Ryytisalvian kasvatusohje
Piha ja puutarha
Ryytisalvian kasvatusohje
Ryytisalvia on nopeakasvuinen, helppohoitoinen ja herkullinen maustekasvi. Yrtin pensastava kasvutapa ja harmahtavat lehdet tekevät siitä viehkeän ja monikäyttöisen.
11.3.2016
 |
Viherpiha
1. Lisää salviaa siemenistä tai pistokkaista. Kylvä salvian siemenet suoraan pottiin. Ripottele yhteen ruukkuun muutamia siemeniä, jotta taimesta kasvaa tuuhea. Kirjavalehtisen ’Icterina’ -lajikkeen lisäys onnistuu vain pistokkaista muiden lajikkeiden tapaan.
2. Leikkaa talvehtinutta salviaa keväällä. Lyhennä versoja ja poista kuivuneet osat.
3. Kalkitse maa puutuhkalla tai kalkilla. Voit myös sekoittaa pintamultaan murskattuja kananmunankuoria, jotka nostavat pH:ta vähitellen.
4. Istuta taimi kohopenkkiin. Kata penkki esimerkiksi kuitukankaalla, mustalla muovilla tai eloperäisellä katteella, kuten hamppurouheella (kuvassa). Kate helpottaa kitkemistä ja parantaa maan lämpöoloja.
5. Istuta ruukussa kasvanut salvia syksyllä maahan. Märkä maa ja kasvuston päällä oleva jääpeite tuhoavat herkästi juuriston. Suojaa versosto myös pakkaselta ja kuivattavalta kevätahavalta. Voit myös talvettaa salvian viileässä paikassa.
6. Ota pistokkaita talvehtineesta kasvista. Leikkaa kasvista noin 10-senttisiä versonpätkiä, joissa on jokunen lehtipari. Poista alalehdet ja lehtien korvakkeet ja tökkää pistokas ilmavaan multaan. Voit myös juurruttaa pistokkaan vesilasissa.
Kommentoi »