
Savustus pallogrillissä – tarvikkeet:
- pallogrilli (ø 57 cm, edullinen marketmalli käy hyvin)
- 3–5 ohutta tulitiiltä (rautakaupoista)
- brikettejä (Weberin ovat hinta-laatusuhteeltaan hyviä, sillä ne hehkuvat jopa 4 tuntia)
- savustuspuupaloja (”wood chunks”, naudalle sopii hikkoripuu ja possulle omenapuu)
- piippusytytin (esim. Weber, pienempi malli käy)
- foliovuoka tippuvalle rasvalle
- grillin kestävä vesiastia
- grillin kestävä lihalämpömittari (esim. Weberin appilla toimiva)
- suojakäsineet.
Savustus pallogrillissä – ohje:
Nosta kokonainen tulitiili grillin pohjalle pystyyn niin, että pitkä sivu tulee alaspäin. Lyö vasaralla pari tiiltä paloiksi ja kokoa paloista kokonaisen tiilen kanssa seinämä, joka jakaa grillin kahteen osaan: brikettiosaan ja lihaosaan. Seinämän ei tarvitse olla täysin tiivis, mutta yritä saada siitä mahdollisimman tukeva, ettei se romahda grillauksen aikana. Huomioi, että ritilä tulee tiilien päälle, joten silläkin voi tukevoittaa rakennetta. Nosta lihaosan pohjalle foliovuoka tippuvaa rasvaa varten.
Pane brikettejä piippusytyttimeen, yleensä 1/3–1/2 sytyttimellistä on sopiva määrä. Sytytä briketit piippusytyttimen alta esim. kahdella sytytyspalalla. Kun briketit ovat syttyneet, kumoa ne grilliin brikettipuolelle. Lisää palavien brikettien päälle kylmiä brikettejä sekä savustuspuupaloja. Nosta grillausritilä päälle ja grillattavat, esivalmistellut lihat lihapuolelle. Vesiastian voi laittaa sopivalle kohdalle ritilää. Nosta kansi päälle ja käännä grillin alapuolella olevat ilmaventtiilit pienelle.
Epäsuoralla lämmöllä grillatessa ja savustuspuupaloja käytettäessä grillin sisälämpötilan tulisi olla lihojen kohdalta mitattuna koko grillauksen ajan 100–120 astetta.