Saunan pesu – siivousvaikuttaja Auri Kananen antaa parhaat vinkkinsä
Kodin siivous
Saunan pesu – siivousvaikuttaja Auri Kananen antaa parhaat vinkkinsä
Saunan pesu kannattaa tehdä huolellisesti ainakin kerran vuodessa. Siivousvaikuttaja Auri Kananen kertoo parhaat vinkkinsä saunan puhdistukseen, oikeiden pesuaineiden valintaan ja puhtauden ylläpitoon.
4.12.2023
 |
Meillä kotona

Saunan pesu – näin onnistut Auri Kanasen vinkeillä

  1. Aloita saunan pesu imuroimalla saunan lattia. Pienet kivet ja muut roskat on tärkeää siivota pois tieltä ennen varsinaisen puhdistuksen aloittamista. Saunan säännöllinen imurointi on myös kätevä tapa ylläpitää saunan siisteyttä.
  2. Ota pesusankoon lämmintä vettä ja esimerkiksi tiskiainetta. Levitä aine kylpyhuonepesimellä saunan laajoille pinnoille, kuten lauteiden puupinnoille ja seinien laatoille. Saunan pesujärjestyksellä ei ole väliä eli voit edetä haluamallasi tavalla.
  3. Puhdista lauteiden ja laattojen välit harjalla. Esimerkiksi tiskiharja tai lattiaharja sopivat hyvin puhdistusvälineiksi.
  4. Pese tai huuhtele seinät tarpeen mukaan. Vältä seinien valumajäljet pesemällä pinnat alhaalta ylös. Etenkin puuseinät voivat imeä pesuaineita tehokkaasti.
  5. Huuhtele pinnat lopuksi huolellisesti vedellä.
  6. Puhdista kiukaan ulkopuoli halutessasi pesuaineella ja -sienellä.
Saunan seiniin riittää myös pelkkä huuhtelu. Keskittyisin pesussa enemmän niihin kohtiin, joihin saunojat koskevat ja nojailevat.
Auri Kananen

Saunan lasioven puhdistus

Puhdista lasiovi ensin rasvasta ja pesuainejäämistä tiskiaineella ja kylpyhuonepesimellä. Huuhtele ovi huolellisesti. Kun ovi on puhdistettu liasta, voit aloittaa mahdollisten kalkkitahrojen poiston. Apuvälineeksi Kananen suosittelee terässientä, joka irrottaa kalkin pelkästään veden kanssa. Halutessasi voit käyttää tehosteena jotain hapanta ainetta, kuten etikkaa. Kanasen mukaan etikka ei kuitenkaan yksistään riitä kalkin poistoon.

Vinkki!

Puulämmitys nokeaa tulipesän lasin. Katso pikaohjeet lasiluukun puhdistamiseen tuhkalla.

Paras saunan pesuaine löytyy keittiöstä

Saunan pesussa kannattaa suosia neutraaleja, hieman emäksisiä pesuaineita, jotka irrottavat tehokkaasti rasvaa. Esimerkiksi tavallinen käsitiskiaine sopii hyvin saunan pesuun, ja yleensä saunanpesuaineet ovatkin käytännössä laimennettua ja hajustettua tiskiainetta. Yleispuhdistusaineetkin käyvät saunan puhdistukseen. Ekologisena vaihtoehtona voi käyttää esimerkiksi mäntysuopaa tai ekotiskiainetta.

– Saunasta ei löydy niin ihmeellistä likaa, ettei sitä saisi tavallisilla pesuaineilla pestyä. Kuumat lämpötilat tappavat bakteereja, eikä sauna ole tavallisesti niin likainen paikka kuin ihmiset luulevat.

Liian vahvat pesuaineet voivat jopa värjätä lauteiden tai seinien puupintoja. Pilalle saunaa on Kanasen mukaan kuitenkin vaikea saada, eivätkä tarpeeksi neutraalit pesuaineet vahingoita lauteita laimentamattominakaan.

Lauteiden värjäytymien puhdistus

Lauteiden mahdollisia värjäytymiä ja puupintoihin pinttyneitä, tummentuneita kohtia voi puhdistaa esimerkiksi puhdistuskivellä tai kloorilla. Puhdistuskivi on näistä vaihtoehdoista turvallisempi, sillä klooria ei saa käyttää pesuaineena silloin, kun sauna on kuuma. Saunaa pestessä Kananen välttää myös uuninpesu- ja vessanpesuaineita.

Näin valitset sopivat pesuvälineet

Pesuaineita tärkeämpää on käyttää oikeanlaisia siivousvälineitä. Kylpyhuonepesimellä ja harjalla pesee koko saunan, riippumatta siitä onko kyseessä paneloitu seinä tai esimerkiksi hirsiseinä. Umpinaisia lauteita puhdistaessa harjaa ei tarvitse ollenkaan, vaan suuret pinnat saa helposti puhtaaksi kylpyhuonepesimellä.

– Pesuaine pysyy kylpyhuonepesimen sienessä hyvin ja se on paljon helpompi levittää laajoille alueille. Pienellä sienellä hankaamalla pesussa kestäisi ikuisuus! Kananen vinkkaa.

Pidä sauna puhtaana pesujen välillä

Saunan puhtauden ylläpitäminen harventaa perusteellisen siivouksen tarvetta. Helppo pikahuuhtelu onnistuu suihkuttamalla saunaa käytön jälkeen. Huuhtelua ei kuitenkaan tarvitse tehdä jokaisella käyttökerralla, ellei saunaan kuljeta ulkoa niin että lattialle päätyy likaa. Myös kuukausittainen imurointi pidentää siivousvälejä huomattavasti.

– Lattia on yleensä saunan likaisin osa. Sen voi puhdistaa kätevästi vaikka kylpyhuoneen lattiaa pestessä. Lattian pesuun ei aina tarvitse yhdistää perinpohjaista siivousta, Kananen sanoo.

Laudeliinan tai pefletin käyttö suojaa lauteita saunojien ihosta irtoavalta rasvalta. Laudeliinat voi pestä jokaisen saunomisen jälkeen, mutta Kanasen mielestä harvempikin pesuväli riittää.

Saunan ovi kannattaa jättää auki käytön jälkeen, jotta kosteus pääsee ulos ja sauna kuivuu nopeammin. Kiuasta ei kuitenkaan tarvitse pitää päällä kuivumisen nopeuttamiseksi.

– Puhtauden kannalta sillä ei ole mitään väliä, kuivuuko sauna nopeasti vai hitaasti, Kananen muistuttaa.

Kommentoi »