Kotivinkki

Ruoki koira oikein

Ruoki koira oikein
Oikeanlainen ruokavalio auttaa koiraa pysymään terveenä. Siksi ei ole yhdentekevää, millaista ruokaa lemmikilleen syöttää.
Julkaistu: 13.9.2013
Koiran aineenvaihdunta on erilainen kuin ihmisellä, eikä lemmikkiä kannata ruokkia kotiruoan tähteillä. Koirat tarvitsevat erityisesti pro-teiinia ja rasvoja enemmän kuin ihminen. Vääränlainen ruokavalio voi kostautua iho-ongelmina, huonona karvana tai ylipainona.
• Ravintoaineiden tarve vaihtelee koiran iän ja rodun mukaan. Pentu-koiralle on omat suosituksensa, samoin ikääntyville ja aktiivisille koi-rille.
• Oikeanlaisella ruoalla voidaan ennaltaehkäistä monia sairauksia. Esimerkiksi dalmatialaisille suunnitellusta ruoasta on vähennetty raaka-aineita, jotka altistavat rodulle tyypillisten virtsakivien muo-dostumista. Iho-ongelmista kärsiville koirille tarjolla on ruokaa, johon on lisätty rasvahappoja.
• Laadukas ruoka sulaa tehokkaasti koiran elimistössä. Toisin sanoen: mitä parempi ruoka, sitä vähemmän kakkaa.
• Pakkausselosteiden vertaileminen on ammattilaisillekin vaikeaa. Tutustu valmistajiin ja siihen, kuinka paljon tutkimusta ja tuotekehi-tystä on ruoan taustalla.
• Koiralle voi valmistaa ruokaa myös itse. Se vaatii perehtymistä, jotta lemmikki saa tarvitsemiaan ravintoaineita oikeassa suhteessa.
• Täysrehu-merkintä kertoo, että ruoka sisältää kaikki ravitsemuk-sen kannalta olennaiset ainekset. Täydennysrehu on puolestaan lisä-ravintoa, joka ei yksinään riitä lemmikin ruoaksi.
• Hammashygienian takia on tärkeää, että koiralle tarjotaan kovaa pureskeltavaa. Laadukkaisiin kuivaruokiin on lisätty hammaskiven kertymistä ehkäiseviä ainesosia.
Asiantuntijana Royal Caninin asiantuntijaeläinlääkäri Henna Söderholm.
Kotivinkki 8/2013
Kommentoi »