
Harvinainen herkku kasvimaalle! Monivuotinen sokerijuuri kasvattaa makeita ja aromikkaita juuria – lehdet taas sopivat salaattiin
Sokerijuuri kasvattaa kimpun herkullisia juuria, joiden maku muistuttaa palsternakkaa. Niiden sokeripitoisuus on korkeimmillaan myöhään syksyllä. Maukkaimmat juuret kasvavat syvämultaisessa maassa, jossa riittää kosteutta. Keväällä kasvista voi kerätä vihreitä ja valkaistuja versoja, kirjoittaa hortonomi Outi Tynys.
Sokerijuuri kuuluu vanhoihin ja lähes unohdettuihin viljelykasveihin. Sen herkullisia juuria voi käyttää sekä raakana että kypsennettynä. Sokerijuurta ei pidä sekoittaa sokerijuurikkaaseen. Amaranttikasveihin kuuluva sokerijuurikas (Beta vulgaris Altissima-Ryhmä) ei ole sukua sokerijuurelle.
Sokerijuuren kasvatus
Kasvata sokerijuurta aurinkoisessa tai puolivarjoisassa paikassa kuohkeassa, syvämultaisessa ja melko ravinteikkaassa maassa. Tärkeä ravinne on kalium, joka edistää paksujen ja maukkaiden juurten kasvua. Peruslannoitukseen sopivat esimerkiksi kompostimulta ja hyötykasvien ravinne. Sopiva pH on 6–7.
Huolehdi kastelusta, sillä kuivuudesta kärsivän kasvin juuret jäävät ohuiksi ja sisältä puiseviksi. Anna kesän mittaan lisälannoitusta, esimerkiksi vihersilppua tai kastelulannosta.

Voit kasvattaa sokerijuurta monivuotisena ja nostaa kasvustosta vuosittain paksuimmat juuret. Perinteinen tapa on kasvattaa kasvia yksivuotisena, jolloin siemenet kylvetään syksyllä ja koko sato korjataan seuraavana syksynä.
Juuria voi käyttää palsternakan ja mustajuuren tapaan.
Jätä sokerijuuren sadonkorjuu myöhäiseen syksyyn tai varhaiskevääseen. Näin juuret kasvavat paksuutta ja makeutuvat kosteina ja leutoina syyspäivinä. Pidennä nostoaikaa peittämällä kasvupaikka puiden lehdillä. Pidä mielessä, että juuret maistuvat myös myyrille.
Kerää monivuotisesta kasvustosta lehtisatoa keväällä. Voit myös valkaista ja mureuttaa lehtiä pimentämällä kasvin esimerkiksi ruukulla. Lehdet sopivat sellaisenaan vaikkapa salaatteihin.

Mistä sitä saa?
- Sokerijuuren (Sium sisarum) jakotaimia saa muilta kasvattajilta. Taimilla voi olla eroa juurien paksuudessa ja mureudessa. Siemeniä myyvät ulkomaiset siemenliikkeet ja satunnaisesti myös Maatiainen ry.
Sokerijuuren lisääminen
Kylvä siemenet mahdollisimman tuoreina, sillä itävyys säilyy hyvänä vain 1–2 vuotta. Hyvä kylvöaika on loka–marraskuu, jolloin siemen itää seuraavana keväänä. Kevätkylvössä kannattaa olla tarkkana, ettei kylvös pääse kuivumaan.
Vedä kylvörivit noin 30 sentin välein. Harvenna taimia alkukesällä niin, että niiden väliksi jää 15–20 senttiä. Sokerijuuri tarvitsee tarpeeksi tilaa, jotta se kasvattaa paksuja ja maukkaita juuria.
Uusia kasveja saat jakamalla kasvustoa syksyllä kasvun hiipuessa tai varhain keväällä ennen kasvun alkamista. Kussakin mukulassa on oltava silmu tai itu. Myöhemmin keväällä lisäys onnistuu jakamalla.
Sokerijuuren kasvukausi
Syyskylvö: lokakuun alusta marraskuun loppupuolelle
Kylvö keväällä: toukokuun alkupuoli
Juurisato syksyllä: syyskuun loppupuolelta marraskuun alkuun
Juurisato keväällä: huhtikuun lopulta toukokuun puoliväliin
Lehtisato: huhtikuun lopulta toukokuun lopulle