Pyöreä makramee kieputetaan metallikehikkoon – näin teet näyttävän seinätyön muutaman perussolmun avulla
Tee itse
Pyöreä makramee kieputetaan metallikehikkoon – näin teet näyttävän seinätyön muutaman perussolmun avulla
Punoskuteesta metallirenkaaseen solmittu pyöreä makramee onnistuu muutamalla erilaisella makrameesolmulla. Valmis työ on helppo ripustaa roikkumaan.
Julkaistu 7.2.2023
Ihana

Pyöreä makramee – tarvikkeet:

  • Paulina-punoskudetta, n. 350 g, sävy 65 viininpunainen
  • metallirengas, halkaisija 25 cm
  • mittanauha
  • sakset.

Pyöreä makramee metallikehikkoon – ohje:

1. Leikkaa punoskuteesta 12 kpl kolmen metrin pituista pätkää ja 7 kpl kahden metrin pituista pätkää. Kiinnitä kahdeksan kolmen metrin pituista nyöriä keskikohdasta metallirenkaan reunaan.

2. Solmi sitten vierekkäisillä neljällä nyörillä kaksoistasosolmut. Kaksoistasosolmuissa kaksi reunimmaista lankaa tekevät solmut, ja kaksi keskimmäistä kulkevat solmujen sisällä. Kuvissa näet kaksoistasosolmun kaksi eri vaihetta joista solmu koostuu.

a) Kaksoistasosolmun ensimmäinen vaihe: Taita ensin vasemmanpuoleinen lanka kahden keskimmäisen yli ja vie lanka oikeanpuoleisen ali. Oikeanpuoleinen lanka kulkee siis kahden keskimmäisen langan ali.

b) Kaksoistasosolmun toinen vaihe: Vie oikeanpuoleinen lanka kahden keskimmäisen langan yli ja tuo vasemmanpuoleinen lanka kahden keskimmäisen langan ali. Kiristä solmua vetämällä molemmista reunimmaisista langoista yhtä aikaa sivuille. Tee näin solmuja metallirenkaan reunaan yhteensä neljä kappaletta.

Kiristä solmu. Nyt tasosolmu on valmis.

3. Seuraavalla kerroksella solmut tehdään seuraavasti: Ota ensimmäisen kaksoistasosolmun kaksi reunimmaista nyöriä oikealta ja toiset kaksi naapurisolmun vasemman puoleista nyöriä ja yhdistä nyörit uudella solmulla. Ne nyörit, jotka äsken kulkivat edellisen solmurivin keskellä, ovat nyt reunoilla ja tekevät solmut. Jatka näin solmuja koko rivi loppuun, niin että tälle riville muodostuu kolme kaksoistasosolmua.

4. Jatka sitten kaksoistasosolmujen tekoa niin, että seuraavalla rivillä on enää kaksi kaksoistasosolmua, ja viimeisellä rivillä vain yksi solmu.

5. Solmi sitten kaikki 16 nyöriä metallirenkaan alareunaan. Kiepauta lanka ensin metallirenkaan ali, ja tuo se vastakkaiselta puolelta uudestaan metallirenkaan ali, ja kiristä solmu.

6. Kun kaikki nyörit on solmittu kiinni metallirenkaaseen, ota seitsemän kahden metrin pätkää ja kiinnitä ne metallirenkaaseen solmittujen nyörien väleihin aloittaen toisen ja kolmannen nyörin välistä, solmi seuraava neljännen ja viidennen väliin. Jatka näin käyttäen kaikki seitsemän kahden metrin mittaista nyöriä.

7. Tee metallirenkaan alareunaan viisi kaksoistasosolmua, reunoille jää viisi vapaata nyöriä. Jatka seuraava rivi samalla tavalla kuin alussa, niin että jokaisella rivillä on yksi kaksoistasosolmu vähemmän kuin edellisellä rivillä.

8. Kiinnitä metallirenkaan alareunaan uloimpien nyörien viereen molemmille puolille kaksi kolmen metrin pituista nyöriä.

9. Tee nyöreihin 38 kpl tasosolmuja molemmille puolille muodostaen spiraaliketjut. Tasosolmussa toistetaan ainoastaan kaksoistasosolmun ensimmäistä vaihetta. Koko ajan samaan suuntaan solmittaessa alkaa punos vähitellen kiertyä kauniisti spiraaliksi.

10. Kun spiraaliketjut on tehty, kiinnitetään ne yhteen seuraavasti: ota spiraaliketjun keskellä kulkevista langoista pisin ja kiepauta se U-lenkiksi, jonka pituus on n. 5 cm. Kierrä sitten samalla langalla koko nyörinippu lopettaen U-silmukan päähän. Vedä lopuksi lanka U-silmukasta läpi ja kiristä.

11. Leikkaa lopuksi lankojen päät leikataan sopivan mittaisiksi. Voit leikata langat tasapitkiksi tai kolmionmuotoon kuten mallityössä.

Kommentoi »