Sisustusarkkitehti Maija Ruoslahti matkasi katsomaan 51 vuotta sitten suunnittelemaansa sohvaa – konkari tunnustaa jopa itkeneensä nykyarkkitehtuurin vuoksi

Sisustusarkkitehti Maija Ruoslahti matkasi katsomaan 51 vuotta sitten suunnittelemaansa sohvaa – konkari tunnustaa jopa itkeneensä nykyarkkitehtuurin vuoksi
Maija Ruoslahden nimi on jäänyt Suomessa tuntemattomaksi suurelle yleisölle, mutta maailmalla hän on tehnyt mittavan uran. Sattuman kaupalla Ruoslahden 51 vuotta sitten suunnittelema Euroform-sohva päätyi tänä kesänä asuntomessuille, joten olihan Ruoslahden matkattava sitä katsomaan.
Julkaistu: 7.8.2018

Elokuinen päivä Porin Karjarannassa on helteisen kuuma, kun Maija Ruoslahti, 78, istahtaa sohvalle keskellä asuntomessujen tohinaa.

Sohva on komeillut messukohde WinNovan Tähdessä noin kuukauden päivät, mutta kukaan ei ole aiemmin istunut sille. Ei siis sen jälkeen, kun verhoilijakisälli Peppiina Heilä löysi jyhkeän sohvan kierrätystavaratalosta ja sai sen modaaliplyysisen verhoilun valmiiksi.

Ruoslahti on juuri oikea sohvan ensitestaaja, sillä hän on suunnitellut sohvan 51 vuotta sitten.

Euroform-sohva saattoi porilaisen verhoilijakisällin Peppiina Heilän ja sisustusarkkitehti Maija Ruoslahden yhteen.

Arvoituksellinen sohva loi linjan sisustukselle

Joitakin kuukausia aiemmin Peppiina Heilän huomio kiinnittyi Punaisen Ristin kierrätystavaratalo Kontissa elämää nähneeseen mutta komeaan sohvaan. Heilä näytti kuvaa sohvasta Rock My Businessin sisustusarkkitehti Riia Rauhalalle, joka oli toteuttamassa WinNovan Tähden sisustuksen.

– Mikä namu! Ota se! Rauhala huudahti heti.

Lopulta kävi niin, että Heilän kunnostama ja verhoilema kierrätyslöytö loi linjan koko kohteen värikkäälle ja retroon taipuvalle sisustukselle.

Heilällä tai Rauhalalla ei ollut aavistustakaan sohvan alkuperästä, mutta asia alkoi kiinnostaa uteliasta Heilää. Googlailtuaan ja selviteltyään asiaa apu löytyi lopulta Designmuseosta: sohvan nimi on Euroform. Sen on suunnitellut sisustusarkkitehti Maija Ruoslahti vuonna 1967.

Yhtenä iltana Heilä päätti pirauttaa Ruoslahdelle.

– Halusin yhteyden häneen ja selvittää, onko Maija oikeasti Maija! Olihan hän. Sovimme heti, että hän saapuisi messuille katsomaan sohvaa, Heilä kertoo.

Ajatus lähti televisionkuorista

Maija Ruoslahden vuonna 1967 suunnittelema Euroform-sohva oli esillä Porin asuntomessuilla kohteessa WinNovan Tähti.
Messuille kunnostettu sohva laitettiin myyntiin tapahtuman sulkeuduttua elokuun alkupuolella. Lähtöhinta on 3250 euroa, yhteydenotot verhoomo Mööpelin Unelmaan viimeistään 12.8.2018.

Ruoslahden Sopenkorpi Oy:lle suunnittelemaa Euroform-sohvaa valmistettiin aikoinaan nahkaverhoiltuna lähinnä vientiin, ja Suomeen sitä jäi vain joitakin kappaleita. Vuonna 1968 sohva oli esillä Kölnin huonekalumessuilla.

Miltä tuntuu nähdä oma kädenjälkensä nyt, puoli vuosisataa myöhemmin?

– Onhan tämä hämmentävää ja hyvin ilahduttavaa! Olen aina kiinnostunut omista töistäni, Ruoslahti sanoo.

Ruoslahti kertoo halunneensa aikanaan suunnitella sohvan, jossa rakenne näkyy selvästi.

– Se on ollut kaikissa töissäni johtolankana. Runko on yksinkertainen ja kaiken perusta: sen pitää ehdottomasti näkyä. Idean sain taivutellulla tekniikalla 50-luvulla tehdyistä, isoista televisionkuorista. Löysin vanhan taivutuslaitteen Sopenkorven tehtaiden tiloista, ja päätin kokeilla miten se käyttäytyy.

Nyt asuntomessukohteessa sohva on katseenvangitsija. Ennen näytille päätymistään sen pohjakangas ja juuttivyöt uusittiin. Verhoilu on millintarkasti tehty. Kaunis ilmestys sopii täydellisesti opiskelijatyönä tehtyyn värikkääseen taloon.

Heti parhaille töihin

Ruoslahden ura on mittava. Hänen ansioluettelonsa on melkein 40-sivuinen.

Sisustusarkkitehdin vuosiin mahtuu monipuolisia töitä esimerkiksi näyttämöiden ja yksityiskotien suunnittelusta huonekalujen ja käyttöesineiden, kuten henkareiden suunnitteluun. Ruoslahti aloitti uransa jo opiskeluaikanaan, kun sisustusarkkitehti Olli Borg buukkasi hänet suunnittelemaan Lilla Teaternia.

Valmistuttuaan 22-vuotiaana määrätietoinen nainen listasi paperille Suomen kymmenen parasta arkkitehtia ja haki heille töihin. Ensin hän pääsi Heikki Sirenin palvelukseen 1,5 vuodeksi ja sen jälkeen Timo Penttilän toimistoon seitsemäksi vuodeksi. Väliin mahtuu parin vuoden työskentely Yhdysvalloissa suunnitellen lentokoneyhtiön päämajaa.

Maija Ruoslahti on alati liikkeessä. Hänen ajatuksensa ovat aina täynnä uusia ideoita ja oivalluksia. Ruoslahti tunnetaan myös ahkerana kuvataiteilijana.

– En ole ollenkaan sellainen ihminen, joka istuu keinutuolissa. Haluan tehdä ja liikkua. 90-luvun lama vei kuitenkin paljon. Suuria kalustetehtaita meni nurin. Se tarkoitti minunkin töideni vähenemistä. Isoja asiakkaita meni ja hetken oli hiljaisempaa.

Kun Maijalta kysyy hänen työuransa suurinta saavutusta, vastaus on selvä: sellaista ei ole.

– Tai en osaa sellaista nimetä. Omiin, valmistuneisiin töihinsä ei saa juuttua. Pitää aina mennä eteenpäin ja ottaa työn alle seuraava, tehdä jotain toisenlaista. Niin minä olen tehnyt.

Ruoslahden mukaan sisustusarkkitehtina ei Suomessa ole mahdollista erikoistua.

– Siksi minäkin erikoistuin siihen, etten erikoistu mihinkään.

"Nykydesignista uupuu omaperäisyyttä"

Kun Ruoslahti on tehnyt kierroksen asuntomessuilla, häneltä on hyvä kysyä ajatuksia messujen annista ja samalla nykydesignista.

– Kohteissa oli monipuolisuuttakin ja paljon hyvää. Omaperäisyyttä ehkä vähän uupui, kuten nykydesignista muutenkin. Kansainvälistä tyyliä kopioidaan suomalaisiin koteihin ja unohdetaan persoonallisuus. Mielestäni se on vähän vääränlaista trendikkyyttä. On meillä onneksi edistyttykin suunnittelussa.

Maija tunnustaa jopa itkeneensä nykyarkkitehtuurin vuoksi. Hänen mielestään sisustusarkkitehtuuri Suomessa elää vaikeita aikoja. Ihmiset suunnittelevat itse ja säästävät.

– Toivoisin, että suomalaiset luottaisivat enemmän ammattilaisten näkemyksiin. Toki ymmärrän, että raha tulee monelle esteeksi.

Paras lahja työstä

Karjaalla asuva Ruoslahti pitää mielensä edelleen avoimena mahdollisia suunnitteluprojekteja varten. Hän on käytettävissä, jos eteen tupsahtaa mielenkiintoinen tarjous.

Nyt hän ihastelee vielä kertaalleen Euroform-sohvan uutta elämää.

– Jokaisen esineen ja kalusteen olen aina suunnitellut käyttöön. Se, että sohva on päässyt uuden elämän alkuun, on paras lahja minkä työstään voi saada.

Maija Ruoslahti

  • sisustusarkkitehti ja kuvataiteilija
  • syntynyt 1939 Porvoossa
  • asuu Karjaalla
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa HEMPEAn laadukkaat tekstiilit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
1 kommentti