"Narsissi on laiskan ihmisen kukka, joka nousee uskollisesti joka vuosi" – Sailan 40 erilaisen narsissin kokoelma ihastuttaa ja ihmetyttää
Piha ja puutarha
"Narsissi on laiskan ihmisen kukka, joka nousee uskollisesti joka vuosi" – Sailan 40 erilaisen narsissin kokoelma ihastuttaa ja ihmetyttää
Saila Jaatisen neljänkymmenen erilaisen narsissin kokoelmassa on aikaisin ja myöhään kukkivia lajeja, joiden sulotuoksu jatkuu viikkokausia hänen puutarhassaan. Parasta narsisseissa on Sailan mielestä niiden helppohoitoisuus ja sitkeys.
Julkaistu 1.4.2021
Viherpiha

Kun Saila Jaatinen oli pikkutyttö, hän odotti valko- eli runoilijannarsissien nuppujen avautumista innokkaasti. Kun puhtaanvalkoiset kukat puhkesivat kesäkuun alussa, tiesi, että maa oli vihdoin tarpeeksi lämmintä ja äidiltä heltyi lupa tepsutella ulkona paljain jaloin.

– Runoilijannarsisseilla on ollut sija sielussani lapsuudesta saakka. Niiden tuoksukin on ylitse muiden, Saila hehkuttaa ja kertoo kukkien parfyymin leijailevan ilmassa etenkin iltaisin ja aamuisin.

’Actaea’-valkonarsissi eli ’’runoilijannarsissi’’ on rekisteröity Hollannissa noin sata vuotta sitten. Sen kupeessa kukkii keltainen ’Barrii Conspicuus’, joka on peräisin 1860-luvulta.

Ei siis ihme, että Saila istutti valkonarsisseja omaan puutarhaansa ensimmäisten kasvien joukossa. Ne levittävät sulotuoksuaan puolikuun muotoisessa kasviryhmässä etelärinteessä. Narsisseja kasvaa ylöjärveläisessä pihassa myös kivikkoryhmissä ja omenapuun alustalla, jossa orkidea-, nunnan- ja syklaaminarsissien sekä esikoiden kukat kumartelevat toistensa puoleen kuin salaisuuksia supatellen.

– Narsissit ovat kauneimmillaan, kun ne ovat asettuneet paikkaansa.

"Runoilijannarsisseilla on ollut sija sielussani lapsuudesta saakka."

Parasta narsisseissa on Sailan mielestä niiden helppohoitoisuus ja sitkeys.

– Narsissi on laiskan ihmisen kukka, joka nousee maasta uskollisesti joka vuosi. Vuosittaiseksi hoidoksi riittää, että poistaa isokukkaisista lajikkeista kuihtuneet kukat.

Hoitotoimista tärkein on kuitenkin jakaminen, sillä narsissi kasvattaa ahkerasti sivusipuleita, jotka tarpeeksi suuriksi kasvettuaan irtoavat emosipulista. Vuosien mittaan ahtaus lisääntyy ja kukinta heikkenee.

’Fragrant Breeze’ -torvinarsissin torvi eli kruunu avautuu vaaleanoranssina ja muuttuu kukinnan edetessä keltaiseksi.
Parikymmentä senttiä korkea syklaaminarsissi ’February Gold’ kukkii aikaisin keväällä.

"Pikkunarsisseja on paras ihastella heittäytymällä pötkölleen nurmikolle."

Kun Saila pari vuotta sitten nosti rinteessä kasvavat narsissit ylös jakamista ja uudelleen istuttamista varten, eri lajikkeet pääsivät sekoittumaan keskenään. Sailaa se ei harmita, sillä uuden istutuksen luonnonmukaiseen ja sopivasti villiin ilmeeseen hän on enemmän kuin tyytyväinen.

– Narsisseissa on korkeuseroja ja erilaisia muotoja, pieniä ja isoja kukkatötteröitä. Pidän myös siitä, että kun jokin lajikkeista on jo kukkinut, toinen on vasta nupullaan.

Suoraan kohti napittavan ’Actaea’-valkonarsissin vasemmalla puolella kukkii torvinarsissi ’Pink Charm’, oikealla ’Carlton’-tähtinarsissi. Alhaalla kukintaansa aloittelevat perhosnarsissit ’Cassata’ (vas.) ja ’Orangery’.

Isokukkaiset narsissit sytyttivät Sailan rakkauden jo lapsuudessa, mutta viime vuosina hänen puutarhansa penkkeihin on asettunut toinen toistaan suloisempia, miniatyyrimäisen pieniä lajikkeita.

Innostuksen sytytti sekalainen, kivikkonarsissien nimellä ostettu pussi. Osalla niistä kukka on vain peukalonpään kokoinen. Nuppua ei välttämättä edes huomaa ennen kuin kukka avautuu.

– Niitä on paras ihastella heittäytymällä pötkölleen nurmikolle.

Vanhat narsissit kuuluvat arvokkaaseen kasviperintöömme. Kuvan torvinarsissi on kasvanut Sailan pihassa jo kymmeniä vuosia.

Pienikukkaiset lajikkeet ovat muiden narsissien tapaan osoittautuneet kiitollisiksi ja helppohoitoisiksi, joten Saila on istuttanut niitä vuosi vuodelta lisää. Bonusta on myös niiden varhainen kukinta.

Kauden aloittaa luminarsissi ’Rip van Winkle’, ja pian sen jälkeen kukkaan ehättää keltaoranssi syklaaminarsissi ’Jetfire’. Myös keltainen ’Têteà-Tête’ lukeutuu aikaisiin kukkijoihin. Tetenarsissi juhlistaa Sailan apen syntymäpäivää töpöllä viisisenttisellä varrellaan.

– Se kukkii takuuvarmasti toukokuun neljäs päivä, olivatpa säät millaiset hyvänsä.

Sailan vinkit: näin saat narsissit kukoistamaan vuodesta toiseen

  • Tarkkaile pälvipaikkoja. Valitse sopivat, väriä kaipaavat istutuspaikat jo keväällä. Aurinkoisessa paikassa lumi sulaa nopeasti, ja narsissit ilahduttavat aikaisella kukinnalla. Kun istutat sipulit syksyllä, jätä vähintään kolme viikkoa juurtumisaikaa ennen pakkasia.
  • Istuta pionien kupeeseen. Kun narsissin lakastuva lehdistö jää pionien lehtimassan alle, se saa rauhassa kerätä voimia seuraavan vuoden kukintaan. Pionien punainen kasvusto on lisäksi hieno tausta narsissien keltaisille ja valkoisille kukille.
  • Pidennä kukintaa. Istuta useita eri lajeja ja lajikkeita, niin narsissien kukinta jatkuu kuukauden. Ensimmäisiä kukkijoita ovat pienet narsissit, kuten ’Rip van Winkle’ ja ’Tête-à-Tête’, myöhäisimpiä taas valkonarsissit.
  • Jätä lehdet katteeksi. Jätä puiden lehdet ja muut kasvinjätteet maatumaan maahan. Maa saa elävyyttä ja voimaa, jolloin narsissit kukkivat kauniisti ilman istutus- ja hoitolannoitusta.
  • Harvenna sipuliryppäitä. Kun kasvusto alkaa lykätä pelkkiä lehtiä, on aika jakaa kasvusto. Odota lehtien kellastumista, nosta sipulit maasta ja istuta ne saman tien takaisin kuohkeutettuun maahan. Varo sipulien vioittumista äläkä irrota emosipuleista sivusipuleita, jotka ovat yhteisen kuoren alla.
  • Vaali narsissiaarteita. Jos puutarhassasi kasvaa vanhoja narsisseja, ne saattavat olla kymmenien vuosien takaa, eikä samanlaisia välttämättä ole enää myynnissä. Pidä ne erillään muista narsisseista ja jaa sipuleita naapureille ja tutuille.

9 x ihana narsissi

1. Kerrannainen narsissi – Narcissus ’Manly’

Kauniin, kermanvärisen lajikkeen suuret ja raskaat kukat taittuvat usein maahan. Korkeus noin 45 cm.

2. Perhosnarsissi – Narcissus ’Sorbet’

Kevyesti kerrannainen, puhtaanvalkoinen kukka ei taitu sateessa. Torvi näyttää kaukaa katsottuna tuuliviiriltä. Noin 45 cm.

3. Torvinarsissi – Narcissus ’Goldflake’

Kukan torvi hehkuu upean oranssina. Teräslehdet ovat hieman röyhelöiset. Noin 40 cm.

4. Torvinarsissi – Tuntematon lajike

Sailan miehen isoäidin istuttama narsissi, joka löytyi pihan heinikosta. Noin 40 cm.

5. Syklaaminarsissi – Narcissus cyclamineus ’Peeping Tom’

Pienessä kukassa on veikeä pitkä torvi. Kaunis myös kivikossa. Noin 30 senttiä.

6. Tasetti – Narcissus Tazetta-Ryhmä ’Laurens Koster’

Kuin kimppu tuoksuvia pikkukukkia: yhdessä kukkavarressa on 4–7 kestävää kukkaa. Korkeus noin 40 cm.

7. Valkonarsissi – Narcissus poëticus ’Actaea’

Upeasti tuoksuva vanha lajike, joka tunnetaan myös runoilijannarsissina. Myöhään kukkiva lajike sopii harvaan nurmikkoon, joka leikataan lehtien kuihduttua. 30–45 cm.

8. Virvanarsissi – Narcissus bulbocodium

Aikaisin kukkivien lajikkeiden kukka on noin kolmisenttinen torvi. Kermanvalkoinen on ’Spoirot’, keltaisen lajikenimi ei ole tiedossa. Korkeus 10–15 cm.

9. Tasetti – Narcissus Tazetta-Ryhmä ’Minnow’

Suloinen miniatyyrimäinen ja melko yleinen lajike. Muiden tasettinarsissien tavoin lajikkeen kestävyydessä on parantamisen varaa. Korkeus 15–20 cm.

Kommentoi »