Sara suunnitteli itse täydellisen keittiön messutaloon: ”Tämä onnistui yli odotusten”

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Topi-Keittiöt
Sara suunnitteli itse täydellisen keittiön messutaloon: ”Tämä onnistui yli odotusten”
Sara Lehtovuori ja Anders Berghäll pääsevät elokuun lopussa muuttamaan uuteen taloonsa Lohjan asuntomessualueelle. Kodin sydän on Saran suunnittelema keittiö, jonka keskiössä on tilava saareke. Värimaailma rakentui keittiössä ja koko talossa neljän värin periaatteelle.
Julkaistu: 2.7.2021

Villa Ilta Lohjan asuntomessualueella on viimeistä silausta vaille valmis. Talon tuleva emäntä Sara Lehtovuori ripustelee sisustussuunnittelija Susanna Hammarin kanssa vielä viimeisiä pyyhekoukkuja ja laittaa paikkoja kuvauskuntoon kesäkuun lopulla. Kiire on, sillä asuntomessujen virtuaalimessujen kuvaukset ovat seuraavana päivänä.

Sara Lehtovuori ja Anders Berghäll päätyivät messurakentajiksi vähän sattuman kautta, eikä tie ole ollut kivetön. Erilaisia mutkia tuli matkaan, mutta nyt hyvän suunnittelun tuloksista voi jo nauttia, vaikka kuvausväkeä pyörii vielä ympärillä päivästä toiseen ja messuvieraat ovat vasta tulossa.

Sara Lehtovuori ja Anders Berghäll ovat äärimmäisen tyytyväisiä uuteen keittiöönsä. He tykkäävät laittaa ruokaa ja siksi toiveissa oli tilava saareke.

Sara itse on ollut tiiviisti mukana koko talon ja erityisesti keittiön suunnittelussa. Hän piirsi keittiön lyijykynällä paperille itse, ja suunnitelma päätyi Topi-Keittiöiden suunnittelijan Samu Rahkilan pöydälle, joka teki loppukuvat.

– Olin valvomassa yo-kirjoituksia ja tuli hetki, jolloin minua ei tarvittukaan. Piirtelin paperilla itse keittiön pohjan ja lähetin ne Omatalolle. Sen kautta ne menivät Topille. Minun suunnitelmani toteutui lähes täydellisesti, teimme vain jotain pieniä kaapistojen mitoitusten muutoksia, Sara Lehtovuori kertoo.

Topi-Keittiöiden toimittaman keittiön ovimalli on Kosketus, joka on suorareunainen maalattu mdf-ovi. Kaapistot ovat puhtaan valkoiset. Taso on helppohoitoinen Silestone Negro Tebas. Saarekkeen alla lisää säilytystilaa.

Sara sai vanhalta opiskelukaveriltaan sisustamiseen vinkin, että valitse 4 väriä, ja käytä vain niitä. Näin tehtiin. Talossa vaihtelevat musta, tummanharmaa, valkoinen ja tammi. Keittiössä värimaailma pääsee oikeuksiinsa: musta saareke on keittiön keskipiste, ja valkoiset kaapistot keventävät ilmettä. Kaapistojen taustaseinä on tummanharmaa, ja pienet tammenväriset yksityiskohdat pehmentävät tunnelmaa.

Parilla oli mielessään kolme keittiövaihtoehtoa, joista yksi oli valko-musta, toinen oli musta-tammi ja kolmas valko-tammi. Loppujen lopuksi parhaiten perheen keittiö-olohuone-kokonaisuuteen istui valko-musta-keittiö.

Saarekkeeseen ei haluttu mitään tekniikkaa

Keittiö on L-muotoinen ja kulmasta auki. Saareketta voi käyttää ruoanlaitossa, leipomisessa sekä yleisenä laskutilana ja erityisesti ruokien esillelaitossa sekä kattauksissa niin arjessa kuin juhlissa. Sara halusi keittiöön saarekkeen, jossa ei olisi tekniikkaa.

– Tykkäämme molemmat laittaa ruokaa ja itse teen muun muassa voileipäkakkuja ja sellaista. Jos saarekkeeseen haluaa tehdä kattauksen, niin liesi ja liesituuletin tai pesuallas olisi vain tiellä. Siksi meillä on iso saareke, jonka alla on kuitenkin reilusti säilytystilaa.

Saareke näyttäytyy olohuoneen puolelle täysmustana, mutta varsinaisen keittiön puolella siinä on valkoiset Kosketus-vetolaatikostot. Tekniikkaa saarekkeessa ei ole, jotta se ei ole tiellä esimerkiksi juhlakattausten aikaan.

Jääkaappi ja pakastin haluttiin jättää näkyville eikä integroida kaapistojen sisään. Väriksi valikoitui musta rosterinen, sillä kaikki muutkin kodinkoneet ovat niin mustia kuin mahdollista.

Pari ei halunnut aamiaiskaappia, sillä he haluavat pitää kahvinkeittimen, vedenkeittimen ja leivänpaahtimen esillä keittiön tasolla. Anders olisi halunnut mikron piiloon kaapin sisälle, mutta siinä Sara sai tahtonsa läpi, ja se integroitiin kaapistoihin.

– Keittiö onnistui yli odotusten. Siitä tuli kokonaisuutena erittäin kaunis ja kutsuva: vieläkin joka kerta pysähdymme katsomaan sitä, että miten ihana siitä tuli, Sara sanoo.

Kodinhoitohuoneen ovimalli on Topi-Keittiöiden Luoto, joka on vaakalaminoitu melamiiniovi. Väri on sävyltään antrasiitti ja runko on harmaa. Taso on mattamustaa laminaattia ja allas Franken Sirius Sid 610-40.

Kodinhoitohuoneessa sekä kahdessa wc:ssä kalusteiden värit jatkavat samaa linjaa, mutta kuitenkin vaihtelevat. Toisessa wc:ssä on tammenväriset alakaapistot, toisessa mustat. Kodinhoitohuone on kokonaisväritykseltään harmaa, ja sinne pari valitsi Luoto-antrasiittikaapistot. He olivat nähneet sellaiset ystävän luona aiemmin ja ihastuivat tyyliin.

Kodinhoitohuoneessa pesukoneet ovat vierekkäin ja niiden päällä on laskutaso. Kaapistojen vieressä on tilaa pyykkitelineelle sekä kiintokalusteisiin sopivalle tangolle, johon voi ripustaa pyykkejä kuivamaan. Ne kaikki saatiin mahtumaan yhdelle seinälle.

Aikuisten wc:ssä on muta suukuvioinen Loiste-ovi, joka on vaakalaminoitua melamiinia. Taso on massiiviöljyttyä tammea.

Talon kokonaisilme jatkuu värimaailman ansiosta yhtenäisenä tilasta toiseen.

Messualueelta löytyi uusperheen unelmatontti

Keittiön suunnittelu ja toteutus onnistui yli odotusten, mutta itse talon rakentaminen ei ollutkaan aivan yksinkertaista. Sara ja Anders päätyivät messurakentajiksi vähän yllättäen. He etsivät Lohjalta 5 makuuhuoneen asuntoa, mutta sellaista ei löytynyt läheltä lasten koulua. Saralla ja Andersilla on uusperhe, johon kuuluu 6 lasta. Kaksi lapsista on jo aikuisia ja he ovat muuttaneet pois kotoa. Tuore perhe ei ole asunut vielä päivääkään yhdessä, sillä he ei halunneet tutustuttaa lapsia toisiinsa liian ahtaassa väliaikaisasunnossa. Perhe asuu toistaiseksi siis kahdessa kodissa.

Pari alkoi seuraavaksi pohtia uuden talon rakentamista isolle uusperheelle, mutta sopivaa tonttia ei löytynyt heidän toivomaltaan alueelta. Sitten silmiin osui Lohjan asuntomessujen 2021 infotilaisuus messualueesta ja tonteista, ja aluehan olikin ihan täydellinen perheelle: ala- ja yläkouluun on kilometrin matka, samoin Saran työpaikalle.

He kuitenkin myöhästyivät ensimmäisestä tonttihausta, mutta toisessa tärppäsi. He saivat juuri sen tontin, jota olivat halunneet. Ajatuksena oli rakentaa L-muotoinen talo ja erillinen saunarakennus. Tontti oli oikeastaan ainoa, mihin sellainen sopi.

Villa Ilta -messutalossa on viisi makuuhuonetta: neljälle lapselle omansa ja vanhemmille omansa. Tässä makuuhuoneessa kaapistot ovat puhtaan valkoisten Kosketus-ovet, jotka ovat suorareunaiset maalatut mdf-ovet.

Neljä lapsista muuttaa Saran ja Andersin kanssa uuteen kotiin elokuussa. Tilaa siis tarvitaan, ja nyt valmistuvassa talossa on 5 makuuhuonetta ja 185 neliötä. Tilasuunnittelu on tehty niin, että jokaiselle lapselle on oma huone ja oma rauhansa omassa siivessä, sitten on yhteiset tilat ja saunarakennus antaa vielä lisää tilaa rauhoittua, jos sellaiseen on tarve.

Tammikuussa oli vain talon pohja, seinät ja katto

Talotoimittajaksi valikoitui Omatalo. Heinäkuun lopussa 2020 perhe sai rakennusluvan ja taloelementit toimitettiin tontille loka-marraskuussa. Kaikki näytti etenevän hyvin aikataulussa.

Tammikuun 5. päivä projektin tielle putosi kuitenkin pommi: Omatalo teki konkurssin ja purki sopimuksen. Saralla ja Andersilla oli tontilla tehtynä talon pohjavalu, elementit ja katto, kaikesta muusta ei ollut mitään tietoa. Aikaa ensimmäiseen mediapäivään oli neljä kuukautta.

Niinpä Sara ja Anders ryhtyivät toden teolla rakennuttajiksi ja etsivät kaikkien eri osa-alueiden tekijät erikseen ja tekivät jokaisen sopimuksen itse. Aikaa päätöksille oli kussakin vaiheessa korkeintaan pari päivää, mutta työt etenivät.

Saran mielestä keittiö onnistui yli odotusten hänen oman suunnitelmansa pohjalta. Topi-Keittiöiden suunnittelija Samu Rahkila teki kolme eri vaihtoehtoa, joista kaapistoihin valikoitui lopulta valko-musta-värimaailma. Tummanharmaata on kaapistojen takaseinässä ja tammi näkyy yksityiskohdissa.

– Oli hienoa, että pystyimme jatkamaan asiakkuutta Topi-Keittiöiden kanssa, vaikka yritysasiakas eli Omatalo putosi välistä pois. Muuten olisimme joutuneet aloittamaan koko keittiön ja muiden kalusteiden suunnittelun yksityisasiakkaana ihan alusta jonkin muun kalustetoimittajan kanssa, Sara kertoo.

Myös sisustussuunnittelija Susanna Hammar Ridosta on ollut suureksi avuksi.

– Susanna tuli alun perin tekemään meille tekstiilisuunnitelmaa, mutta hän on tehnyt tosi paljon enemmän ja ollut korvaamaton apu, Sara kertoo.

Nyt talo odottaa messuvieraita, ja reilun kuukauden odottamisen jälkeen Sara ja Anders pääsevät vihdoin muuttamaan unelmiensa taloon. Heinäkuussa levätään kaiken rakentamisen jälkeen, ja elokuun lopussa tuodaan pientavarat.

– Nyt tuntuu jo tosi kivalta. Suurin osa tavaroista jää meille, ja täällähän on jo minun sohvapöytä ja sohva. Tuntuu kodilta.

Lue lisää Villa Ilta -messutalosta täältä!

1 kommentti