Kotivinkki

Ruoki koira oikein

Ruoki koira oikein
Oikeanlainen ruokavalio auttaa koiraa pysymään terveenä. Siksi ei ole yhdentekevää, millaista ruokaa lemmikilleen syöttää.
Julkaistu 13.9.2013

Koiran aineenvaihdunta on erilainen kuin ihmisellä, eikä lemmikkiä kannata ruokkia kotiruoan tähteillä. Koirat tarvitsevat erityisesti pro-teiinia ja rasvoja enemmän kuin ihminen. Vääränlainen ruokavalio voi kostautua iho-ongelmina, huonona karvana tai ylipainona.

• Ravintoaineiden tarve vaihtelee koiran iän ja rodun mukaan. Pentu-koiralle on omat suosituksensa, samoin ikääntyville ja aktiivisille koi-rille.

• Oikeanlaisella ruoalla voidaan ennaltaehkäistä monia sairauksia. Esimerkiksi dalmatialaisille suunnitellusta ruoasta on vähennetty raaka-aineita, jotka altistavat rodulle tyypillisten virtsakivien muo-dostumista. Iho-ongelmista kärsiville koirille tarjolla on ruokaa, johon on lisätty rasvahappoja.

• Laadukas ruoka sulaa tehokkaasti koiran elimistössä. Toisin sanoen: mitä parempi ruoka, sitä vähemmän kakkaa.

• Pakkausselosteiden vertaileminen on ammattilaisillekin vaikeaa. Tutustu valmistajiin ja siihen, kuinka paljon tutkimusta ja tuotekehi-tystä on ruoan taustalla.

• Koiralle voi valmistaa ruokaa myös itse. Se vaatii perehtymistä, jotta lemmikki saa tarvitsemiaan ravintoaineita oikeassa suhteessa.

• Täysrehu-merkintä kertoo, että ruoka sisältää kaikki ravitsemuk-sen kannalta olennaiset ainekset. Täydennysrehu on puolestaan lisä-ravintoa, joka ei yksinään riitä lemmikin ruoaksi.

• Hammashygienian takia on tärkeää, että koiralle tarjotaan kovaa pureskeltavaa. Laadukkaisiin kuivaruokiin on lisätty hammaskiven kertymistä ehkäiseviä ainesosia.

Asiantuntijana Royal Caninin asiantuntijaeläinlääkäri Henna Söderholm.

Kotivinkki 8/2013

Kommentoi »