Savimaa kuntoon
Piha ja puutarha
Savimaa kuntoon
Savimaa on ravinteikas maalaji, joka pidättää hyvin vettä. Sinnikkäällä maanparannuksella sen parhaat puolet saa houkuteltua esiin.

1. Turpeen, hevosenlannan ja muun eloperäisen aineksen lisäys kuohkeuttaa savimaata. Sekoita eloperäinen aines pintamultaan, missä se on taimien ulottuvilla. Kesän mittaan maan katteeksi on hyvä levittää ruohosilppua ja kasvintähteitä, jotka pieneliöt hajottavat.

2. Muotoile kasvimaa kohopenkeiksi, jotka lämpenevät ja kuivuvat nopeasti. Runsaan sateen jälkeen savimaa jää märäksi, jos ojitus ei ole kunnossa.
3. Vedä kovimmat savikokkareet kohopenkistä käytävälle, missä ne murenevat jalkojen alla. Olki, oksasilppu, maa-artisokan varret sekä muu karkea kasvijäte soveltuu käytävien katteeksi ja lisää maan eloperäisen aineksen osuutta.
4. Kylvä kasvimaan reunoille ja savisiin kohtiin viherlannoituskasveja, jotka parantavat maan kasvukuntoa. Esimerkiksi sinilupiini on typensitojakasvi, jonka syvä juuristo kuohkeuttaa maata ja sitoo ravinteita syvältä maasta. Viherlannoituskasvit muokataan maahan kesän lopulla.

Lue lisää

2 kommenttia