Satokausikalenterin Samuli Karjula kokkaa arkiruokaa ronskilla otteella – ”Noudatan keittiössä kokkikaveriltani saamaani oppia”
Kasvisten kuningas
Satokausikalenterin Samuli Karjula kokkaa arkiruokaa ronskilla otteella – ”Noudatan keittiössä kokkikaveriltani saamaani oppia”
Satokausikalenterin kehittäjä Samuli Karjula ei tingi ruoan mausta eikä kasvisten määrästä. Hän kokkaa vain ja ainoastaan ruokia, joista oikeasti tykkää. Nappaa Karjulan arkiruokabravuurit omalle ruokalistalle!
2.10.2023
 |
Maku

”Ruoanlaitossa maku on ykkönen. Olen kalapuikoilla kasvanut lama-ajan lapsi ja syönyt elämäni aikana aivan tarpeeksi pahan makuista ruokaa, ensin peruskoulussa ja myöhemmin työskennellessäni vuosien ajan Puolustusvoimissa. Nyt kun saan itse valita, teen ainoastaan ruokia, joista oikeasti tykkään.

Samuli Karjula on 36-vuotias Satokausi Median* toimitusjohtaja ja yksi Satokausikalenterin kehittäjistä. ”Vuonna 2011 hoksasin, että olisi hyvä juttu, jos kaikki söisivät enemmän kasviksia. Halusin rikkoa tomaatin, kurkun ja keräsalaatin perinteen. Satokausikalenteri syntyi, kun lähdin keräämään tietoa eri kasviksista ja niiden sesongeista itselleni.”
Nyt kun saan itse valita, teen ainoastaan ruokia, joista oikeasti tykkään.

Kokkina olen ronski, kokeilunhaluinen ja ennakkoluuloton. En seuraa reseptejä, enkä pelkää uusien raaka-aineiden testaamista. Huonoimmillaankin metodilla valmistuu keskinkertaista ruokaa. Noudatan keittiössä kokkikaveriltani saamaani oppia ja yhdistän samaan ateriaan viidestä perusmausta kahta tai kolmea. Kikka on pitänyt homman maukkaana jo vuosia.

Samuli Karjulan nelihenkisessä perheessä oikaistaan välillä pakastealtaan kautta. ”Kotimaiset pakastevihannekset ovat nykyään paljon parempia kuin lapsuudessani."

Aloitan ruoan valmistamisen joka kerta pilkkomalla sipulin. Samalla mietin, mitä tänään syötäisiin. Oli ruokalaji keitto, pasta tai mikä tahansa muu, käytän sen maustamiseen jotain sipulilajiketta. Ruokiin tulee pilkottua paljon myös paprikoita. Lempparini on kotimainen makea suippopaprika, joka on alkusyksystä edullisimmillaan.

Oli ruokalaji keitto, pasta tai mikä tahansa muu, käytän sen maustamiseen jotain sipulilajiketta.

Kaikkea ei tarvitse tehdä alusta lähtien itse. Mietin aina, saisiko kaupasta helpommalla tai parempaa. Pakastevihannekset ja erilaiset perunajalosteet nopeuttavat ruoanlaittoa. Yksi näppärä tapa on pitää jääkaapissa valmiiksi keitettyjä perunoita. Niiden ympärille rakentaa muutamassa minuutissa pyttipannun raaka-aineista, joita kotona sattuu olemaan.

Pakastimestamme löytyy aina itse tehtyä kasvis- ja lihalientä. Kun juurekset leikkaa nopan kokoisiksi, maukas keitto syntyy vartissa. Laiskana päivänä työnnän uuniin pellin, jolla paistuvat sekaisin ranskalaiset perunat, nakit, kalapuikot ja kasvispyörykät.”

Samulin kasvisvinkit

  • Kokeile rohkeasti uusia raaka-aineita. "Kesäkurpitsa on kuin kurkku, jonka voi paistaa, keltajuuri käyttäytyy kuin punajuuri ja porkkanan voi korvata millä tahansa muulla juureksella.”
  • Vaihtele kasviksia sesongin mukaan. "Laatikkoruoan maku ei juuri muutu, vaikka reseptin kasvikset vaihtuisivat. Aineksia vaihtelemalla ei tarvitse opetella uusia ruokalajeja, ja silti ruokavalio lavenee.”
  • Kiinnitä huomiota eri lajikkeisiin ja niiden eroihin. "Esimerkiksi kotimaisia omenalajikkeita on yli 30. Osa sopii paremmin hilloksi, osa mehuksi. Tieto tuo lisää tasoja kokkailuun ja pitää sen mielenkiintoisena.”
  • Anna kasvikselle uusi mahdollisuus. "Varsinkin silloin, jos ikävä makumuisto on vanha. Kasvinjalostus menee koko ajan eteenpäin, eikä esimerkiksi salaattiin ole enää tarvetta lisätä sokeria karvaan maun takia kuten muinoin.”

* Meillä kotona ja Satokausi Media kuuluvat samaan A-lehdet-konserniin.

Kommentoi »