Sini Hannila viettää kesää 30 neliömetrin siirtolapuutarhamökissä ja sen 450 neliöisessä puutarhassa Keski-Uudellamaalla.
Sinistä parhaita hetkiä mökillä ovat illat, jolloin voi rauhassa istuskella terassilla ja ihailla kättensä jälkiä. Sini nauttii puutarhansa stailaamisesta. Hän laittaa ruukkuja kauniisiin asetelmiin ja koristelee pihaa. Tärkeintä puutarhassa on fiilis.
Toukokuusta elokuuhun Sini Hannila käy kerrostaloasunnollaan vain kääntymässä. Matka siirtolapuutarhamökille on niin lyhyt, että se taittuisi pyörällä. Koska mökille pitää jatkuvasti kuljettaa kasveja, multaa ja välillä jopa hiekkaa, on pakko turvautua autoon.
Sini ehti haaveilla omakotitalosta, pienestä punaisesta mökistä, jo ainakin kymmenen vuotta. Hän seurasi tarjontaa tarkasti, mutta moni kiinnostava kohde olisi vaatinut ison remontin tai sijaitsi liian syrjässä.
Lepotuoli on paraspaikka varsinkin iltapäivällä, kun kuumin aurinko on jo kiertänyt puiden taakse.
Sini rakensi mökin eteen pienen terassin istuskelupaikaksi.
Kirpputorikierrokselta tarttuu useimmiten jotain mukavaa matkaan. Vanha ruusuilla koristeltu pullo on löytö taannoiselta metsästysmatkalta.
Nyt saan nauttia pihatöistä, mutta talvisin ei tarvitse murehtia lumenluonnista.
Rakennustikkaat olivat Sinin pitkäaikainen haave ja löytyivät lopulta Porvoon Wanhasta Rautakaupasta. Suurin osa puutarhan perennoista on saatu tai kerätty tontin laidoilta. Kesäkukat Sini hakee torilta.
– Kun siirtolapuutarhamökki tuli myyntiin, ajattelin lähteä vähän fiilistelemään paikalle. Koska haaveissani näin itseni kuopsuttelemassa puutarhaa, siirtolapuutarhamökki alkoi tuntua yhtä hyvältä vaihtoehdolta kuin oma talo. Nyt saan nauttia pihatöistä, mutta talvisin ei tarvitse murehtia lumenluonnista.
1980-luvulla rakennetun mökin rakenteet olivat kunnossa, joten rempaksi riitti sisätilojen ilmeen raikastus. Valkoista maalia kului litroittain. Moni Sinin toive toteutui samalla.
– Olin aina haaveillut maalatusta lautalattiasta ja nyt sain sen. Muutkin mäntypinnat vaihtuivat valkoisiksi.
Sini suunnittelee korvaavansa kuistin liukuvat lasit vanhantyylisillä ikkunoilla. Sohvalla voi levätä puutarhatöiden lomassa.
Toteutin kerralla kaksi haavettani eli mökinoston ja alanvaihdon.
Varhain keväällä ja myöhään syksyllä Sini viettää mökillä vain viikonloppuja ja iltoja. Lyhdyt ikkunalla pääsevät oikeuksiinsa pimenevinä iltoina.
Sini raikasti mökin maalaamalla valkoiseksi kaiken paitsi katon. Sohva on saatu siskolta.
Kukkataulu pöydän päällä on kirpputorilta. Se on määrittänyt mökin sisustusvärit. "Kotonani on enemmän mustaa ja kontrasteja. On ihanaa, että minulla on kaksi eri maailmaa."
Sini on heikkona olkihattuihin ja punottuihin materiaaleihin. Hänellä on ripoteltuna eri puolille mökkiä niin monta hattua, että kuumana kesäpäivänä vieraatkin saavat omat päähineensä.
Sini on sisustanut mökkiä pikkubudjetilla, koska hän jäi mökin oston aikoihin opintovapaalle.
– Toteutin siis oikeastaan kerralla kaksi haavettani eli mökinoston ja alanvaihdon.
Suurimman osan mökin tavaroista Sini toi kerrostalokodistaan, jonne oli kertynyt jo kaikenlaista hyvinkin kahden paikan tarpeisiin. Sisustusta hän on maustanut kirpputorilöydöillä, ja osa kalusteista on edellisten omistajien peruja.
Keittiön lautashyllylle pääsevät esille suosikkilautaset. Ikeasta ostetun verhon taakse on kätketty mikro ja muuta keittiötavaraa.
Rattikelkka tarjoaa oivan alustan asetelmalle. Sini osti sen sisustusliikkeestä. Kynttilänjalka on Porvoon Wanhasta Rautakaupasta.
Yläkerrassa on reilusti tilaa kahdelle sängylle. Sini askarteli unisiepparin oksasta ja pitsinauhoista. Yöpöytänä toimii viinilaatikko. Sinisten verhojen takana on säilytystilaa.
Ikkunan kärpäsverkon Sini teki pitsistä.
Pihalla monet kasvit olivat päässeet leviämään liikaa, ja piha oli Sinin makuun liian keltakukkainen. Osan keltaisista kukista hän lahjoitti äidilleen. Hän teki myös kulun keittiöpuutarhaan, uusi kukkapenkkien reunuksia, selkeytti puutarhan jakoa ja kaivoi ylös havukasveja, joista ei pitänyt.
– Nyt olen ollut tässä kaksi kesää ja tavaksi on tullut, että teen projektejani heinäkuun loppuun asti ja elokuussa otan rennosti. En oikein osaa nauttia ennen kuin on valmista. Kahvitauoista en kuitenkaan tingi. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa voisin keskittyä enemmänkin lepotuolissa makoiluun.
Katso lisää kuvia Sinin Instagram-tililtä @muusana.
Kaariportti rajaa oleskelualueen ja muun puutarhan. Sini toivoo, että vaaleanpunainen kärhö innostuisi rönsyilemään sitä pitkin vieläkin enemmän. Askelmiksi päätyivät luonnonkivet useiden kokeilujen jälkeen.
Salaatit, yrtit ja pikkuvihannekset kukoistavat viljelylaatikoissa. Vanha portti tuotiin Sinin mummun luota hyötypuutarhan rajaajaksi. Ruukussa kasvaa revonhäntää ja hopeavitjaa.
Kauniit esineet ovat olennainen osa puutarhaa. Sini ei halua paikkojen olevan tiptop vaan pyrkii luovaan rentouteen.
Kuumanakin kesänä kastelu on suhteellisen vaivatonta, koska ruukkuistutukset on sijoitettu ryhmiin.
Kuivakäymälä on tehty pihan leikkimökkiin. Käsienpesu onnistuu huussireissun jälkeen kätevän vesiastian avulla.
Sini teki puutarhapöydän vanhoista kuormalavoista puretuista laudoista ja Ikean pukkijaloista. Oranssikuvioinen paperivarjo on kirpparilöytö 1990-luvulta. Se pääsi kotiparvekkeelta puutarhan koristukseksi.
Kokeile kotona: tee kukka-asetelma kanaverkkoon Sinin tyyliin
Sini on hakenut kasvit valmiiksi ja asettelee niitä maljakkoon yksitellen. Omasta puutarhasta ovat hortensia, syysleimu, kultapiisku ja malvikki. Asetelmassa on lisäksi kukkakaupasta haettua kärhöä, leijonankitaa ja pyöröjänönputkea.
- Poimi kasvit myöhään illalla tai varhain aamulla, kun kasvien nestejännitys on parhaimmillaan. Pidä kasveja runsaassa vedessä ja viileässä paikassa yön yli. Sanko on hyvä säilytysastia.
- Ota suikale kanaverkkoa ja kierrä se vähintään kolminkertaiseksi palloksi kukkamaljakon sisään.
- Aloita vihreistä. Luot niillä asetelmalle raamit ja muodon ja samalla määrittelet sen koon. Leikkaa vihreät erikorkuisiksi, niin saat asetelmaan vaihtelua ja mielenkiintoa.
- Asettele kukkia verkkoon yksi kerrallaan eri korkeuksille. Näin saat asetelmaan syvyyttä ja kolmiulotteisuutta. Kanaverkosta kukat on helppo poistaa ja niiden paikkaa on helppo vaihtaa. Aloita raskaimmista ja isoimmista kukista ja jatka ilmavilla ja kevyillä kukkavarsilla.
- Kiinnitä huomiota muotoihin ja kasvusuuntaan, jotta asetelmasta tulee luonteva. Kukkien muodoissa ja koossa on hyvä olla vaihtelua, se tuo rytmiä asetelmaan. Yhdistele puutarha- ja luonnonkasveja keskenään.
- Kun yksittäinen kukka nuupahtaa, vaihda tilalle tuore kukka. Lisää vettä päivittäin. Vie asetelma yöksi viileään, jotta kukat kestävät hyvinä mahdollisimman pitkään.
Salaisuus on kanaverkossa! Sini tekee perinteisten kukkakimppujen sijaan reheviä asetelmia oman puutarhan kukista. Joskus hän ostaa täydennystä kukkakaupasta. Kasvien tueksi on kierretty kanaverkosta pallo. Asetelman vihreäksi pohjaksi tulee syreeninoksia.