
Puutarhajyrsin: valitse tarpeisiisi sopiva näistä
Puutarhajyrsimet voidaan karkeasti jakaa terävetoisiin etujyrsimiin ja pyörävetoisiin takajyrsimiin.
Terävetoiset etujyrsimet
Etuosan jyrsinterät vetävät konetta eteenpäin ja muovaavat samalla maata. Terävetoiset etujyrsimet ovat omiaan esimerkiksi kasvimaan ja kukkapenkkien muokkaukseen. Pienikokoisilla malleilla pääsee ahtaisiinkin paikkoihin.
Pyörävetoiset takajyrsimet
Vahvat, konetta vetävät pyörät ja tehokkaat jyrsinterät tekevät pyörävetoisista takajyrsimistä vaativaan käyttöön soveltuvia. Takajyrsin sopii tiiviin ja paakkuuntuneen maaperän muokkaukseen sekä laajoille alueille, jos koneen työleveys on tarpeeksi suuri.
Muut puutarhajyrsinmallit
Saatavilla on myös perinteisistä vaihtoehdoista eroavia jyrsinmalleja. Akkujyrsin on polttomoottorikäyttöistä puutarhajyrsintä hiljaisempi, mutta samalla myös tehottomampi vaihtoehto. Työstettävän maaperän laatu vaikuttaa akun kestoon. Jyrsinosan voi liittää myös muihin puutarhakoneisiin. Erillinen jyrsinosa sopii tarkkuutta vaativilla alueilla työskentelyyn. Pienempien moottoreiden ansiosta ne eivät ole yhtä kovaäänisiä kuin perinteiset mallit.
Puutarhajyrsinten ominaisuudet
- Kuljetuspyörät helpottavat puutarhajyrsiminen liikuttamista paikasta toiseen.
- Syvyydensäätimellä määritellään, kuinka syvältä jyrsin työstää maata.
- Kahvojen korkeus on tavallisesti säädettävissä käyttäjän pituuden mukaan. Kahvoja voi yleensä käännellä sivuttain, jolloin käyttäjän ei tarvitse kävellä jyrsimen perässä jo työstetyssä maaperässä.
- Peruutusvaihde kuuluu jyrsimiin usein automaattisesti, joissain tapauksissa puutarhajyrsimen saa ilmankin.
- Puutarhajyrsinten runko valmistetaan lähes poikkeuksetta kovaa käyttöä kestävästä metallista.
Puutarhajyrsimien lisävarusteet
- Lisäosilla puutarhajyrsimestä saa entistäkin monipuolisemman työvälineen. Lisävarusteita on saatavilla etenkin terävetoisiin etujyrsimiin.
- Auralisäosan avulla puutarhajyrsimellä saa käännettyä helposti vaikka perunapellon.
- Reunaleikkurilla voi siistiä ja tasata reunat sekä päästä käsiksi haastaviinkin alueisiin.
- Ilmaajalla tehdään maahan pieniä reikiä, jotka helpottavat ravinteiden ja veden imeytymistä. Pintailmaajan käyttö soveltuu etenkin nurmikkoon.
- Sammaleenrepijä ilmaa maata sekä nostaa ja poistaa kuollutta juurakkoa.
- Konetta käytettäessä kannattaa suojautua kuulosuojaimilla ja suojalaseilla. Pienet lapset ja kotieläimet on hyvä pitää sisätiloissa haavereiden estämiseksi.
Puutarhajyrsimen huolto
Puutarhajyrsimen perushuollon voi tehdä kotioloissa. Jyrsimen öljyt kannattaa vaihtaa kerran kesässä tai 50 käyttötunnin välein. Samoin ilmansuodatin kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja uusia tarvittaessa. Sytytystulppa on hyvä vaihtaa parin vuoden välein. Ammattilaisen apua tarvitaan useimmiten vasta silloin, jos laitteeseen tulee selkeä vika tai se rikkoutuu.
Vinkit puutarhajyrsimen hankintaan
- Selvitä etukäteen, millaiseen käyttöön laite tulee. Työskentelyalueen koko ja laatu vaikuttavat merkittävästi sopivan jyrsimen valintaan.
- Valitse laajoille alueille jyrsin, jonka työleveys on suuri. Ahtaisiin ja kapeisiin paikkoihin riittää kapeampi työleveys.
- Terävetoinen etujyrsin sopii kasvimaan tai puutarhapalstojen möyhentämiseen, laajojen alueiden muokkaamiseen käy järeämpi pyörävetoinen jyrsin. Jos muokattavan maan laatu vaihtelee, kannattaa valita tehokas jyrsin, jonka avulla maa varmasti kääntyy.
- Jyrsimien terien kaarevuudessa on eroja. Pehmeään maahan sopii loiva terä, käyrempää terää voi käyttää kovaan maahan. Sama jyrsin toimii erilaisissa maastoissa, sillä teriä voi usein vaihtaa.
- Laadukkaat puutarhajyrsimet maksavat 700–1000 euroa. Kertaluontoista tai vähäistä tarvetta varten puutarhajyrsimen voi myös vuokrata.
Asiantuntija: tuotekouluttaja Heli Ketola, Andreas Stihl Oy