”Täällä on paljon kasveja, joita moni pitää tylsinä” – Lea loi rintamamiestalon pihasta helppohoitoisen keitaan
Puutarhurin oma piha
”Täällä on paljon kasveja, joita moni pitää tylsinä” – Lea loi rintamamiestalon pihasta helppohoitoisen keitaan
Hyvinkääläinen Lea Rauta on suunnitellut puutarhastaan huolettoman mutta kutsuvan kesäkeitaan. Sen kulmakiviä ovat selkeät rakenteet ja satavarmat kasvivalinnat.
20.7.2023
 | Päivitetty 16.11.2023
 |
Viherpiha

Kadun puolelle näkyy puutarhasta kaistale, jonka kasvivalinnat sointuvat täydellisesti yhteen harmaanvihreän rintamamiestalon kanssa. Soralla katetulla alueella kasvaa kirsikkapuiden alla kokoelma kauniita kuivan paikan kasveja, kuten vaaleankeltakukkaisia tarhakärsämöitä, maksaruohoja, matalia hopeakuusia ja ilmavasti leyhyviä kastikoita.

Huoliteltu kadunvarsipuutarha on vain yksi monista hyvinkääläisen Lea Raudan puutarhan hyvistä ideoista. Heti pihaan käännyttäessä vastaan tulee jo toinen: siisti aitaus, joka piilottaa katseilta multapussit ja muut rönttötavarat.

– Pidän siitä, että puutarha on jaettu yksityiseen ja julkiseen puoleen. Englantilaisten kaupunkitalojen pienet ja kauniit kadulle antavat etupihat ovat tästä hieno esimerkki, mutta meillä sellaiseen kiinnitetään vielä aika vähän huomiota. Minusta on kuitenkin mukava ajatella, että ohikulkijatkin voivat nauttia puutarhastani, Lea kertoo.

Monet pikkupuut, kuten rungollinen riippapunapaju ja kääpiövuorimänty, sopivat Lean kokemusten mukaan hyvin ruukkukasvatukseen. Pääasia on, että ruukku on rei’itetty, jotta ylimääräinen vesi valuu pois. Lea on tilannut corten-teräksiset ruukut aikoinaan Saksasta.
Pihavalaistus herättää Lean mielestä puutarhan aivan uudella tavalla henkiin. Hämärässä tuikkivat valot luovat tunnelmaa ja nostavat kasveja ja rakenteita esiin. Lea suosittelee itse asennettavia pihavaloja, kuten istutusalueen Garden Lights Limosa -pylväsvalaisimia, joita voi helposti siirtää.

Mikä: Rintamamiestalon puutarha Hyvinkäällä

Vyöhyke: II

Koko: 1000 m2

Maa: Hiekkapohja, jota parannettu puutarhamullalla.

Erityistä: Ajatuksella rakennettu ja ruukkukasveilla maustettu vehreä puutarha.

Pihavajan seinustan rehevä ruukkukokoelma ottaa vastaa kotiintulijat. Valkokukkaisen hämähäkkikukan ja muiden kesäkukkien lisäksi niissä kasvaa vuoriruokobambua ja rungollinen alppipaju. Lean mielestä kookkaiden ruukkujen asetelmilla on helppo elävöittää isohkoakin asvalttipintaa.

Kun hän muutti perheineen kymmenisen vuotta sitten Oulusta Etelä-Suomeen, hakusessa oli viihtyisä rintama­miestalo. Sellainen löytyi lopulta Hyvinkään keskustan tuntumasta.

Noin 1000-neliöinen tontti on kokenut muutoksia vähän kerrallaan, ilman sen kummempaa kokonaissuunnitelmaa mutta varmalla tyylillä. Puutarha on jaoteltu luontevasti eri osioiksi rakenteiden avulla.

Istutukset kiertävät taloa kauttaaltaan ja vaihtelevat paikan olosuhteiden mukaan. Esimerkiksi kuistin katveisella seinustalla on varjotarha, jossa matalan marjakuusireunuksen sisällä kasvaa rotkolemmikkejä, sormivaleangervoja ja tuijia.

Lean mielestä puutarhassa ei voi koskaan olla liikaa oleskelupaikkoja. Pihapuiden väliin kiinnitetty riippumatto vie lyhyinä vapaahetkinä ajatukset lomalle, vaikka Lean kesät ovatkin hyvin työntäyteisiä.

Lea on istuttanut vanhojen omenapuiden alle tarha-alpien ja vuorikaunokin tapaisia helposti leviäviä perinneperennoja. Ne pysyvät kurissa, kun nurmikkoa leikataan. Lean mielestä nurmikko saa olla rento. Apilat kukkivat ja maahumala suikertelee vapaasti. Nurmikkoa on puutarhassa melko runsaasti siksi, että perheen lapset tarvitsevat tilaa temppuilla.

Kasvimaa ja marjatarha on yhdistetty samalle alueelle. Sitä kiertää verkkoaita, joka suojaa herkkuja pihalla liikkuvilta rusakoilta. Musta verkko maastoutuu maisemaan kaikkein parhaiten. Viljelylaatikon kansi muodostaa taimille kasvihuonemaiset olosuhteet, mikä aikaistaa satoa. Lea kerää lasin alta jo keväällä ruohosipuli- ja minttusatoa.
Osmo Colorin Eco -maalilla sudituissa pohjasta avoimissa lavoissa kasvaa vihannesten lisäksi myös marjapensaita. Perustamisvaiheessa lavojen pohjat täytettiin oksakasoilla ja kompostikuormilla. Lavaviljelyssä voi helposti säätää lavojen olosuhteita eri kasveille sopiviksi. Esimerkiksi pensasmustikoiden kasvualustana on niille sopivaa hapanta rodomultaa.

Näyttävien kukintojen sijaan Lea suosii vihreän sävyjä ja hopeista hohdetta. Pysyvä kasvivalikoimaa saa piristystä näyttävillä ruukkuasetelmilla, joissa kasvaa kesäkukkien lisäksi perennoja, pikkupuita ja pensaita.

– Puutarhani on pakkokin olla helppohoitoinen, koska olen kesät kiireinen työssäni Pihailo-puutarhayrityksessä. Kasvien suhteen en oikeastaan hifistele lainkaan, vaan käytän mieluummin pomminvarmoja lajeja. Lisäksi pohjamaa on hiekkaa, joten kasvien pitää kestää hullua kuivuutta.

”Minulla oli jossakin vaiheessa pioneja, mutta ne ovat päätyneet ystävien puutarhoihin. Pidän enemmän romuluisesta kauneudesta, oudoista kasvin raahkoista.”

Lea käyttääkin sekä kotona että asiakaskohteissaan paljon maanpeiteperennoja, kuten kurjenpolvia ja nukkapähkämöitä, sekä heisiangervojen tapaisia kestäviä pensaita. Hän tietää, että monen mielestä ne ovat tylsiä, mutta hänestä helppohoitoisuus on kasville hyvin arvokas ominaisuus.

”Puutarhassani on paljon kasveja, joita moni pitää tylsänä. Arvostan helppohoitoisuutta”, Lea kertoo.

Suurin oleskelualue on sijoitettu puutarhan suojaisimpaan soppeen.

Puutarhan takaosassa oleva suojaisa terassialue kasvihuoneineen on rytmitetty taitavasti eri tasoihin käytännöllisyyttä unohtamatta. Kulkureiteille ja kalusteiden ympärille pitää varata reilusti tilaa liikkua. Terassilautana on ruskea kestopuu, jota hoidetaan kerran kesässä värittömällä öljyllä. Kasvihuone on kotimaisen Garden Villan valmismalli, jota Lea on muokannut itse.
Liuskemestareiden helposti ladottava liuskekivimuuri reunustaa terassien väliin jäävää istutusaluetta. Siinä kasvaa alppiruusu ja bosnianmänty. Kasvihuoneen vieressä kohoavan sateenvarjojalavan alla on Lean rakkaan Antero-aaloen paikka kesäisin.

Hoitotyön helpottamiseksi kasvit on istutettu mahdollisimman tiheästi ja vähä vapaana oleva multapinta peitetty huolellisesti kuorikatteella. Lea on huomannut, että moni hakee hoitovapaata puutarhaa karsimalla kasvillisuuden minimiin niin, että istutetaan muutama tuija ja loput pinnat peitetään kuorikatteella. Runsas kasvipeitteisyys on heille uusi ajatus, mutta Leasta tiivis kasvillisuus vaatii yhtä vähän vaivaa ja näyttää kutsuvammalta kuin paljaaksi jätetty puutarha.

– Yksittäisten suosikkilajien sijasta nautin eniten kasvien vilkkaasta vuoropuhelusta, kuinka ne kietoutuvat toisiinsa. Minulla oli kyllä jossakin vaiheessa pioneja, mutta ne ovat päätyneet aikoja sitten ystävien puutarhoihin. Pidän enemmän romuluisesta kauneudesta, kaikenlaisista oudoista kasvin raahkoista, Lea nauraa.

Istutukset johdattavat talon kuistilta tilavalle pihasaunalle. Sen ympärillä on laaja terassi, joka nousee muuta puutarhaa hieman korkeammalle. Siellä sijaitsevat kasvihuone, pieni tulistelupaikka ja ruokailuryhmä. Koska aikaa omassa puutarhassa olemiseen on työn vuoksi rajoitetusti, Lea on hakenut sinne rentoa lomafiilistä, joka kutsuu heittäytymään riippumattoon tai riippukeinuun tai istahtamaan kasvihuoneen edustan leveille rappusille, josta avautuu vehreä näkymä puutarhaan.

Rintamamiestalojen puutarhaan kuuluu perinteisesti nurmikko. Lea antoi sille modernimpaa muotoa ja ryhtiä jämpteillä linjoilla. Iso istutusalue johtaa talolta piharakennukseen. Siinä kasvaa kurjenmiekkoja, ohotanmarunaa, syyskimikkiä ja keijunkukkia.

4 kommenttia