Saunan pesu – asiantuntijan parhaat vinkit
Sisustus
Saunan pesu – asiantuntijan parhaat vinkit
Saunan pesu kannattaa tehdä huolellisesti kerran pari vuodessa. Kurkkaa asiantuntijamme käytännölliset vinkit ja nauti entistäkin miellyttävämmistä löylyistä!
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 29.1.2013
Kotivinkki

Pese sauna tarvittaessa, yleensä kerran tai kaksi vuodessa riittää, jos käytätte saunoessa laudeliinaa. Liika veden lotraus rasittaa puuta ja lauteet vanhenevat ennen aikojaan.

Saunan pesu – näin onnistut:

  1. Huuhtele lauteet ja seinät aluksi lämpimällä vedellä. Pese ne sitten emäksisellä pesuaineella syiden suuntaisesti pehmeällä harjalla tai karkealla pesimellä. Irrotettavat lauteet voi pestä kylpyhuoneessa. Tällöin alapinnat on helppo pestä. Kiinteiden lauteiden pesu on haasteellisempaa. Huolehdi, että pesin mahtuu lautojen rakoon.
  2. Huuhtele pesuaine pois lämpimällä vedellä ainakin kahdesti. Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä, jotta puun huokoset sulkeutuvat.
  3. Pese myös lattiakaivo ja ikkunat.
  4. Pane sauna pesun jälkeen päälle ja anna kuivua rauhassa.

Vinkki!

Puulämmitys nokeaa tulipesän lasin. Saat sen puhtaaksi tuhkalla: kostuta talouspaperi, kaapaise siihen tuhkaa ja hankaa luukkua napakasti. Lauteista noki lähtee harjapesulla.

Valitse sopivat puhdistusaineet

Mäntysuopa on erinomainen, ekologinen puhdistusaine saunan siivoukseen. Vältä klooripitoisia aineita. Käytä etikkaa kalkkisaostumiin ja pinttyneeseen likaan (yksi osa etikkaa, yksi osa lämmintä vettä). Hinkkaa etikalla hanat. Pinttyneitä kalkkisaostumia voit liotella etikkaan kastetulla siivousliinalla.

Sitruunanpuolikkaalla on hyvä hangata lavuaarit puhtaiksi. Tavallinen käsitiskiaine on oivallinen neutraali yleispuhdistusaine kaikkeen kodin siivoukseen.

Huolehdi saunan puhtaudesta myös pesujen välillä!

  • Kuivaa lattia ja seinät peseytymisen jälkeen. Säädä ilmanvaihtoa suuremmalle peseytymisen ajaksi ja hieman sen jälkeen. Pidä ilmanvaihto päällä jatkuvasti. Kun poistoilmaventtiilin edessä pysyy paperiarkki, ilmaa virtaa riittävästi. 
  • Vältä pyykinkuivatusta peseytymistiloissa. Jätä saunan ovi kylpemisen jälkeen auki, niin lämpö kuivaa peseytymistilaakin. Tuuleta, jos tilassa on ikkuna. Nosta peseytymistilojen lämpötilaa, mikäli kosteus ei poistu. Tarkkaile vuotoja.

Asiantuntija: Heli Mäntylä

Kommentoi »