Suojaa koti vahinkojen varalta
Rakenna ja remontoi
Suojaa koti vahinkojen varalta
Kodeissa tapahtuu vuosittain kymmeniätuhansia murto-, palo- ja vesivahinkoja.Ennakoi ja varaudu, jotta sinun talosi ei ole yksi ikävä tapaus muiden joukossa.
30.12.2016
 |
Meidän Talo

Tulipalo

Palovaroittimet

Talossa pitää olla yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden. Sijoita vähintään yksi varoitin jokaiseen asuinkerrokseen. Laita varoitin myös kellariin ja ullakolle, jos niissä on asuintiloja tai ne ovat samaa palo- osastoa asuttujen tilojen kanssa. Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK suosittelee palovaroitinten sijoittamista jokaiseen makuuhuoneeseen ja ulos vievän reitin varrelle. Tarkista varoittimen sopivin paikka käyttöohjeista. Yleensä se on katossa huoneen keskellä.

  • Vaihda paristot kerran vuodessa. Muista myös tarkistaa säännöllisesti varoitinten toiminta.
  • Hanki myös häkävaroitin, jos käytät tulisijaa tai kaasulaitteita. Lue tarkasti ohjeesta, miten varoitin pitää asentaa.

Sammuttimet

Hanki ainakin joku alkusammutusväline, vaikka laki ei sitä edellytäkään. Sammutuspeitteellä tukahdutat pienet palot. Nestesammutin on hyvä yleissammutin, jolla voit sammuttaa kaikenlaiset palonalut – myös sähkölaitepalot. Sijoita sammutusvälineet helposti saataville. Kerro jokaiselle perheenjäsenelle, missä sammuttimet ovat ja miten niitä käytetään. 

Takka

Tilaa savuhormin nuohous kerran vuodessa. Pyydä nuohoojaa puhdistamaan tulisija kuten takka ja kiuas hormeineen.

Hormi

Kun hankit tulisijan, varmista, että se soveltuu yhteen hormin kanssa ja että talon rakenteissa on riittävät suojaetäisyydet läpivientien kohdalla.

Tee palotarkastus

Kattava kodin palotarkastuslista löytyy netistä osoitteesta paloturvallisuus.info. Sivulta voit ladata omatoimisen palotarkastuksen lomakkeen. Lista antaa kattavan kuvan kodin paloturvallisuuteen vaikuttavista asioista. Käy se läpi kerran tai kaksi vuodessa.

Sähkölaitteet

Etenkin televisiot lämpenevät ja tarvitsevat ympärilleen tilaa jäähdytykselle. Oman televisiomallin tarpeet selviävät käyttöohjeesta. Myös pyykinpesu- ja tiskikoneen sekä ilmankostuttimen oikeat sijoitukset ja muut paloturvallisuuteen liittyvät ohjeet selviävät ohjekirjasta.

Jääkaappi

Pidä huoli, että kylmälaitteet tuulettuvat eivätkä kerää pölyä. Imuroi jääkaapin tausta riittävän usein. 

Vesi- ja kosteusvahingot

Kodinkoneiden asennus

Sijoita pesukoneet ja energiavaraaja tilaan, jossa on lattiakaivo. Jos se ei ole mahdollista, käytä kaikkien vesijohtoverkkoon kytkettävien laitteiden alla vesitiivistä kaukaloa.

Pyykinpesukone

Tyhjennä pyykinpesukoneen nukkasihti tai poistopumpun yhteydessä oleva roskaluukku joka kuukausi. Puhdistusohjeet löydät koneen käyttöoppaasta.

Astianpesukone

Tyhjennä astianpesukoneen jätesiivilän osat parin viikon välein, jos käytät konetta usein. Muuten kerran kuussakin riittää. Astianpesukone on merkittävä vuotovahinkojen aiheuttaja, joten ryhdy heti toimiin, jos havaitset merkkejä vuodosta tai kosteusvauriosta.

Hanat ja venttiilit

Käännä pyykinpesukoneen ja astianpesukoneen vedenottohanat kiinni aina, kun koneet eivät ole päällä.

Vedeneristys

Puutteellinen vedeneristys kodin märkätiloissa on yleisin syy kosteusvahinkoihin. Tarkista, että vedeneristeen läpi ei ole isketty mitään kiinnikkeitä tiivistämättä niitä – muuten vedeneristys ei ole pitävä.

Murtovarkaat

Varmuuslukot

Asennuta kaikkiin ulko-oviin varmuuslukot. Käytä niitä aina, kun lähdet talosta ja se jää tyhjilleen. Sama pätee myös älylukkoihin ja sähköisiin tunnistusjärjestelmiin. Kun muutat uuteen osoitteeseen, sarjoituta talon lukot uudelleen.

Murtosuojaus

Jos asennutat kotiisi hälytysjärjestelmän, merkitse sisäänpääsytiet tarroilla, joissa kerrotaan että koti on murtosuojattu. Järjestelmät hälyttävät, jos ovet tai ikkunat avataan. Asennuta huoneisiin liiketunnistimia.

Ikkunat

Suojaa maan tasolla olevat ikkunat iskunkestävällä lasilla, koristekaltereilla tai teräslankaverkolla. Sulje ikkunat aina, kun lähdet kotoa.

Omaisuuden merkitseminen

Merkitse arvokas omaisuus. Kirjoita yhteystietosi arvoesineeseen esimerkiksi tavarataloissa myytävällä merkintäkynällä, jonka jälki on luettavissa ainoastaan UV-valolla. Kiinnitä ulko-oviin omaisuuden merkitsemisestä kertova tarra, se vähentää murtovarkaiden kiinnostusta.

Valot

Asenna valaisimiin ajastin, joka sytyttää ja sammuttaa valoja, kun et ole kotona.

Lumi ja jää

Kattolumet ja -jäät

Asenna talon katolle lumiesteet, jotta katolta putoava lumi ei aiheuta vaaraa. Lumikuormat ovat harvoin niin raskaita, että ne rikkovat kattorakenteita. Paksun lumikuorman alle muodostuva jää voi kelien vaihdellessa kuitenkin rikkoa vesikaton pinnan. Poista katon reunoilta roikkuvat lumet ja jäät paikoista, joissa ne voivat olla vaaraksi. Mutta älä ota turhia riskejä.

Putkien eristys

Eristä vesijohtoputket kunnolla, jotta ne eivät pääse jäätymään edes vähälumisina, kylminä talvina. Muuten esimerkiksi kylmä tai puolilämmin autotalli, jonka kautta vesi tulee taloon, voi aiheuttaa ongelmia. Maan alla olevien putkien jäätymisriskiä voi pienentää kasaamalla putkireittien päälle lunta tai muuta eristettä. Putkiin voi myös asentaa sulanapitokaapelin.

Putkien sulatus

Älä sulata jäätynyttä putkea itse, vaan kutsu aina ammattimies apuun. 

Lumi

Jos talvi on ollut luminen, poista suuret kinokset aivan talon perusmuurin vierestä viimeistään alkukeväällä, sillä sulaessaan vedet voivat valua talon perustuksiin ja aiheuttaa kosteus- ja homeongelmia.

Myrsky, tulva ja valumavedet

Puut

Kaada pihasta puut, jotka voisivat kaatua rakennusten, sähkölinjojen tai pysäköintialueen päälle. Myös lähellä olevien puiden juuret voivat rikkoa talon perustuksia tai salaojituksia.

Sadevesikourut

Tarkista että talon sadevesikourut vetävät. Varmista ettei mikään estä veden pääsyä kouruja pitkin sadevesikaivoon.

Katto

Pidä vesikatto hyvässä kunnossa ja tarkista sen kunto säännöllisesti. Korjaa vauriot saman tien.

Ukkossuojaus

Varmista, että talossa on asianmukainen ja hyväkuntoinen ukkos- ja ylijännitesuojaus.

Sulamisvedet

Aukaise ojat, kourut, rummut ja muut pintavesien kulkureitit hyvissä ajoin, kun lumet alkavat sulaa. Puhdista lumi ja jää ritiläkaivojen päältä ja varmista, että kaivo vetää.

Sähkön ja veden katkaisu

Myrsky voi nostaa vettä talon sisään. Selvitä, miten saat esimerkiksi katkaistua sähkövirran, suljettua viemärin sulkuventtiilin, kellarin ilmaventtiilit sekä vesi- ja maakaasulinjat veden valtaamilta alueilta. Tulvan koittaessa ei ole enää aikaa ihmetellä.

Lue lisää:

Kommentoi »