Näihin sipulikukkayhdistelmiin hullaannuimme Keukenhofin puutarhataivaassa – poimi ideat omaan kukkapenkkiin!
Kukkaloisto kevääksi
Näihin sipulikukkayhdistelmiin hullaannuimme Keukenhofin puutarhataivaassa – poimi ideat omaan kukkapenkkiin!
Helmililjoja, tulppaaneita, narsisseja, hyasintteja, keisarinpikarililjoja – ihania värejä ja muotoja! Mutta miten yhdistellä sipulikukkia upealla tavalla? Kävimme keväällä Hollannin Keukenhofissa inspiroitumassa sipulikukista ja näihin yhdistelmiin ihastuimme.
6.10.2023
 |
Viherpiha

Mikä pari!

Kaksi tulppaania, neljä sävyä. Tyylikäs istutus kiehtoo, vaikka siihen on maltettu valita vain kaksi erilaista kukkaa. Italiantulppaanien (Tulipa clusiana) kaidat nuput avautuvat ilmaviksi, eleganteiksi kukiksi. Valkeampi lajike onLady Jane’, kellertävämpiTinka’.

Samalla tasolla

Tämän yhdistelmän juju on paitsi värien ja muotojen kontrastissa, myös kasvien korkeudessa. Täyteläinen ’Coventry’-tulppaani koreilee lähes samalla tasolla kuin terhakka hentohelmililja ’Superstar’. ’Coventry’-lajiketta voi olla hankala löytää, mutta voit toistaa idean myös jollakin muulla matalalla ja aikaisella tulppaanilla.

Tulppaanikausi voi kestää viikko­tolkulla! Jos haluat pitkän tulppaani­loiston, tarkista, että sinulla on sekä aikaisia että myöhäisiä lajikkeita.

Tai kahdessa kerroksessa

Kaksiväriset ’Grape Ice’ -isohelmililjat muodostavat tulppaaninlehtien kanssa veikeän pohjakerroksen istutukseen. Kirkkaanpunainen, ripsureunainen ’Philly Belle’ -tulppaani kääntää katseet.

Muotojen lumoa

Lummetulppaani ’Fashion’ sykähdyttää, vaikka on jo kukintansa loppuvaiheessa. Suloinen ’Sailboat’-narsissi tekee yhteen kukkavarteen useita kukintoja. Edessä oikealla kruunuvuokko, joka kannattaa meillä esikasvattaa ruukussa.

Unelmien narsissiniitty

Hurmaavasta narsissimerestä nousevat muhkeat ’Ivory Floradale’ -tulppaanit, somasti nuokkuvat ’Gravetye Giant’ -kesälumipisarat sekä harkitusti harvakseen sijoitellut, tummanpuhuvat ’Queen of Night’ -tulppaanit. ’Peppermint’-helmililjan vaaleansininen sopii täydellisesti istutusta hallitsevan vaaleankeltaisen pariksi. Narsissi­lajikkeet ovat ’Sailboat’, ’Pipit’, ’Minnow’ ja ’White Marvel’. Oikean alareunan hyasintti on ’Aiolos’.

Nyt hehkuu!

Täydellinen värikombo: tulppaani ’Apricona’ ja hyasintti ’Woodstock’.

Kuin keväiset koristeheinät

Vaikka krookusten kukinta on jo takana, ’King of the Striped’ -lajikkeen raidalliset lehdet tuovat hienon, ilmavan elementin istutukseen. Ne myös peittävät multapintaa. Tulppaani ’Salmon Prince’ on melko aikaisin kukkiva lajike. Valkoinen hentohelmililja on suloinen ’Album’.

Maassa vai ruukussa?

Eri lajien yhdisteleminen ruukkuun niin, että istutuksesta tulisi runsas ja kasvit kukkisivat samaan aikaan, voi olla haastavaa. Varmempaa on istuttaa vaikkapa paria tulppaanilajiketta, joiden tiedät kukkivan samaan aikaan ja jotka sopivan yhteen (väri, korkeus, muoto). Lisäksi voit tökkiä mullan pinnan alle krookuksen mukuloita: ne ilahduttavat kukillaan ennen tulppaaneita ja kun kukat kuihtuvat, lehdet jäävät koristamaan ruukun reunoja. Lisää sipulien istuttamisesta ruukkuun löydät tästä jutusta.

Oletko kokeillut tähtihyasinttia?

Tähtihyasinttien korkealle kurotteleva kasvutapa tuo upean säväyksen myöhään kukkivien narsissien ja tulppaanien joukkoon.

Karkkia ja hunajaa

Viileän vaaleanpunainen ’Foxtrot’ ja lämpimän hunajainen ’Foxy Foxtrot’ näyttävät tyrmääviltä yhdessä. Molemmat tulppaanit kuuluvat aikaisiin kerrannaisiin lajikkeisiin ja pysyvät matalahkoina jämäkästi pystyssä.

Sinun pihasi, sinun värisi! Mikään väri­yhdistelmä ei ole liian villi, kunhan pidät siitä itse. Joka syksy on uusi mahdollisuus leikkiä väreillä ja muodoilla!

Uljas oranssi

Leiskuvia oransseja ja keltaisia sävyjä tasapainottaa rauhallinen valkoinen. Oranssit tulppaanit, mm. ’Orange Emperor’, ’Orange Brilliant’, ’Cairo’ ja ’Tubergen’s Gem’ ovat saaneet seuralaisikseen muun muassa narsissit ’Actaea’, ’Salome’ ja ’Pink Charm’. Keltaoranssi terttutulppaani (Tulipa praestans) keskellä on ’Shogun’. Vaikuttavaa korkeutta istutukseen tuovat oranssit keisarinpikarililjat ’Orange Beauty’ ja ’Sunset’ sekä dramaattiset, tummat persian­pikarililjat.

Ihanan elegantti

Purppuraisten ’Negrita’- ja ’Purple Flag’-tulppaanien ilmettä keventävät ’Sanne’-triumftulppaanit ja ’Pueblo’-narsissit. Edessä kruunuvuokko.

Kommentoi »