Juttu on ilmestynyt Maku-lehdessä 7/2021.
”Laitan ruokaa harvoin. Kun kokkaan, teen mieluiten sellaista ruokaa, jossa on enemmän käsityötä, kuten karjalanpiirakoita tai kevätrullia.
Muutama vuosi sitten innostuin momojen teosta. Olin syönyt samankaltaisia dumplingeja monta kertaa ravintolassa, joten halusin kokeilla, osaisinko tehdä niitä itse. Täytteen suunnittelin kumppanini kanssa. Me kummatkin tykkäämme sienistä, sillä niissä on kiva umaminen maku. Soijarouhe tuo kiinteyttä ja sipuli meininkiä. Lisäksi raaka-aineet ovat edulliset.
Tärkeintä momojen teossa on, että taikinan kaulii oikean paksuiseksi – liian paksua taikinaa on nihkeä syödä ja liian ohuesta menee täyte läpi. Itse paistan momoihin rapean pinnan höyrytyksen jälkeen.
Viimeksi tein momoja äitini syntymäpäiväpiknikille saareen. Ne olivat yllättävän hyvä retkiruoka. Valmistimme täytteen edeltävänä päivänä ja paistoimme momot valmiiksi aamulla. Mukaan otimme paistinpannun, mutta sille ei ollut tarvetta, koska momot pysyivätkin rasioissa lämpimänä matkan ajan.
Jopa veljeni pyysi momoja lisää! Hän on sellainen raavas lihansyöjä, joten tavoitteenani on saada hänet tykkäämään kokkailuistani. Pidän siitä, että voin tarjota läheisilleni ruokaa, jota he eivät ole maistaneet.”
Ina Mikkolan soija-sienimomot
Taikina
- 4½–5 dl vehnäjauhoa
- ½ tl suolaa
- 2 dl kylmää vettä
Täyte
- 2 dl tummaa soijarouhetta
- 1 rkl rypsiöljyä
- 1 rkl soijakastiketta
- ½ kasvisliemikuutio
- 2 dl kiehuvaa vettä
- 1 rs (100 g) siitakesieniä (tai herkku-, shimeji- tai enokisieniä)
- 1 iso sipuli
- 2 rkl rypsiöljyä paistamiseen
- 2 rkl hoisinkastiketta
- (kevätsipulia ja seesaminsiemenöljyä)
Inan soija-sienimomot valmistuvat näin:
- Valmista taikina. Sekoita vehnäjauhot ja suola ja lisää vettä vähitellen. Taikinan tulee olla jämäkkää. Kääri taikina tuorekelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa 30 minuuttia.
- Valmista täyte. Sekoita kulhossa soijarouhe, öljy, soijakastike, liemikuutio ja vesi. Anna tekeytyä. Jos täyte on liian kostean oloista, lisää soijarouhetta.
- Hienonna sipulit ja sienet ja kuullota pannulla öljyssä.
- Sekoita sienet, sipuli ja hoisinkastike tekeytyneen täytteen joukkoon.
- Muotoile taikinasta pitkä pötkylä ja leikkaa siitä tasaisesti pieniä, noin ruokalusikan kokoisia taikinakönttejä. Pyörittele ne palloiksi käsin ja kauli ympyränmuotoisiksi levyiksi.
- Täytä levyt niin, että saat nyytit suljettua. Kerää taikinan reunat ylös ja kierrä kiinni.
- Laita nyyttien alle höyrytyskattilaan leivinpaperia, jotta nyytit eivät tartu kiinni. Höyrytä nyyttejä 3–5 minuuttia niin, että näet taikinan kauttaaltaan kostuvan ja kypsyvän. Paista halutessasi pinta lopuksi rapeaksi.
- Tarjoa hoisin- tai soijakastikkeen tai seesaminsiemenöljyn ja kevätsipulin kanssa.
Reseptillä valmistuu n. 34 momoa.
Ruokakuvan stailaus: Anu Brask