
Tämä syksy on jo kymmenes, kun Riikka Huttunen, 41, avaa somessa suositun The Tonttuovi -joulukalenterinsa ovet kaikille, jotka haluavat loppuvuoteen jouluiloa ja -taikaa. Riikan tonttuovi poikkeaa totutusta: monikerroksinen tontun koti sijaitsee väliseinän sisällä ja ikkunoiden, ovien ja parvekkeiden takaa paljastuu elämää ympäri vuoden.
– Asetin pienen oven kotimme lattianrajaan syksyllä 2014 eli jo pari vuotta ennen kuin tonttuovet alkoivat olla ilmiö. Olen joskus nauranutkin, että saatan olla tonttuovi-ilmiön perustaja, Riikka kertoo.
Riikka on aina ollut jouluihminen, ja lasten myötä joulun rakentaminen omaan kotiin on tuntunut hänestä tärkeältä. Jo perinteeksi muodostunut tonttuovi ei kuitenkaan aluksi liittynyt Huttusten kotona jouluun, vaan se oli vain pieni ovi, joka laitettiin lattianrajaan kotitontulle tai kodin haltijalle asumukseksi.
– Minusta elämässä pitää olla hieman satua, aikuisillakin. Uskon joulun taikaan ja joulu muistuttaa meitä kaikesta hyvästä, jota ympärillämme on. Ehkä sen takia minulle tuli mieleen, josko kotitontun oven ympärillä alkaisi jouluseikkailu joulukalenterin muodossa.
Aluksi tonttuovikalenteria seurasivat vain Riikan omat lapset, joista nuorin oli tuolloin kolmevuotias, sekä sukulaiset Facebookissa. Asiaan tuli muutos, kun Riikka jakoi kuvan tonttuovesta Sydämeeni joulun teen -Facebook-ryhmään. Ovesta tuli nopeasti suosittu ja yhteisöllinen ilmiö, ja Riikka perusti sille oman Instagram-tilin @thetonttuovi.
Ensin joulukalenterin tapahtumat sijoittuivat oven eteen, eivätkä lapset tai kalenteria somen kautta seuranneet edes olettaneet, että ovi aukenisi.
– Vuonna 2016 aatonaattona lähetimme puolisoni kanssa lapset mummolaan ja päätimme avata tonttuoven seinän sisään. Koputtelimme seinää ja toivoimme, että takana olisi tyhjää.
Huttuset asuvat puutalossa ja väliseinät ovat kipsilevyä. Tonttuovi piti saada aukeamaan samaan paikkaan, jossa ovi oli jo pari vuotta ollut, sillä oven siirtyminen olisi ihmetyttänyt lapsia. Heillä oli tuuria ja seinässä oli kuuden senttimetrin levyinen koolausrako. Seinän sisällä olevat metalliset tukipalkit olivat sopivasti oikealla melkein heti oven takana. Oven vasemmalla puolella seinän sisällä oleva rako jatkui ilman tukipalkkeja 25–30 senttiä, joten ovesta kurkistaessa näytti siltä, että tontun koti jatkuisi pitkälle seinän sisään.
– Kun istuimme puolisoni kanssa pikkuruisen, avatun oven edessä, hetki oli taianomainen: pystyin melkein aistimaan, kuinka kotitonttu muutti sinne asumaan.
Seuraavana vuonna joulukalenterin seuraajat hämmästyivät, kun Riikka ja hänen puolisonsa avasivat seinään vielä toisenkin aukon oven yläpuolelle, ja tontun koti sai toisen kerroksen. Samalla alimpaan kerrokseen lisättiin ikkuna.
– Silloin tuntui ensimmäisen kerran, että kaikki se on ollut koko ajan olemassa seinän sisällä ja sisäisen intuitioni kautta rakennamme tontun kotia esiin kerros kerrokselta.
Mutta miten ihmeessä rakentaminen seinän sisäpuolelle oikein onnistuu?
– Onni on pienet ja sirot kädet, sillä rakentaminen kuuden sentin levyiseen tilaan seinän sisälle on mahdollista vain niin pitkälle kuin kädet yltävät. Se on haastavaa, mutta tekee samalla koko hommasta taianomaisen.
Toisen kerroksen jälkeen tonttuovi ei saanut muutamaan vuoteen enempää kerroksia, sillä lapset toivoivat erillistä puista tontuntupaa, jonka Huttuset rakensivatkin. Tupaan muutti metsätonttuperhe asumaan ja muutaman vuoden ajan joulukalenteri keskittyi tuvan sisustamisen ympärille, vaikka kaksikerroksinen kotitontun ovikin kuvissa välistä vilahteli.
– Mutta viime vuoden kesällä minulle tuli ajatus uudesta kerroksesta ja erkkeri-ikkunasta, joka oli pakko toteuttaa. Halusin tähän kerrokseen 90-luvun joulufiilistä ja päätin tavoitella Yksin kotona -elokuvien tunnelmaa. Lopulta katsoin elokuvat varmaan 50 kertaa, otin valokuvia ja kirjoitin ylös yksityiskohtia kodin sisustuksesta.
Riikka pyrki toteuttamaan elokuvan lavasteiden yksityiskohdat niin tarkasti kuin pystyi. Uudesta kerroksesta paljastui monia leffojen faneille tuttuja asioita, kuten kuuluisa kelloradio ja avotakan lintukoristeet. Riikka lisää yksityiskohtiin aina myös jotain itselleen rakasta, kuten tässä kerroksessa venäjänvinttikoirat maalauksissa ja bebeleivokset pienellä pöydällä.
– Perheemme lapset ovat jo isoja, joten he osallistuivat uuden kerroksen rakentamiseen. Nuorin lapseni on myös askarteluihminen, ja sain häneltä valtavasti apua ja ideoita, kun pohdimme, miten elokuvaa kopioivat yksityiskohdat voisi käytännössä toteuttaa.
Riikasta on ihanaa, että lapset ovat luontevasti siirtyneet hänen kanssaan tonttutarinan kertoja-puolelle. Tonttuovi ei ole tuntunut lapsista koskaan huijaukselta, vaan se on kehittynyt lasten kasvaessa ja ollut aina perheen yhteinen satu, sitä Riikalle tärkeää jouluntaikaa.
Tänä vuonna tonttuovi saa yhden uuden kerroksen, mutta millaisen?
– Sain heinäkuussa idean, vahvan vision siitä, millainen kerros tonttuoveen pitäisi vielä toteuttaa. Se ei ole suoraan jouluteemainen, mutta uskon, että yllättää joulukalenterin seuraajat. Siihenkin liittyy meille rakas elokuva - ja matkakohde. Ja tietysti loppuhuipennus.
Uusi kerros rakennettiin jo heinäkuussa. Elokuussa Riikka viritteli kerrokseen valot ja syyskuussa kerros sai sisustuksen. Hän kertoo olevansa hyvin tarkka siitä, millaista esineistöä tontun kotiin kelpuuttaa.
– Kalenterin tekeminen on tarkkaa puuhaa. Pitää etukäteen miettiä, missä järjestyksessä lisään mitäkin, etten vahingossa paljasta jotain myöhemmin tarkoitettua yksityiskohtaa. Otan kuvat kalenteriin syksyn aikana ja joulukalenterissa uuden kerroksen yksityiskohdat paljastetaan luukku luukulta.
Joulukalenteri yllättää joskus tekijän itsensäkin.
– Joulukalenterin viimeiset kuvat otan vasta lähempänä joulua, sillä silloin ilmassa on erityisen paljon jouluntaikaa. Saatan myös tehdä viime hetken lisäyksiä, joista en tiedä tässä vaiheessa itsekään vielä mitään. Jokainen joulu ja joulukalenteri on omanlaisensa ja sisältää omat taianomakset ja mieleenpainuvat juttunsa. On ihanaa, että tämän joulukalenterin parissa voin itsekin yhä yllättyä ja liikuttua.