Kotivinkki

Saunan pesu

Saunan pesu

Kuinka usein sauna pitäisi pestä? Miten saunan lauteet  pitäisi puhdistaa? Entä seinät, katto ja lattia? Minkälaisia pesuaineita lämpimässä tilassa voi käyttää ja mikä olisi ekologisin tapa saunan puhdistukseen? Miten saunaa huolletaan kylpemisen jälkeen? Lue Kotivinkin asiantuntijan neuvot saunan pesuun.
Teksti Kotivinkki
Mainos

Saunan pesuvinkit

  • Pese sauna tarvittaessa, yleensä kerran tai kaksi vuodessa riittää, jos käytätte laudeliinaa.
  • Irrotettavat lauteet voi pestä kylpyhuoneessa. Tällöin alapinnat on helppo pestä. Kiinteiden lauteiden pesu on haasteellisempaa. Huolehdi, että pesin mahtuu lautojen rakoon. 
  • Huuhtele lauteet aluksi lämpimällä vedellä. Pese saunan lauteet emäksisellä pesuaineella syiden suuntaisesti juuriharjalla tai karkealla pesimellä. Huuhtele pesuaine pois lämpimällä vedellä ainakin kahdesti. Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä. Pese myös lattiakaivo.
  • Mäntysuopa on erinomainen, ekologinen puhdistusaine saunan siivoukseen. Vältä klooripitoisia aineita. Käytä etikkaa kalkkisaostumiin ja pinttyneeseen likaan (yksi osa etikkaa, yksi osa lämmintä vettä). Hinkkaa etikalla hanat. Pinttyneitä kalkkisaostumia voit liotella etikkaan kastetulla siivousliinalla.
  • Sitruunanpuolikkaalla on hyvä hangata lavuaarit puhtaiksi. Tavallinen käsitiskiaine on oivallinen neutraali yleispuhdistusaine kaikkeen kodin siivoukseen.
  • Kuivaa lattia ja seinät peseytymisen jälkeen. Säädä ilmanvaihtoa suuremmalle peseytymisen ajaksi ja hieman sen jälkeen. Pidä ilmanvaihto päällä jatkuvasti. Kun poistoilmaventtiilin edessä pysyy paperiarkki, ilmaa virtaa riittävästi. 
  • Vältä pyykinkuivatusta peseytymistiloissa. Jätä saunan ovi kylpemisen jälkeen auki, niin lämpö kuivaa paikkoja. Tuuleta, jos tilassa on ikkuna. Nosta peseytymistilojen lämpötilaa, mikäli kosteus ei poistu. Tarkkaile vuotoja. Siivoa säännöllisesti.

Kotivinkin asiantuntija Heli Mäntylä
Kuvitus Camilla Pentti

Julkaistu: 29.1.2013