
”Ruoanlaitossa maku on ykkönen. Olen kalapuikoilla kasvanut lama-ajan lapsi ja syönyt elämäni aikana aivan tarpeeksi pahan makuista ruokaa, ensin peruskoulussa ja myöhemmin työskennellessäni vuosien ajan Puolustusvoimissa. Nyt kun saan itse valita, teen ainoastaan ruokia, joista oikeasti tykkään.
Kokkina olen ronski, kokeilunhaluinen ja ennakkoluuloton. En seuraa reseptejä, enkä pelkää uusien raaka-aineiden testaamista. Huonoimmillaankin metodilla valmistuu keskinkertaista ruokaa. Noudatan keittiössä kokkikaveriltani saamaani oppia ja yhdistän samaan ateriaan viidestä perusmausta kahta tai kolmea. Kikka on pitänyt homman maukkaana jo vuosia.
Aloitan ruoan valmistamisen joka kerta pilkkomalla sipulin. Samalla mietin, mitä tänään syötäisiin. Oli ruokalaji keitto, pasta tai mikä tahansa muu, käytän sen maustamiseen jotain sipulilajiketta. Ruokiin tulee pilkottua paljon myös paprikoita. Lempparini on kotimainen makea suippopaprika, joka on alkusyksystä edullisimmillaan.
Kaikkea ei tarvitse tehdä alusta lähtien itse. Mietin aina, saisiko kaupasta helpommalla tai parempaa. Pakastevihannekset ja erilaiset perunajalosteet nopeuttavat ruoanlaittoa. Yksi näppärä tapa on pitää jääkaapissa valmiiksi keitettyjä perunoita. Niiden ympärille rakentaa muutamassa minuutissa pyttipannun raaka-aineista, joita kotona sattuu olemaan.
Pakastimestamme löytyy aina itse tehtyä kasvis- ja lihalientä. Kun juurekset leikkaa nopan kokoisiksi, maukas keitto syntyy vartissa. Laiskana päivänä työnnän uuniin pellin, jolla paistuvat sekaisin ranskalaiset perunat, nakit, kalapuikot ja kasvispyörykät.”
Samulin kasvisvinkit
- Kokeile rohkeasti uusia raaka-aineita. "Kesäkurpitsa on kuin kurkku, jonka voi paistaa, keltajuuri käyttäytyy kuin punajuuri ja porkkanan voi korvata millä tahansa muulla juureksella.”
- Vaihtele kasviksia sesongin mukaan. "Laatikkoruoan maku ei juuri muutu, vaikka reseptin kasvikset vaihtuisivat. Aineksia vaihtelemalla ei tarvitse opetella uusia ruokalajeja, ja silti ruokavalio lavenee.”
- Kiinnitä huomiota eri lajikkeisiin ja niiden eroihin. "Esimerkiksi kotimaisia omenalajikkeita on yli 30. Osa sopii paremmin hilloksi, osa mehuksi. Tieto tuo lisää tasoja kokkailuun ja pitää sen mielenkiintoisena.”
- Anna kasvikselle uusi mahdollisuus. "Varsinkin silloin, jos ikävä makumuisto on vanha. Kasvinjalostus menee koko ajan eteenpäin, eikä esimerkiksi salaattiin ole enää tarvetta lisätä sokeria karvaan maun takia kuten muinoin.”
* Meillä kotona ja Satokausi Media kuuluvat samaan A-lehdet-konserniin.