Kotivinkki

Seinävaate


Pistä pujotellen, tarvitset vain pari keppiä, neulan ja lankaa. Hauska seinävaate on helppo kutoa. Voit pujotella seinävaatteen jämälangoista ja tehdä sen myös ilman reikiä.
Teksti Kotivinkki
Kuvat Mollie Makes

Pituus: noin 50 cm.

Seinävaate – tarvikkeet:

  • Rowanin Big Wool -lankaa eri värejä. Langanmenekki riippuu siitä, kuinka tiiviin ryijyn teet.
  • loimeksi 14 m luonnonvalkoista puuvillalankaa, esim. kalalankaa
  • 20 cm pitkä puutikku, jonka halkaisija on 1 cm
  • maalarinteippiä
  • kanavaneula
  • tupsuntekokehikko
  • sakset
  • vasara
  • 2 naulaa.

Seinävaate valmistuu näin

1. Leikkaa loimilanka 14 osaan eli metrin pätkiksi. Solmi langat puutikun ympäri kahdella solmulla tasavälein. Katso, että solmut tulevat lankojen puoliväliin, näin saat noin 50 cm pitkän ryijyn.

2. Teippaa puutikku esimerkiksi pöytään kiinni molemmista päistä. Kiristä loimilangat suoriksi ja teippaa myös niiden päät pöytään yksi kerrallaan.

3. Valitse aloituslangan väri ja leikkaa siitä 90 cm:n pätkä. Pujota lanka kanavaneulan silmään. Solmi langan pää oikean reunan uloimpaan loimeen sen yläreunaan. Aloita tästä kohtaa ja pujottele kanavaneulaa loimilankojen yli ja ali vuorotellen. Kun olet pujotellut neulan leveyden verran, vedä se ja lanka läpi. Toista pujottelua tähän tapaan, kunnes olet pujotellut loimen toiseen reunaan. Vedä lanka loimien läpi koko loimen leveydeltä, tämä on 1. kerros.

4. Pujottele lanka toiseen suuntaan vastaavasti. Katso, että lanka kulkee nyt niiden loimilankojen yli, jotka äsken alitit ja päinvastoin.

5. Kun olet tehnyt muutaman kerroksen näin, vedä loimilankoja vasemmalla kädellä suoraksi ja ”kampaa” oikean käden sormilla villalangat tiukasti ylöspäin. Kiristä työtä 1–2 kerroksen välein.

6. Kun olet tehnyt viimeisen kokonaisen kerroksen, jonka voit neulassa olevalla langalla tehdä, leikkaa langanpää noin 6 cm pitkäksi. Solmi uusi villalanka uloimpaan loimilankaan ja jatka kuten edellä. Jotta saat tehtyä raitoja, leikkaa eriväriset villalangat eripituisiksi.

7. Tässä mallissa on pieniä pystyreikiä, jotka korostavat pintaa. Jos haluat tehdä niitä, pujota lankaa noin kolmasosan matkaa loimeen ja käänny. Pujota sitten lanka takaisin reunaan. Toista näin, kunnes olet tehnyt 6 vajaata kerrosta. Jatka täysiä kerroksia, kunnes lanka loppuu. Ota sitten jokin toinen villalangan väri (tässä työssä punainen) neulaan ja pujottele aukon toiselle puolelle 6 kerrosta.

8. Lopeta pujottelu, kun lointa on jäljellä 10 cm.

Poista teipit, käännä työ nurin päin, avaa villalankojen solmut ja pujottele langanpäät nurjalle puolelle kuvan mukaan.

Näin teet tupsut

1. Tee neljä tupsua, joiden halkaisija on noin 3,5 cm, samoilla väreillä kuin ryijy. Käytä kehikkoa tai pyöritä ne käsin pyöreän pahvin avulla.

2. Leikkaa poikkileikkaus pahvipyörylän keskelle (säde) ja leikkaa keskelle pahvia pyöreä aukko, jonka halkaisija on 2,5 cm. Leikkaa toinen pyörylä samoin. Laita pahvipyörylät päällekkäin, poikkileikatut kohdat päällekkäin.

3. Kierrä lankaa keskeltä (poikkileikkausten kautta) pahvipyörylöiden ympärille niin, että koko pahvi peittyy ja aukko keskellä pienenee lähes umpeen. Mitä enemmän kieputat lankaa, sitä tuuheamman tupsun saat.

4. Leikkaa langat poikki pahvien välistä (= tupsun ulkoreuna) ja langat aukeavat tupsuksi, jätä pahvit paikoilleen. Kierrä sitten reilunpituinen lanka 2 kertaa pahvien välistä ja solmi napakasti umpisolmulla. Jätä langanpäät tupsun kiinnittämistä varten. Tasoita tupsu leikkaamalla.

5. Leikkaa tupsut pyöreiksi ja siisteiksi. Älä katkaise tupsujen sidontalankoja. Sido jokainen tupsu näillä langoilla aina seitsemään rinnakkaiseen loimilankaan noin 5 cm:n päähän loimilankojen alareunasta samaan linjaan.

6. Kiinnitä kaksi naulaa seinään ja aseta puutikku niiden varaan. Pallot onnistuvat myös pahvista tehdyllä kehikolla.

Ohje: Anna Alicia, ohjeen käännös: Irja Mäkinen

Julkaistu: 28.11.2014