Salmiakkihimmeli
Tee itse
Salmiakkihimmeli
Himmeli on moniulotteinen osa suomalaista kansanperinnettä. Valmista kaunis salmiakkihimmeli itse.
14.11.2013
 |
Kotivinkki

Tiesitkö, että himmelit ovat peräisin pohjois- ja keskieurooppalaisesta tapakulttuurista. Ruotsista rantauduttuaan himmelit levisivät Lounais-Suomen kautta Pohjanmaalle ja Karjalaan. Vielä 1800-luvulla himmelit olivat koristeellisia: niihin kiinnitettiin peilinpaloja ja nauhoja, munankuoria, höyheniä ja kynttilöitäkin. Jouluun himmeli liittyi tuolloinkin, mutta sillä oli koristetta paljon merkittävämpi virka. Himmeli valmistettiin edellisen sadon oljista, ja sen tehtävänä oli varmistaa hyvä sato myös seuraavaksi vuodeksi. Parhaimmillaan olkikruunu sai pysyä paikoillaan juhannukseen saakka. Olki ei ole ainoa mahdollinen rakennusaine. Himmelinvalmistuksessa vain mielikuvitus on rajana: materiaaliksi käy mikä tahansa ontto ja leikattava aines. Luonnonmateriaaleista voi kokeilla esimerkiksi kaislaa tai ruokoa, ja modernin himmelin voi koota vaikkapa aikakauslehden sivuista pyöritellyistä paperiputkista.

Salmiakkihimmeli

Tarvitset: olkia: 48 x 9 cm, 24 x 6 cm, 12 x 7 cm, 12 x 15 cm ohutta lankaa helmineulan

Käytä noin metrin mittaista lankaa kerrallaan. Langan loppuessa jatka sitä hevosenhäntäsolmulla. Päättele myös langanpäät siten, että otat ne ohikulkiessasi mukaan hevosenhäntäsolmuilla.

Tee näin:

1. Pujota neljä yhdeksänsenttistä olkea lankaan ja solmi lanka umpisolmulla salmiakin muotoiseksi. Pujota kaksi olkea lankaan ja kiepauta lanka kaksi kertaa salmiakin toisen ja kolmannen oljen välin ympäri. Toista niin, että oljista syntyy kaksi neljän oljen salmiakkia, jotka ovat kahdesta nurkasta kiinni toisissaan.  

2. Siirry nurkasta yhden oljen läpi salmiakin keskikohtaan, vaakatasolle. Lisää yksi kuusisenttinen olki neulaan ja kiepauta lanka viereisen kulman ympäri kaksi kertaa. Toista kolmella oljella. Nyt sinulla on kuutio.  

3. Tee vastaavia kuutioita yhteensä kuusi kappaletta.  

4. Kokoa kuusi kuutiota renkaaksi seuraavalla tavalla: Kiepauta kahden kuution kaksi keskikohtaa langalla yhteen. Kulje kahden vaakaoljen läpi seuraavaan yhdistämiskohtaan. Lisää kolmas kuutio kiepauttamalla kaksi kertaa vaakakulman ympäri. Lisää samalla tavalla loput kuutiot. Yhdistä viimeiseksi ensimmäiseen kuutioon.  

5. Siirry vaakatasolta yhden oljen läpi kuution huipulle. Pujota lankaan yksi seitsemänsenttinen olki. Kiepauta lanka viereisen kuution huipun läpi. Lisää tällä tavalla jokaisen kahden kuution huipun väliin vaakatasoon yksi seitsemänsenttinen olki.  

6. Lisää lankaan kaksi viisitoistasenttistä olkea. Taita ne kolmioksi, kiepauta lanka viereisen kuution huipun läpi ja palaa viimeisimmän 15-senttisen oljen läpi himmelin huipulle. Lisää toinen 15-senttinen olki ja kiepauta lanka jälleen seuraavan kuution huipun läpi. Palaa oljen läpi himmelin huipulle. Toista oljen lisäys ja huipulle paluu kolme kertaa niin, että pitkistä oljista muodostuu kolmikulmainen huippu.

7. Käännä työ ja toista kohdat 5 ja 6.

Ohje on Eija Kosken kirjasta Himmeli, Maahenki 2012.

Kotivinkki Joulu 2012

Katso myös:

3 kommenttia