Tiesitkö, että himmelit ovat peräisin pohjois- ja keskieurooppalaisesta tapakulttuurista. Ruotsista rantauduttuaan himmelit levisivät Lounais-Suomen kautta Pohjanmaalle ja Karjalaan. Vielä 1800-luvulla himmelit olivat koristeellisia: niihin kiinnitettiin peilinpaloja ja nauhoja, munankuoria, höyheniä ja kynttilöitäkin. Jouluun himmeli liittyi tuolloinkin, mutta sillä oli koristetta paljon merkittävämpi virka. Himmeli valmistettiin edellisen sadon oljista, ja sen tehtävänä oli varmistaa hyvä sato myös seuraavaksi vuodeksi. Parhaimmillaan olkikruunu sai pysyä paikoillaan juhannukseen saakka. Olki ei ole ainoa mahdollinen rakennusaine. Himmelinvalmistuksessa vain mielikuvitus on rajana: materiaaliksi käy mikä tahansa ontto ja leikattava aines. Luonnonmateriaaleista voi kokeilla esimerkiksi kaislaa tai ruokoa, ja modernin himmelin voi koota vaikkapa aikakauslehden sivuista pyöritellyistä paperiputkista.
Salmiakkihimmeli
Tarvitset: olkia: 48 x 9 cm, 24 x 6 cm, 12 x 7 cm, 12 x 15 cm ohutta lankaa helmineulan
Käytä noin metrin mittaista lankaa kerrallaan. Langan loppuessa jatka sitä hevosenhäntäsolmulla. Päättele myös langanpäät siten, että otat ne ohikulkiessasi mukaan hevosenhäntäsolmuilla.
Tee näin:
7. Käännä työ ja toista kohdat 5 ja 6.
Ohje on Eija Kosken kirjasta Himmeli, Maahenki 2012.
Kotivinkki Joulu 2012
Katso myös: