen. Laita varoitin myös kellariin ja ullakolle, jos niissä on asuintiloja tai ne ovat samaa palo- osastoa asuttujen tilojen kanssa. Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK suosittelee palovaroitinten sijoittamista jokaiseen makuuhuoneeseen ja ulos vievän reitin varrelle. Tarkista varoittimen sopivin paikka käyttöohjeista. Yleensä se on katossa huoneen keskellä.
- Vaihda paristot kerran vuodessa. Muista myös tarkistaa säännöllisesti varoitinten toiminta.
- Hanki myös häkävaroitin, jos käytät tulisijaa tai kaasulaitteita. Lue tarkasti ohjeesta, miten varoitin pitää asentaa.
Sammuttimet
Hanki ainakin joku alkusammutusväline, vaikka laki ei sitä edellytäkään. Sammutuspeitteellä tukahdutat pienet palot. Nestesammutin on hyvä yleissammutin, jolla voit sammuttaa kaikenlaiset palonalut – myös sähkölaitepalot. Sijoita sammutusvälineet helposti saataville. Kerro jokaiselle perheenjäsenelle, missä sammuttimet ovat ja miten niitä käytetään.
Takka
Tilaa savuhormin nuohous kerran vuodessa. Pyydä nuohoojaa puhdistamaan tulisija kuten takka ja kiuas hormeineen.
Hormi
Kun hankit tulisijan, varmista, että se soveltuu yhteen hormin kanssa ja että talon rakenteissa on riittävät suojaetäisyydet läpivientien kohdalla.
Tee palotarkastus
Kattava kodin palotarkastuslista löytyy netistä osoitteesta paloturvallisuus.info. Sivulta voit ladata omatoimisen palotarkastuksen lomakkeen. Lista antaa kattavan kuvan kodin paloturvallisuuteen vaikuttavista asioista. Käy se läpi kerran tai kaksi vuodessa.
Sähkölaitteet
Etenkin televisiot lämpenevät ja tarvitsevat ympärilleen tilaa jäähdytykselle. Oman televisiomallin tarpeet selviävät käyttöohjeesta. Myös pyykinpesu- ja tiskikoneen sekä ilmankostuttimen oikeat sijoitukset ja muut paloturvallisuuteen liittyvät ohjeet selviävät ohjekirjasta.
Jääkaappi
Pidä huoli, että kylmälaitteet tuulettuvat eivätkä kerää pölyä. Imuroi jääkaapin tausta riittävän usein.
Vesi- ja kosteusvahingot
Kodinkoneiden asennus
Sijoita pesukoneet ja energiavaraaja tilaan, jossa on lattiakaivo. Jos se ei ole mahdollista, käytä kaikkien vesijohtoverkkoon kytkettävien laitteiden alla vesitiivistä kaukaloa.
Pyykinpesukone
Tyhjennä pyykinpesukoneen nukkasihti tai poistopumpun yhteydessä oleva roskaluukku joka kuukausi. Puhdistusohjeet löydät koneen käyttöoppaasta.
Astianpesukone
Tyhjennä astianpesukoneen jätesiivilän osat parin viikon välein, jos käytät konetta usein. Muuten kerran kuussakin riittää. Astianpesukone on merkittävä vuotovahinkojen aiheuttaja, joten ryhdy heti toimiin, jos havaitset merkkejä vuodosta tai kosteusvauriosta.
Hanat ja venttiilit
Käännä pyykinpesukoneen ja astianpesukoneen vedenottohanat kiinni aina, kun koneet eivät ole päällä.
Vedeneristys
Puutteellinen vedeneristys kodin märkätiloissa on yleisin syy kosteusvahinkoihin. Tarkista, että vedeneristeen läpi ei ole isketty mitään kiinnikkeitä tiivistämättä niitä – muuten vedeneristys ei ole pitävä.
Murtovarkaat
Varmuuslukot
Asennuta kaikkiin ulko-oviin varmuuslukot. Käytä niitä aina, kun lähdet talosta ja se jää tyhjilleen. Sama pätee myös älylukkoihin ja sähköisiin tunnistusjärjestelmiin. Kun muutat uuteen osoitteeseen, sarjoituta talon lukot uudelleen.
Murtosuojaus
Jos asennutat kotiisi hälytysjärjestelmän, merkitse sisäänpääsytiet tarroilla, joissa kerrotaan että koti on murtosuojattu. Järjestelmät hälyttävät, jos ovet tai ikkunat avataan. Asennuta huoneisiin liiketunnistimia.
Ikkunat
Suojaa maan tasolla olevat ikkunat iskunkestävällä lasilla, koristekaltereilla tai teräslankaverkolla. Sulje ikkunat aina, kun lähdet kotoa.
Omaisuuden merkitseminen
Merkitse arvokas omaisuus. Kirjoita yhteystietosi arvoesineeseen esimerkiksi tavarataloissa myytävällä merkintäkynällä, jonka jälki on luettavissa ainoastaan UV-valolla. Kiinnitä ulko-oviin omaisuuden merkitsemisestä kertova tarra, se vähentää murtovarkaiden kiinnostusta.
Valot
Asenna valaisimiin ajastin, joka sytyttää ja sammuttaa valoja, kun et ole kotona.
Lumi ja jää
Kattolumet ja -jäät
Asenna talon katolle lumiesteet, jotta katolta putoava lumi ei aiheuta vaaraa. Lumikuormat ovat harvoin niin raskaita, että ne rikkovat kattorakenteita. Paksun lumikuorman alle muodostuva jää voi kelien vaihdellessa kuitenkin rikkoa vesikaton pinnan. Poista katon reunoilta roikkuvat lumet ja jäät paikoista, joissa ne voivat olla vaaraksi. Mutta älä ota turhia riskejä.
Putkien eristys
Eristä vesijohtoputket kunnolla, jotta ne eivät pääse jäätymään edes vähälumisina, kylminä talvina. Muuten esimerkiksi kylmä tai puolilämmin autotalli, jonka kautta vesi tulee taloon, voi aiheuttaa ongelmia. Maan alla olevien putkien jäätymisriskiä voi pienentää kasaamalla putkireittien päälle lunta tai muuta eristettä. Putkiin voi myös asentaa sulanapitokaapelin.
Putkien sulatus
Älä sulata jäätynyttä putkea itse, vaan kutsu aina ammattimies apuun.
Lumi
Jos talvi on ollut luminen, poista suuret kinokset aivan talon perusmuurin vierestä viimeistään alkukeväällä, sillä sulaessaan vedet voivat valua talon perustuksiin ja aiheuttaa kosteus- ja homeongelmia.
Myrsky, tulva ja valumavedet
Puut
Kaada pihasta puut, jotka voisivat kaatua rakennusten, sähkölinjojen tai pysäköintialueen päälle. Myös lähellä olevien puiden juuret voivat rikkoa talon perustuksia tai salaojituksia.
Sadevesikourut
Tarkista että talon sadevesikourut vetävät. Varmista ettei mikään estä veden pääsyä kouruja pitkin sadevesikaivoon.
Katto
Pidä vesikatto hyvässä kunnossa ja tarkista sen kunto säännöllisesti. Korjaa vauriot saman tien.
Ukkossuojaus
Varmista, että talossa on asianmukainen ja hyväkuntoinen ukkos- ja ylijännitesuojaus.
Sulamisvedet
Aukaise ojat, kourut, rummut ja muut pintavesien kulkureitit hyvissä ajoin, kun lumet alkavat sulaa. Puhdista lumi ja jää ritiläkaivojen päältä ja varmista, että kaivo vetää.
Sähkön ja veden katkaisu
Myrsky voi nostaa vettä talon sisään. Selvitä, miten saat esimerkiksi katkaistua sähkövirran, suljettua viemärin sulkuventtiilin, kellarin ilmaventtiilit sekä vesi- ja maakaasulinjat veden valtaamilta alueilta. Tulvan koittaessa ei ole enää aikaa ihmetellä.