Meidän Mökki

Saunan panelointi hirsipaneelilla

Perusteellisen remontin sijaan saunan voi uudistaa paneloimalla. Saunan panelointi aloitetaan katosta. Paneelien pintakäsittely tehdään ennen kiinnitystä.
Kuvat Jussi Savela, Kirsi Laamanen, Merja Ratia

Puutavara varastoidaan tavallisesti ulkona. Laudat kannattaa kuitenkin tuoda hyvissä ajoin sisään tasaantumaan ennen panelointia tai pintakäsittelyä.

Paneelien pintakäsittely on aina järkevää. Jos paneelit maalaa vasta kiinnityksen jälkeen, pontin reunoista avautuu ajan kanssa maalaamattomia railoja, koska puu elää aina enemmän tai vähemmän ilmankosteuden vaihtelun mukaan. Ole tarkkana, kun avaat pakettien suojamuoveja. Puukosta tai mattoveitsestä tulee helposti pieniä viiltoja ja naarmuja paneelien pintaan.

Pintakäsittelyvaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon. Halutun värisävyn varmistamiseksi kannattaa maalata ensin pieni alue paneelin takapuolelta. Keinokuitusivellin on omiaan saunasuojan levittämiseen.

Pyyhi paneelit hankauslevyllä ensimmäisen pintakäsittelyn jälkeen, koska pinnan kastuminen nostaa laudasta esiin pienenpieniä tikkuja.

Ohjeet saunan panelointiin hirsipaneelilla

1. Sahaa paneelit mittaan. Tilasimme paneelit melkein määrämittaisina, joten meille riitti, kun lyhensimme lautoja hieman. Näin varmistimme myös sen, että lautojen päät tulevat varmasti siisteiksi.
2. Aloita panelointi katosta. Aloitimme paneloinnin katosta, kun olimme ensin käsitelleet stp-paneelit kahteen kertaan. Mittasimme jaon ja jätimme molemmille reunoille yhtä leveät soirot.
3. Katon venttiili paikoilleen. Mittasimme ilmanvaihtoventtiilin paikan. Näin saimme porattua kuppiterällä reiän tarkasti kohdalleen, josta asensimme läpiviennin suoraan ilmanvaihtoputken päähän.
4. Varmista vaakasuoruus. Paneelien pitää olla täsmälleen vaakasuorassa. Varmistimme asian laserilla, mutta sen voi tehdä myös vatupassilla. Koolausväli oli 60 senttiä.
5. Alhaalta ylöspäin. Ammuimme toiseksi alimman paneelin korkomerkkiin ja jatkoimme siitä kohti kattoa. Aloitimme paneloinnin poikkeuksellisesti toiseksi alimmaisesta rivistä, koska lattia ei ollut vielä valmis. Asennamme alimman paneelin, kun lattia on valmis.
6. Naulaa kunnolla kiinni. Asensimme saunapaneelit 6-senttisillä nauloilla urospontista piilokiinnityksellä. Koska paneeli oli niin järeä, ammuimme naulat myös paneelin läpi jokaiseen koolinkiin. Paneelit naulataan yleisesti aina pontista, mutta näin järeälle paneelille pelkkä piilokiinnitys olisi ollut liian heikko. Lisäksi naulat eivät pistä silmään piiluhirsipaneelin elävästä pinnasta.
Hirsipaneelissa on elävä, aaltomainen pinta, joka näyttää siltä, kuin se olisi piilukirveellä veistetty. Tumma saunasuoja antaa vaikutelman kuin sauna olisi patinoitunut savussa vuosien ajan. Remontissa käytetyssä saunasuojassa on myös helmiäistä, joka hohtaa kauniisti oikeanlaisessa valaistuksessa.

Asenna alumiinipaperi huolellisesti koolauksen alle ja teippaa saumat tiiviisti alumiiniteipillä, jotta vesihyöry ei pääse tunkeutumaan rakenteisiin.

Julkaistu: 11.12.2014
Kommentoi »