Sahrami – Espanjan punaista kultaa
Ruoka
Sahrami – Espanjan punaista kultaa
Espanjan La Manchan alueella tuotettu sahrami on maailman kalleimpia ja ylellisimpiä mausteita. Sahramin arvo on tiedetty jo kautta aikojen, ja nykypäivänäkin hyppysellinen sahramia tuo uniikin arominsa lisäksi ripauksen eleganssia ruokiin ja leivonnaisiin.
Julkaistu 9.4.2015
Maku

Sahramia on käytetty mauste-, väri- ja lääkeaineena jo antiikin ajoista lähtien. Espanjaan sahrami saapui arabien mukana yli 1 000 vuotta sitten, ja sahramin käyttö levisi vähitellen muuallekin Eurooppaan. Nykyisin Espanja on Iranin ohella maailman suurimpia sahramin tuottajia. Espanjan sydänmailla La Manchan alueella tuotettu sahrami on saanut EU:n alkuperänimisuojan. Alue on tunnettu manchego-juuston ja Don Quijoten kotikontuna.

Sahrami saadaan maustesahrami-nimisestä krookuksesta (crocus sativus), joka menestyy hyvin alueen polttavan kuumissa kesissä. Kasvin kukinta ajoittuu loka-marraskuuhun, ja tuolloin La Mancha kylpee heleän violeteissa krookusmerissä. Korjuuaikaa on muutamia kallisarvoisia viikkoja, koska kukinta kestää vain muutamia päiviä.

Koko korjuuprosessi tehdään pitkälti käsityönä. Kukat poimitaan, kirkkaan- punaiset luotit irrotetaan käsin kukkien sisältä ja lopuksi luotit kuivataan. Kuivatus edesauttaa säilymistä ja muokkaa sahramin makua aromikkaammaksi.

Kustakin kukasta saadaan kolme sahramiluottia, ja yhteen sahramigrammaan tarvitaan noin 200 krookuksen kukkaa. Keskimääräisen sahramia tuottavan perheyrityksen vuoden sahrami-sato saattaa olla noin neljä kiloa.

Valtavan käsityön vaativa sahrami onkin maailman kallein mauste; sen kilohinta hipoo tuhansia euroja. Sahramin hinta houkuttaa väärentäjiä ja mausteesta on liikkeellä esimerkiksi kurkumalla, saflorilla tai kehäkukalla täydennettyjä väärennöksiä. Aito sahrami on syvän tummanpunaista ja antaa kauniin keltaisen värinsä hitaasti veteen liuetessaan. Ulkomailta ostettu halpa sahrami on usein väärennettyä.

Sahramin aromi on aivan omanlaisensa ja vaikeasti kuvailtava: hienostunut, mutta jopa hieman kitkerä. Jo ripaus sahramia tuo maun ja kauniin värin ruokiin ja leivonnaisiin. Hyppysellinen sahramia riittää maustamaan 4–6 hengen ruoka-annoksen. Sahramia on saatavana sekä säikeinä että jauhettuna. Säikeissä maku säilyy paremmin, kun taas jauhettua sahramia on helpompi käyttää ruoanvalmistuksessa. Sahrami antaa värinsä ja makunsa hyvin nesteeseen, ja usein se lisätäänkin ruoanvalmistuksessa veteen, maitoon tai muuhun liemeen. Sahramia kannattaa käyttää säästellen, eikä vain hintansa takia: liika sahramin käyttö saattaa antaa ruoalle jopa turhan voimakkaan maun.

Sahrami on esimerkiksi paellan, bouillabaisse-keiton ja risotto alla milanesen klassinen mauste. Kakkujen ja muiden leivonnaisten, kuten joulupullan, maustaminen ja värjääminen sahramilla on myös tyypillistä. Lisäksi sahrami sopii hyvin arabikeittiöiden ruokiin ja esimerkiksi lampaan ja kananlihan maustamiseen.

Vinkki: Käytä sahramin luotit hieromalla ne rikki morttelissa ja liuottamalla tilkkaan vettä. Käytä neste ruoan maustamiseen.

Muita espanjalaisia EU:n nimisuojattuja tuotteita:

  • Chorizo-makkara
  • Manchego-juusto
  • Monet espanjalaiset oliiviöljyt
  • Savupaprikajauhe (Pimentón de la Vera)
  • Valencialaiset sitrushedelmät
  • Sherryviinietikka
1 kommentti