Huippusuunnittelijan taidonnäyte! Tämä englantilainen puutarha on ”koristeellinen ja hienostunut kuin ristipistotyö”
Puutarhasuunnittelu
Huippusuunnittelijan taidonnäyte! Tämä englantilainen puutarha on ”koristeellinen ja hienostunut kuin ristipistotyö”
Kuuluisa puutarhasuunnittelija Arne Maynard loihti South Wood Farmin ikiaikaisille laidunmaille elämyksellisen puutarhan, jossa laventelit levittävät sulotuoksuaan ja säleikköomenapuut rajaavat näkymiä. Puutarha on yhdistelmä villiä niittyä ja muotoonleikattuja puita ja pensaita.
9.11.2023
 | Päivitetty 10.11.2023
 |
Viherpiha

Tuuheiden pensasaitojen takaa avautuu toinen toistaan idyllisempiä maalaismaisemia, mutta usko ratin takana on koetuksella. Tie Devonin sydämessä on pienentynyt pienentymistään, ja nyt ollaan jo kärrypolulla. Pitäisikö yrittää kääntää auto ympäri? Matka kuitenkin jatkuu kasvavan epäuskon saattelemana, kunnes vihdoin löydämme puiden välistä kaartuvan sisäänajotien ja saavumme määränpäähämme South Wood Farmille. Kuuluisan puutarhasuunnittelijan Arne Maynardin luomaa puutarhaa ei vielä näy, mutta oppaaksemme lupautunut ylipuutarhuri on meitä jo vastassa mukulakivetyllä sisääntulopihalla.

Päivänkakkarat ja heinät huojuvat lämpimässä kesätuulessa päärakennukselle vievän mutkittelevan kivipolun varrella. Villin rento niitty johtaa meidät portaille ja sisäpuutarhan kutsuvasti avoinna olevalle portille.

Säleikköpuut ovat yksi Arne Maynardin puutarhojen klassikkoelementtejä.

Portin molemmilla puolilla kasvaa kaksi tukevaa, päärakennuksen ja sen edustalla olevan muurin suuntaisesti muotoiltua säleikköpäärynää. Hienoina tilan jakajina toimivat säleikköpuut ovat yksi Arne Maynardin puutarhojen klassikkoelementtejä. Tekee mieli kurkistaa muurin takaa pilkottavaan puutarhaan, josko siellä näkyisi lisää suunnittelijan suosikkiaiheita. Ainakin kartion muotoon leikattu laakeripuu pilkistää heti portin toisella puolella, mutta onkohan myös ruusuja, kasvimaa ja lisää hedelmäpuita?

Hetki on kuitenkin vielä maltettava, sillä ylipuutarhuri kehottaa tutkimaan Arne Maynardin suunnittelemaa, kauniilla puuleikkauksilla koristeltua tammiporttia – erityisesti sen taottuja saranoita ja salpaa.

– Arne on suunnitellut salvan niin, että se tuntuu kädessä miellyttävän raskaalta ja siitä kuuluu juuri oikea kolahdus, kun sen sulkee, hän kuvailee.

Neljä säleiköksi muotoiltua päärynäpuuta tekevät puutarhan sisääntulosta yhtä aikaa juhlavan ja mielenkiintoa kutkuttavan.
Päivänkakkarat ja heinät huojuvat sisäänkäynnin edustan niityllä.
Kartioksi leikattu laakeripuu on vastassa tammiportin toisella puolella.

Astumme sisäpuutarhaan, missä laakeripuu kohoaa timantin muotoisen istutusalueen keskeltä. Se on kuin liikennepoliisi pihaa risteävien polkujen keskellä. Tuuheat, parfyymiaan levittävät laventelipenkit reunustavat seinustojen istutuspenkkejä, joiden päätähtinä hehkuvat monet englantilaisen cottage garden -tyylin kasvisuosikit, kuten ruusut, tähtiputket, kissanmintut, kiehkurasalviat ja sormustinkukat.

Suorakaiteen mallisiksi muotoillut marjakuuset kehystävät pääovelle johtavaa kivipolkua. Vanhimmilta osiltaan jo 1300-luvulta peräisin oleva komea päärakennus on saanut arvoisensa sisäänkäynnin.

Sisäpiha rajautuu talon, pohjois- ja itäsivuja kehystävän muurin ja eteläsivun korkean säleikköomenapuurivistön suojaan. Koristeomenapuut ovat keväisin valkoisiin kukkiin peittyvää ’Evereste’-lajiketta, ja niistä muotoillun säleikön tarkoitus on peittää näkymiä takana oleviin piharakennuksiin.

"Arnen ideana on ollut luoda talon edustalle puutarha, joka olisi yhtä koristeellinen kuin ristipistotyö."

Linjakas puurivistö luo pihaan intiimin tunnelman ja kääntää katseen muurin yli avautuviin peltonäkymiin. Samalla kun katse rentoutuu, olo muuttuu levolliseksi.

Sisäpihan kulmaukseen sijoitettu puupenkki houkuttaa istumaan ja ihailemaan puutarhan kauneutta. Kukkien värikirjo on penkin tuntumassa hillitty: sinistä, hennon vaaleanpunaista ja magentaa. Lajeja on niukasti, mutta niiden määrässä ei ole säästelty. Vaikutelma on yhtä aikaa moderni ja rauhallinen.

– Arnen ideana on ollut luoda talon edustalle puutarha, joka olisi yhtä koristeellinen ja hienostunut kuin ristipistotyö.

Laventelit levittävät sulotuoksuaan pitkin sorakäytävän reunaa. Kiehkurasalvia ’Purple Rain’ toistaa sen pystyjä muotoja iso­­tähtiputken syleilyssä
Neidonruusu ’Félicité Parmentier’, tähkä­laventeli, isotähtiputki ja muut perinnekasvit tervehtivät sisäänkäynnissä. Takana säleikköpäärynöiden lomasta avautuu näkymä devonilaiseen maalaismaisemaan.
Kartioksi leikattu laakeripuu on sisäpihan keskeinen elementti. Suorakaiteen muotoiset marjakuuset olivat Arne Maynardin alku­peräisessä suunnitelmassa myös kartion mallisia.
Talon vanhin osa on rakennettu 1300-luvulla.
Arne Maynardin alkuperäinen puutarhasuunnitelma. Päärakennuksen edessä keskellä on sisäpiha, ylhäällä oikealla keittiötarha. Niiden väliin jää kuutiopyökkien ja luumupuiden alue. Kuva Arne Maynard Garden Design

Arne Maynard on yksi Britannian tämän hetken kuuluisimpia puutarhasuunnittelijoita. Hänen puutarhansa tunnetaan rennosta ja romanttisesta tyylistä, jossa ruusupensaan välistä saattaa pilkistää sinne kylväytynyt päivänkakkara.

– Kaikenlainen jäykkä teennäisyys on Arnelle kauhistus, ylipuutarhuri sanoo.

Arne Maynard tuli South Wood Farmille ensimmäisen kerran 14 vuotta sitten, kun vanhan maatilan muutamaa vuotta aiemmin ostanut lontoolaisprofessori Clive Potter kutsui hänet paikalle suunnittelemaan puutarhaa. Sellaista ei tilalla entuudestaan ollut.

"Kaikenlainen jäykkä teennäisyys on Arnelle kauhistus."

Maynard halusi, että puutarha antaisi päärakennukselle ja sitä ympäröiville ikiaikaisille laidunmaille arvoisensa ympäristön. Hän ideoi monta pientä ratkaisua, jotka tuntuvat puutarhassa luontevilta ja suorastaan itsestään selviltä vaihtoehdoilta. Ylipuutarhuri kertoo, miten pihatien liian kaupunkimainen betonikiveys vaihtui käsin ladottuun mukulakiveen – samaan paikalliseen piikiveen, jota on käytetty myös rakennuksissa. Autoille keksittiin uusi paikka piharakennuksen takaa katseiden ulottumattomista. Päärakennus ja puutarha sulautettiin osaksi ympäröivää maalaismaisemaa avaamalla näkymiä ja luomalla talon ympärille kukkaketoja.

– Arnen mielestä puutarha ei saa tuntua liian suunnitellulta ja irralliselta. Hän haluaa luoda täydellisen harmonian talon, puutarhan ja ympäristön välille.

Kaunis keittiöpuutarha liittyy saumattomasti ympäristöönsä.
Keittiöpuutarhan kylmälavat.
Luonnonmukaisesti hoidetussa keittiöpuutarhassa on tilaa hyöty- ja koristekasveille.
Arne Maynardin suunnittelemat koristeelliset tammikehyksiset verkkohäkit – fruit cages – suojaavat mansikoita ja marjapensaita linnuilta.

Siirrymme pohjoisen sivuportin kautta ulos kukkakedolle ja kohti päärakennuksen takana sijaitsevaa luonnonmukaisesti hoidettua keittiöpuutarhaa. South Wood Farmilla on pidetty karjaa vielä 1990-luvulla, ja hyötytarha on suunniteltu kiinteäksi osaksi vanhan maalaistalon pihapiiriä.

Nurmikäytävien rytmittämä 22 kohopenkin, kylmälavojen ja osin maahan upotetun kasvihuoneen tarha on silmiä hivelevän kauniisti toteutettu kokonaisuus. Arvokkuutta henkivien, mataliksi muotoiltujen omena- ja päärynäpuiden sekä puksipuu-parterrien rinnalla tilaa on myös iloisesti rönsyäville daalioille, unikoille, tarhaneidoille ja muille kesäkukille.

Ilmavasti kohoavat tillin versot muodostavat hienon kontrastin muotoilluille puksipuille.
South Wood Farmin puutarhassa luonnonmateriaalit ja perinteiset kädentaidot ovat arvossaan. Tuoksuherneet on tuettu pähkinäpensaan oksilla.
Kasvihuone on osittain upotettu maahan.

Todellisina katseenvangitsijoina toimivat mansikoiden, karviaisten ja mustaherukoiden ylle asetetut puukehyksiset verkkohäkit, jotka näyttävät kuin olisivat viktoriaaniselta ajalta, mutta todellisuudessa ne ovat Arne Maynardin suunnittelemia – aivan kuten keittiöpuutarhan tammipenkitkin.

Maynard on verrannut puutarhan tekemistä teatteriesityksen luomiseen. Samaa vertausta käyttäen vierailija saa South Wood Farmilla täyden show’n ja encorena elinikäiset muistot hienosta kesäpäivästä unohtumattomassa puutarhassa.

South Wood Farm on avoinna yleisölle muutamana päivänä vuodessa. Lisätietoa findagarden.ngs.org.uk. Ryhmät ovat tervetulleita myös muina aikoina puutarhan kanssa etukäteen sovittaessa.

Arne Maynardin suunnitteluteesit

1. Paikan henki

Puutarhan suunnittelu alkaa paikan hengen tunnistamisella. Onnistuneen puutarhan salaisuus on Arne Maynardin mielestä se, että se liittyy ja käy vuoropuhelua ympäröivän maiseman sekä sen historian ja rakennusten kanssa ja lisäksi täyttää pihan­omistajien tarpeet.

2.Tasapaino

Selkeät linjat ja vahva arkkitehtoninen runko ovat puutarhan perusta. Maynard käyttää aitoja ja pensasaitoja tilanjakajina ja ympärivuotista mielenkiintoa tarjoavina elementteinä. Vapaamuotoiset, tuuheat ja rennosti rönsyävät istutukset tuovat vastapainoa geometrisille linjoille.

3. Rajoitettu paletti

Värien ja kasvilajien määrä istutuksissa on hyvä pitää rajoitettuna. Puutarhan yleis­ilme vahvistuu, kun samoja kasviyhdistelmiä ja värejä toistetaan eri alueilla. Arne Maynard ammentaa inspiraatiota pihan­omistajien kotien sisustuksesta ja saattaa toistaa esimerkiksi asukkaiden lempitaulun sävyjä puutarhassa. Näin sisä- ja ulkotilat linkittyvät luontevasti toisiinsa.

Kuvernöörinkukka, tarhaneito ja daalia tuovat väriä keittiötarhaan.

4. Neljä vuodenaikaa

Puutarhan täytyy tarjota mielenkiintoa ympäri vuoden. Arne Maynardin puutarhoissa muotoon leikatut puut ja pensaat sekä tukikehikot tuovat korkeutta ja rakennetta myös talvella, kun kasvillisuus on talvilevossa. Kevättalvella kukkivat sipulikukat tarjoavat katseltavaa sekä ravintoa aikaisille pölyttäjille.

5. Yllättävä sisääntulo

Sisäänkäynti luo puutarhan ensitunnelman. Houkutellakseen kävijää astumaan peremmälle Maynard usein lisää sisäänkäynnin yhteyteen yllättäviä elementtejä, kuten polun, johon kasvit ovat saaneet levittäytyä, tai luonnonniityn huolella hoidetun nurmikon rinnalle. Saapumisen tontin rajoilta puutarhan keskelle pitäisi olla seikkailu, joka tarjoaa vilauksia kauniisiin näkymiin – ja samalla herättää kulkijan uteliaisuuden ja toiveen lisäyllätyksistä.

6. Hyötykasvit

Hyötykasvit tuovat puutarhaan kausivaihtelua ja antimia ruokapöytään, hedelmäpuut myös antavat pehmeyttä rakennusten vierustoille. Koristeelliset keittiöpuutarhat tarjoavat levähdyspaikkoja ja esteettisiä elämyksiä.

7. Detaljit

Yksityiskohdat ovat tärkeitä niin istutuksissa kuin rakenteissakin. Arne Maynard suosii puutarhoissaan paikallisia hyvälaatuisia luonnonmateriaaleja ja hakee suunnitelmiinsa vaikutteita arkkitehtuurista, puutarhahistoriasta, sisustuksesta ja perinteisistä kädentaidoista.

Arne Maynard ammentaa inspiraatiota puutarhaan kodin sisustuksesta. Kuva William Collinson.

Lähde: Jennie Spears / Arne Maynard Garden Design

Kommentoi »