Meidän Mökki

Hyvää hitaasti hauduttaen! Rosvopaistiuuni kypsentää lihan mureaksi ja mehukkaaksi – näin rakennat uunin itse

Hyvää hitaasti hauduttaen! Rosvopaistiuuni kypsentää lihan mureaksi ja mehukkaaksi – näin rakennat uunin itse
Rosvopaistiuunin hiilloksessa liha mureutuu suussasulavan herkulliseksi. Kuopan sijaan kokeile rakentaa maanpäällinen uuni, joka sopii rosvopaistin lisäksi muillekin pitkää kypsennystä vaativille ruoille.
Julkaistu: 21.6.2021

Rosvopaistiuuni – tarvikkeet:

  • 1 säkki tulenkestävää valumassaa

  • 44 kpl muurikiviä (HB antiikkikivi, harmaa)

  • 10 kpl tulitiiliä (uunin pohjatiilet)

  • 32 kpl tulitiiliä (uunin seinätiilet)

  • 1 kpl rautainen, kookas kahva

  • 3 m harjateräs 6 mm

  • 1 kpl vaneri

  • 2,5 m puurimaa 22 × 70 mm

  • 10 kpl ruuveja 3 × 45 mm

  • rullamitta

  • vatupassi

  • ruuviväännin

  • lapio

  • muurauskauha

  • saha

  • kumivasara

  • vispiläkone

  • ämpäri

  • lankasakset/katkaisulaikka.

Rosvopaistiuunissa käytettävän pihakiven voi valita jo olemassa olevien kivien mukaan tai muurata vaikka luonnonkivestä. Tiilestä tai luonnonkivestä muurattaessa on hiekan päälle valettava ensin betonilaatta. Pihakivistä ladotun uunin alle riittää murske, joka on tiivistetty kunnolla. Routiva maa vaatii ennen murskeen levittämistä eristekerroksen. Ennen murskeen levittämistä on paikalta poistettu pohjamaa ja asennettu sen päälle suodatinkangas. Murske on levitetty alueen päälle ja tiivistetty kovaksi.
Rosvopaistiuunin painavan valukannen nostoapuna toimii kahvaan työnnettävä vipuvarsi.

Rosvopaistiuuni tehdään näin

1. Varmista vatupassin avulla murskepedin suoruus. Lado ensimmäiset kivet sen päälle. Tarkasta vatupassilla linjan suorana pysyminen. Ota ensimmäisen kerroksen latomisen jälkeen ristimitta rullamittaa apuna käyttäen.

2. Jatka muurikivikerrosten latomista loppuun saakka. Lapioi sisälle kerros hiekkaa. Hiekkakerros on vahvuudeltaan noin 20 cm (yhden kiven verran). Tasoita hiekkakerros, tarkasta suoruus vatupassin avulla.

3. Lado pohjaksi tulitiilet. Pohjan päälle ladotaan tulitiiliseinät. Täytä muurikivien ja tulitiilien väli hiekalla. Käytä apuna muurauskauhaa. Tiivistä sopivan puutyökalun avulla hiekkaa kerroksittain.

4. Tee levyn päälle rimoista kehikko, jonka mitat ovat samat kuin tulipesän ulkomitat. Sotke tulenkestävää tulimassaa ämpärillinen kehikon pohjalle.

5. Katkaise harjateräksestä pätkät ja asettele ne kehikon reunamille. Keskivahvikkeeksi upota massaan ristikkäin asetettavat teräkset. Upota myös tässä vaiheessa valuun rautainen kahva.

6. Sekoita tarvittava määrä tulimassaa ja täytä kehikko. Hierrä pinta tasaiseksi. Anna valun kuivua 3 vuorokautta. Poista kehikko. Kuumuutta kansi kestää vasta viikon kuluttua.

Rosvopaistiuunin viereen voi rakentaa myös grillin tai savustuspaikan.

Rosvopaistiuunin käyttö

Tulipesässä pidetään tulta 4–8 tuntia. Kesto riippuu säästä ja polttoon käytettävästä puusta. Lämpötilan ollessa sopiva uuniin asetellaan folioon ja kosteisiin sanomalehtiin kääritty liha. Paketti pysyy kasassa katiskaverkon avulla. Päätteeksi nostetaan valukansi uunin päälle. Kannen päällä voi pitää tunnelmatulia, jotka lisäävät uunin lämpöasteita. Paistin kypsyys varmistuu paistolämpömittarin avulla.

Vai sittenkin rosvopaistiuuni suoraan kaupasta?

Rosvopaistiuuneja saa myös kokoamista vaille valmiina materiaalipaketteina. Tulikiven Heinäveden tehtaalta tuleva malli haudataan mieluiten hiekkamaahan. Se valmistetaan keramiikkamassasta, jota käytetään myös keraamisten tulisijojen sydänmateriaalina.

Toinen kotimainen vaihtoehto on Warma-uunien Kasper. Tulenkestävän valumassan varauskyky on erittäin korkea ja siten massa on painavaa, joten Kasperin kansi on käytön helpottamiseksi kaksiosainen. Molemmat mallit kasataan ilman laastia. Ensimmäiset lämmitykset eli kuivatuslämmitykset tulee tehdä pienillä puumäärillä.

Kommentoi »